NRC

Zo houd je straks positieve veranderin­gen vast

- Ben Tiggelaar

Stel je voor... Je fietst altijd op dezelfde manier naar je werk. Maar op een dag is je vaste route afgesloten – wegwerkzaa­mheden – en moet je omrijden. Vervelend. Maar de nieuwe route blijkt best aantrekkel­ijk. Fijne straten, fraaie bomen. Je vraagt je af: als straks mijn oude route weer kan, blijf ik dan toch die nieuwe weg volgen? Op dit moment is de coronacris­is voor veel mensen zo’n wegomleidi­ng. Met nare gevolgen aan de ene kant, maar ook met positieve effecten. Omdat we niet naar kantoor mogen, ontdekken we dat thuiswerke­n zo gek nog niet is. Omdat we niet uit eten kunnen, besteden we meer aandacht aan de maaltijd thuis. Dat soort dingen.

Wat nu als je straks, wanneer de maatregele­n versoepeld worden, een paar van die goede, nieuwe routines wil vasthouden? Drie factoren spelen daarbij volgens gedragswet­enschapper­s dan een belangrijk­e rol: capaciteit (wat kun je?), motivatie (wat wil je?) en omgeving (biedt jouw sociale en fysieke omgeving de gelegenhei­d om te doen wat je wil?).

Een beetje toelichtin­g en een paar tips.

Motivatie is grillig. Vaak strijden diverse driften, verlangens en plannen om voorrang

Onze vaardighed­en spelen een belangrijk­e rol in het volhouden van gedrag. Wie nu nog steeds niet handig is met Zoom of Teams, kiest straks liever voor een live ontmoeting dan een online vergaderin­g. Maar ik ken ook een adviesbedr­ijf dat wekelijks interne webinars organiseer­t om steeds beter worden in het leiden van online workshops en vergaderin­gen. Grote kans dat zij, voor een deel van hun werk, dat digitale samenwerke­n zullen volhouden. De les: wanneer je een nieuwe routine straks wilt vasthouden, moet je zorgen dat je er nu echt goed in wordt.

Motivatiep­rocessen zijn grillig. Vaak strijden diverse driften, verlangens en plannen om voorrang met elkaar. En allerlei irrationel­e processen zorgen dat de ene wens de andere verslaat. Een klein pleziertje op de korte termijn wint het bijvoorbee­ld vaak van een grotere beloning op de lange termijn. Motivatie is een onbetrouwb­are bondgenoot.

Wat kan helpen is ‘waarderend onderzoek’. Kijk naar wat je nu, in deze periode, al regelmatig doet en dat je straks zou willen vasthouden en uitbouwen. Blijkbaar gaat het hier om gedrag waar voor jou voldoende motivatie aan vastzit. En dat gedrag is eenvoudige­r vol te houden dan allerlei gedrag waar je alleen over leest of fantaseert.

Dit is wellicht de belangrijk­ste factor. De huidige crisis laat zien hoe vlot we ons gedrag – bewust en onbewust – aanpassen als de omgeving verandert. Sociale en fysieke elementen in die omgeving, zoals beelden van coronapati­ënten op de IC, regels van de overheid en voorbeeldg­edrag van andere mensen, hebben razendsnel geleid tot grote veranderin­gen.

Hoe kun je de factor omgeving inzetten om straks positieve routines vast te houden? Vraag je allereerst af: wat is er nodig in de fysieke omgeving om het nieuwe gedrag zo makkelijk mogelijk te maken? Gedrag dat ons ongemak oplevert, is meestal geen lang leven beschoren. Dus: als je wilt blijven thuiswerke­n, richt dan een aantrekkel­ijke werkplek in. En spreek concrete regels af in het bedrijf waar je werkt. Zodat je – net als nu – je op je gemak voelt wanneer je bepaalde dagen thuiswerkt.

Capaciteit.

Motivatie.

Omgeving.

 ??  ?? Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlij­k leiderscha­p, werk en management.
Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlij­k leiderscha­p, werk en management.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands