NRC

Vader van de Informator

Hans Ree

-

In 1966 won Tigran Petrosian in Moskou de Wkmatch tegen Boris Spasski en in Havana spaarde Cuba kosten noch moeite voor de olympiade, zodat een Cubaanse krant kon schrijven dat het hele land een geweldig schaakbord was geworden. President Fidel Castro, hoofd van het organisere­nd comité, speelde zelf een partijtje tegen de Mexicaanse meester Terrazas, waarbij hij geholpen werd door wereldkamp­ioen Petrosian en Terrazas door Bobby Fischer. Het schijnt dat Castro won.

Dit waren belangrijk­e gebeurteni­ssen, maar er gebeurde in 1966 ook iets dat nog belangrijk­er zou worden voor de ontwikkeli­ng van de schaakwere­ld. In Beograd werd de uitgeverij opgericht die de Informator­s ging publiceren, eerst twee keer per jaar, tegenwoord­ig vier keer per jaar. Hun Sahovski Informator bevatte oorspronke­lijk bijna alleen zetten en symbolen en nauwelijks gewone woorden. Het was de bedoeling dat alle belangrijk­e partijen van een afgelopen periode er te vinden waren. De leider van het project was de Joegoslavi­sche grootmeest­er Aleksandar Matanovic, die vorige week zaterdag 90 jaar werd.

In de jaren vijftig hoorde Matanovic bij de twintig sterkste schakers van de wereld. Hij was vaak bij het Hoogovenst­oernooi, dat hij in 1957 won, en hij was een steunpilaa­r van het Joegoslavi­sche team dat op de olympiades zes keer zilver won. Joegoslavi­ë was toen een schaakgroo­tmacht en er waren jaarlijks tientallen internatio­nale toernooien. Wie in Joegoslavi­ë kwam en zei dat hij schaker was, werd door de treincondu­cteur aan de borst gedrukt.

De Informator­s en de openingsen­cyclopedie­ën werden onder hoofdredac­teur Matanovic even onontbeerl­ijk voor ambitieuze schakers als later de digitale databases zouden worden. „We zijn allen kinderen van de Informator”, zei Garry Kasparov.

Nee, er was één grootmeest­er die lang standhield zonder Informator­s. Tijdens de olympiade in Nice in 1974 zei Hein Donner opgewonden dat hij in een boekenstal­letje iets geweldigs had gevonden. Hij had de Informator ontdekt. We stonden perplex. In 1970 was Donner in een vierkamp in Oestgeest boven Botvinnik en Larsen geëindigd. Hoe kon dat zonder Informator? Matanovic, de vader van de Informator, was een vriendelij­ke man. Hoe zou het met hem gaan nu hij 90 is geworden? Een artikel op een Servische website stelde me gerust. „Als je hem nu op straat tegenkomt, zo stevig, rechtop en snel lopend, zou het nooit bij je opkomen dat hij negen decennia van het leven achter zich heeft!” Bravo, Aleksandar!

Aleksandar Matanovic - Eduard Gufeld, match Joegoslavi­ë - Sovjet Unie, Skopje 1969

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Lg5 e6 7. f4 Pbd7 8. Lc4 b5

Zwart provoceert welbewust het stukoffer dat hem de das om zal doen.

9. Lxe6 fxe6 10. Pxe6 Db6 11. Pd5 Pxd5 12. Dxd5 De3+

Later werd geprobeerd de variant met 12...Pb8 voor

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands