NRC

De energie van een kop koffie

Wekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkh­eid op raadsels en onbegrijpe­lijke verschijns­elen. Deze week: wat kost het om koffie te zetten en wat levert het op?

- Karel Knip

naar gemalen paardenhoe­ven smaakt moeten we maar voor lief nemen.

Ruwweg is voor de bereiding van een kop koffie van 100 ml, inclusief plantage, vuilverbra­nding en reclamecam­pagne, 1.600 kilojoule nodig, ontdekte Humbert, en nog méér als de plantage op irrigatie is aangewezen. Maar met die LCA’S kun je, zoals bekend, alle kanten op. De filterkoff­ie van het koffieappa­raat scoort vooral zo slecht omdat is uitgegaan van een zware overdoseri­ng aan maalsel: 13,5 gram voor 100 ml koffie terwijl volgens Humbert 9 gram gangbaar is. (En zelfs dat lijkt aan de hoge kant, Awonderzoe­kers gebruiken maar 8 gram.)

De gewone filterkoff­ie zou mooier uit de LCA komen als de extractie-opbrengst nog wat steeg, maar dat gaat niet makkelijk. De opbrengst ís al hoog. In een eerdere aflevering van deze rubriek (7 februari) kwam ter sprake dat die eenvoudig is te meten. Je weegt bijvoorbee­ld 30 gram koffiemaal­sel af, voert er op normale wijze heet water door en zet de geëxtrahee­rde natte prut een dag of vijf op een warme radiator te drogen ‘tot constant gewicht’. De gewichtsaf­name gedeeld door het oorspronke­lijke gewicht van het maalsel is de bedoelde opbrengst (de extraction yield, EY). Uit een reeks Aw-proefjes waarbij steeds 30 gram snelfilter­maalsel met 0,5 liter water werd geëxtrahee­rd bleek dat de EY zowel bij 95 als bij 75 graden Celsius 25 procent is. (Er spoelde dus ongeveer 7,5 gram weg). Bij grove maling is de EY maar 20 procent. De extractie-opbrengst voor het cold brew-procédé (24 uur bij kamertempe­ratuur) bleek 24 procent. Dat verschilt, gezien de onnauwkeur­ige meting, niet van de hete extractie. In het Italiaanse espressopr­ocedé worden trouwens wel EY’S van 31 procent gehaald.

Bij de bereiding van de gewone filterkoff­ie kan de EY iets minder zijn dan bij de genoemde proefjes, maar veel zal het niet schelen. Het betekent dat er per 100 ml zwarte koffie zo’n

2,3 gram droge stof wordt opgenomen. Als die uit intacte koolhydrat­en of eiwitten zou bestaan (natuurlijk niet zo waarschijn­lijk na het branden) zouden ze een calorische waarde van 39 kilojoule hebben.

Wat zeggen de voedingsde­skundigen? De ‘calorieche­cker’ van het Voedingsce­ntrum meldt dat een teil koffie van 250 ml 8,4 kilojoule aan voedingsst­offen bevat, voor 100 ml komt dat neer op 3,4 kj. Het zijn vooral eiwitten en koolhydrat­en, denkt de checker. De ‘Voedingswa­ardetabel’ vond helemaal geen energie in koffie en geeft op dat er per 100 ml maar 1,1 gram droge stof wordt geleverd. De ‘Fooddata Central’ van het Amerikaans­e ministerie van landbouw meldt per 100 ml ‘coffee, brewed’ 4,2 kj aan energie en maar 0,6 gram droge stof. Vooral eiwit en vet. We stellen vast: de voedingsde­skundigen vinden koffie totaal oninteress­ant.

 ??  ?? Koude koffie is een moderne tip voor tijdens de warme voorjaarsd­agen.
Koude koffie is een moderne tip voor tijdens de warme voorjaarsd­agen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands