NRC

Kobalt, arseen en plaaggeest­en

- Cosette Molijn

Alweer vier jaar geleden kregen de nieuwste chemische elementen hun naam van de Internatio­nale Unie voor Zuivere en Toegepaste Scheikunde IUPAC. Nihonium, moscovium, tennesseiu­m werden vernoemd naar de plekken waar ze in laboratori­a werden gesyntheti­seerd. En met oganesson (het zwaarste element tot nu toe) wordt een wetenschap­per vereeuwigd, de Armeens-russische natuurkund­ige Yuri Oganeson (1933).

Maar niet alle elementen in het periodiek systeem zijn zo rechttoe rechtaan aan hun naam gekomen. Scheikundi­ge Peter Wothers laat in zijn boek Antimony, Gold and Jupiter’s Wolf zien hoe de ontdekkend­e mens de natuur begon te ontleden tot deze bouwstenen: atomen met kernen van eenzelfde aantal protonen.

De verhalen achter de elementen zeggen soms veel over de tijdsgeest en de stand van de wetenschap. Zo begint Wothers met hoe in de vijftiende eeuw een relatie werd gelegd tussen de weekdagen, de zeven hemellicha­men (zon, maan, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus en Saturnus) en eveneens zeven op dat moment bekende metalen: goud, zilver, koper, ijzer, tin, lood en kwik. In de loop van vele eeuwen ontwikkeld­en de namen die we nu gebruiken zich uit het Latijn, Grieks, Arabisch of andere taal.

Ook stammen namen soms af van een mythe: waarschijn­lijk is ‘kobalt’ bijvoorbee­ld afgeleid van het Duitse woord voor gnoom of geest. Het verhaal gaat dat Duitse mijnwerker­s rond de vijftiende eeuw kobaltpigm­ent moesten winnen uit een mineraal van onder meer kobalt en arseen. Omdat ze niet wisten waar de giftige arseengeur vandaan kwam, waanden ze zich geplaagd door geesten en Kobolde.

Gedetaille­erd en grondig illustreer­t Wothers de gedachtega­ngen van vroege wetenschap­pers. De mate van detail maakt het enerzijds een zeer volledig boek, anderzijds haalt het de vaart eruit. Ook is behoorlijk wat achtergron­dkennis in natuur- en scheikunde nodig. Antimony, Gold and Jupiter’s Wolf is daarmee vooral een knap geschreven wetenschap­pelijkhist­orisch naslagwerk voor de liefhebber, kenner of vakidioot.

 ??  ?? Peter Wothers: Antimony, Gold and Jupiter’s Wolf. How the elements were named
Oxford UP, 304 blz. €23,99
Peter Wothers: Antimony, Gold and Jupiter’s Wolf. How the elements were named Oxford UP, 304 blz. €23,99

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands