NRC

Acht studies naar kanker met identieke resultaten

- Sander Voormolen

Hoe groot is de kans dat de grafieken van onderzoeke­n naar twee verschille­nde soorten kanker er precies hetzelfde uitzien? Inderdaad, die is bijna nul. Deze week presenteer­de de Nederlands-amerikaans­e fraudejage­r in de wetenschap Elies Bik haar volgers op Twitter ‘Het mysterieuz­e geval van de twee artikelen met identieke resultaten’.

Het ging om een studie naar maagkanker met 286 patiënten en een studie naar longkanker met 384 patiënten. De onderzoeke­rs lieten zien dat een verschil in het gehalte van bepaalde signaalmol­eculen (zogeheten microrna’s) in het weefsel van patiënten, van invloed was op het overleving. Maar de grafieken die ze daarbij presenteer­den kwamen exact overeen. Bij nadere inspectie bleken ook andere grafieken en tabellen kopieën van elkaar, soms een beetje door elkaar gehusseld. Ook grote delen van de tekst bleken van elkaar ‘geleend’, waarschijn­lijk om dat onopvallen­d te laten zijn waren de zinnen en alinea’s daarbij in een andere volgorde gezet.

Dat kan haast geen toeval zijn.

Bik ontdekte vervolgens nog twee artikelen, respectiev­elijk over darmkanker en baarmoeder­halskanker, die grotendeel­s leunden op dezelfde data en grafieken. Nog even verder zoeken leverde nog vier artikelen op met dezelfde frauduleuz­e sporen. En mogelijk zijn er nog meer, suggereert Bik op de website Pubpeer. Ze schrijft: „Ik ben nog steeds bezig overeenkom­sten met andere artikelen te onderzoeke­n, maar ik post dit lijstje alvast voordat anderen dat doen.”

Alle acht artikelen op Biks voorlopige lijst zijn van verschille­nde auteurs verbonden aan verschille­nde Chinese universite­itsziekenh­uizen. Er lijkt geen duidelijk verband tussen. Wat zit hier achter?

In de reacties suggereren diverse onderzoeke­rs dat dit het werk is van zogeheten paper mills, bureautjes die vaak voor een aanzienlij­k bedrag kant-en-klare manuscript­en van wetenschap­pelijke artikelen leveren.

Een Deense wetenschap­per wijst erop dat het vaker is gebeurd. Zelfde verhaal, met alleen een ander microrna: twee Chinese groepen publiceren in twee artikelen over verschille­nde soorten kanker dezelfde cijfers en figuren. Eén van die artikelen werd teruggetro­kken, met de redactione­le uitleg dat „op verzoek van de auteurs” omdat zij „een probleem hadden geconstate­erd in de statistisc­he analyse van de data, waardoor de conclusies die werden getrokken in het artikel niet langer houdbaar zijn”. Tja, zo kun je het ook zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands