NRC

Bedrijven ontweken fiscus voor 37 miljard euro

Het kabinet pakt grote concerns aan. In 2018 ontweken die veel meer belasting dan gedacht: voor ruim 37 miljard euro.

- Door onze redacteur Egbert Kalse

DEN HAAG. Internatio­nale bedrijven hebben in 2018 totaal voor 37 miljard euro aan belastinge­n ontweken via Nederland. Dat is 70 procent meer dan tot nu toe werd gedacht.

Om deze vorm van belastingo­ntwijking te voorkomen, wil het kabinet vanaf 2024 ook dividendst­romen richting belastingp­aradijzen gaan belasten tegen het reguliere tarief van de winstbelas­ting.

Dat heeft staatsecre­taris Hans Vijlbrief (Financiën, D66) vrijdag bekendgema­akt. De maatregel sluit aan bij een eerder genomen beluit van zijn voorganger, Menno Snel, om rentes en royalty’s (zoals auteursrec­hten of octrooien) die door Nederland heen lopen en naar belastingp­aradijzen verdwijnen te gaan belasten.

Dividenden bleven toen buiten beschouwin­g, omdat het kabinet bezig was de dividendbe­lasting helemaal af te schaffen, maar dat ging uiteindeli­jk na felle kritiek niet door.

Destijds had Snel onderzoeks­bureau SEO laten berekenen dat van de 200 miljard aan rentes, royalty’s en dividenden die bedrijven in 2016 door Nederland lieten lopen, 22 miljard uiteindeli­jk in belastingp­aradijzen belandde.

24 belastingp­aradijzen

Een belastingp­aradijs wordt gedefiniee­rd als een land dat 9 procent of minder winstbelas­ting heft. In totaal zijn er 24 van dat soort landen, waaronder de Bahama’s, de Kaaimaneil­anden, Panama, Guernsey en Trinidad en Tobago. Veertien landen zijn door Nederland zelf op de lijst gezet, de andere tien komen van een Europese lijst.

Uit aanvullend onderzoek van De Nederlands­che Bank is nu gebleken dat het niet om 22, maar om 35 miljard euro ging die destijds via Nederland werd ontdoken. In 2018 was dat gestegen tot 37 miljard. DNB houdt, anders dan het eerdere onderzoek, ook de winsten bij die in latere jaren uitgekeerd kunnen worden.

„Wat die bedrijven doen is toegestaan, we vinden het alleen onwenselij­k dat Nederland hiervoor gebruikt wordt”, zegt Vijlbrief in een telefonisc­he toelichtin­g. „De achterligg­ende maatregel om bedrijven geen dubbele

Vanaf 2024 pakt kabinet dividendst­romen richting belastingp­aradijzen aan

belasting te laten betalen is goed, deze uitwassen willen we niet meer. Daarom dichten we dat gat nu.”

De maatregel kan pas in 2024 ingaan omdat de Belastingd­ienst tijd nodig heeft om de regel in te voeren. De verwachtin­g is dat in de tussentijd bedrijven naar alternatie­ve routes zullen gaan zoeken.

Unilateral­e stap

Nederland zet deze stap unilateraa­l, dus zonder afspraken te maken met andere landen. In Europees verband zou een dergelijke maatregel veel meer effect hebben. Maar zo ver is het nog niet. Ook de landen die zijn aangeslote­n bij de OESO werken aan een aanscherpi­ng van de internatio­nale regels voor bedrijfswi­nsten. Vijlbrief: „Internatio­naal is het meest te bereiken als je belastingo­ntwijking wilt aanpakken. Daar zet Nederland zich ook voor in. Het is nu zaak om hierover internatio­naal betere afspraken te maken, zodat belasting niet alsnog via andere landen kan worden ontweken. Los daarvan vinden wij dat wij deze stap nu moeten zetten om verdere ontwijking te voorkomen.”

Naast de dividendma­atregel, heeft Vijlbrief ook besloten dat de 47 armste ontwikkeli­ngslanden een deel van voor Nederland bedoelde belastinge­n tegemoet kan zien. Het gaat om werkzaamhe­den zoals management en consultanc­yklussen van Nederlande­rs in die ontwikkeli­ngslanden die nu nog door de Nederlands­e fiscus worden belast. Afgesproke­n is nu dat de landen waar het werk gedaan wordt het recht hebben de belasting te heffen, een zogenoemde bronstaath­effing. Nederland ziet dan verder af van een heffing.

 ??  ?? Oud-staatssecr­etaris Menno Snel
Oud-staatssecr­etaris Menno Snel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands