NRC

De coronacris­is: fast forward naar de toekomst

Hoe veranderen de strategieë­n van grote bedrijven door de pandemie? Topadviseu­rs van Mckinsey, Bain en Deloitte zien in de bestuurska­mers al enorme verschuivi­ngen.

- Tekst Wouter van Noort Illustrati­e Roland Blokhuizen

Is de pandemie een resetknop? Een pauzeknop? Een stopknop misschien zelfs wel? De coronacris­is is voor multinatio­nals meer een vooruitspo­elknop, als je het hun topadviseu­rs vraagt: fast forward. „Trends die we verwachtte­n in 2030 of 2035 zijn ineens nu al werkelijkh­eid”, zegt senior partner Sven Smit van Mckinsey. „In dagen is gebeurd waarvan we dachten dat het in tien jaar zou gebeuren.” Kijk alleen al naar thuiswerke­n en digitaal vergaderen.

Normaal is er volgens managing partner Wassili Bertoen van het Deloitte Center for the Edge een ‘corporate immuunsyst­eem’ dat veranderin­gen tegenwerkt: gevestigde belangen, een natuurlijk afweersyst­eem van mensen tegen grote veranderin­g. „Het virus heeft ook het corporate immuunsyst­eem deels platgelegd. Bestuurder­s zeggen: ‘Ik ben jaren bezig geweest met veranderin­gen die ik nu in één of twee weken kon doorvoeren’.”

NRC sprak met vier topconsult­ants die multinatio­nals adviseren over het nieuwe normaal na corona. Sven Smit, medevoorzi­tter van Mckinsey Global Institute, senior partners Jenny Davis-peccoud en Michael Jongeneel van Bain & Company en managing partner Wassili Bertoen van het Deloitte Center for the Edge, dat bedrijven adviseert bij transforma­ties.

Ze kunnen vanwege de vertrouwel­ijkheid van hun adviezen niets zeggen over specifieke bedrijven, maar zien scherp wat er nu speelt in bestuurska­mers wereldwijd, en horen dagelijks de vragen waarmee topbestuur­ders zitten. Ze zijn nauw betrokken bij de coronateam­s.

Wat is hun indruk van hoe het bedrijfsle­ven er na het virus komt uit te zien?

Bedrijven werken driftig aan schokbeste­ndiger aanvoerlij­nen, zullen permanent anders nadenken over reisafstan­den en digitale diensten. Ze willen veel minder afhankelij­k zijn van verre leverancie­rs. De kernwoorde­n die steeds klinken zijn: online, duurzaam, lokaal, buffers, deglobalis­ering, schokbeste­ndigheid. Het bedrijfsmo­del verandert volgens hen van just in time naar just in case – de crisis heeft in elk geval het taalgebrui­k van de consultant­s onaangetas­t gelaten.

De onzekerhei­d is natuurlijk een terugkeren­d thema. Volgens een onderzoek van Mckinsey denkt ongeveer 40 procent van de topbestuur­ders van grote bedrijven dat deze crisis langer dan drie jaar gaat duren. „Dan heb je het over een Grote Depressie-achtige schok”, zegt Sven Smit. „Dan wordt het heel lastig om een plan te maken. Dat dwingt de blik tegelijk naar overleven én veel verder naar voren. Veel ceo’s zitten al ver in 2022 te plannen. Normaal ligt de nadruk op wat het komende halfjaar tot jaar gaat brengen.”

Dat ziet ook Michael Jongeneel van Bain. „De crisis zorgt duidelijk voor een intrinsiek­e motivatie om na te denken over waartoe bedrijven op aarde zijn”, zegt hij. „Het leidt tot veel bewustere keuzes over de toekomst.”

De onzekerhed­en worden onder meer veroorzaak­t doordat allerlei grote ontwikkeli­ngen nu plotseling omdraaien. Er was bijvoorbee­ld een trend dat kleinere merken het wonnen van de grote, denk aan het succes van ambachteli­jke bierbrouwe­rijtjes. Dat lijkt in één klap te zijn omgekeerd omdat de grote merken schokbeste­ndiger zijn. Ook is de invloed van de overheid in de economie door alle steunpakke­tten ineens veel groter. Wat gaat dat veranderen? En dan is er nog de kans op een eventuele tweede golf van besmetting­en, en de geopolitie­ke instabilit­eit – het zijn moeilijke tijden om iets zinnigs over de toekomst te zeggen. Maar de adviseurs menen al wel een aantal blijvende veranderin­gen te zien in het internatio­nale bedrijfsle­ven.

Ze zijn unaniem in hun vaststelli­ng dat de omvang van deze economisch­e schok nog niet genoeg doordringt in de pers en bij het grote publiek. „Als ik met banken kijk naar hoeveel bedrijven kans lopen om failliet te gaan…”, zegt Sven Smit. „In sommige segmenten loopt dat in de tientallen procenten, in het mkb houden veel bedrijven het nog maar een paar weken uit.” Grote multinatio­nals hebben vaak veel meer vet op de botten, maar zijn wel massaal afhankelij­k van kleinere bedrijven in hun aanvoerlij­nen.

Dat dwingt bedrijven om daar heel diep in te kijken. „Vroeger was dat misschien twee lagen diep: jij koopt bij iemand in,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands