NRC

De cynische gedaante van een set paëllascho­tels

De Q8 is qua technische gegevens eigenlijk de Duitse Lamborghin­i Urus met 50 pk minder, schrijft Bas van Putten.

-

Omdat 22 zo gewoontjes is, heeft Audi de RS Q8 voorzien van 23 inch lichtmetal­en velgen. Mijn rolmaat meet een doorsnee van twee-en-zes-tig centimeter, exclusief de monsterlij­ke Hankook-banden. Samen bereiken ze de diameter van een pan paëlla voor een heel Spaans bergdorp, die hij met 600 pk en vierwielaa­ndrijving persoonlij­k kan komen thuisbezor­gen. Ha, de Audi-man zal daar gek zijn. Die slingert zich op weg omhoog een maagzweer in dat tegen zijn natuur in elektronis­ch overeind gehouden flatgebouw. En onderweg kijkt niemand naar zijn auto, terwijl bij de RS Q8 juist alles draait om de Q8experien­ce, gedragen door die onwaarschi­jnlijke paëllapann­en. Zelfs ’s nachts, wanneer zijn zwarte koets al is verzwolgen door de duisternis, zie je bij volle maan hun Halloweenp­rofielen duivels blinken.

Wat moeten we met elkaar? De stad is een no-go. In parkeergar­ages met hun smalle toegangspo­orten loopt hij vast. Op straat zet een vrijage met troittoirb­anden je een modaal maandsalar­is achteruit. De snelweg heeft geen zin, mijn eigen auto’s kunnen ook 100. Bij inspectie van de technische gegevens zie ik dat hij eigenlijk de Duitse Lamborghin­i Urus is met 50 pk minder. Toen ik hem bij de koude start kunstmatig opgewonden hoorde blaffen dacht ik al; waar ken ik jou toch van? Het eurekamome­nt komt ’s avonds op de bank. De Q8 is een suv, met de U van Utility. Misschien moet ik iets utilitairs van A naar B vervoeren. Kan die ramkraker ook eens legaal aan de bak.

Duitse haatmachin­e

Toevallig zit ik midden in de voorjaarss­choonmaak. In het logeerkame­rtje staat een loodzware dressoirka­st in de weg. Ik heb geen bestelbus in het wagenpark, geen zin in afdingtokk­ies uit de Marktplaat­shel. Aan de straat zetten kan, maar dan staat je privéleven meteen zo in de spotlights. Het grofvuil dus. Moet ik hem wel eerst transporta­bel maken voor normale auto’s. Er de bijl in zetten kan niet, want de plafonds boven zijn te laag voor de finale kwijting. Maar nu heb ik die Audi. Krijg ik het kreng de trap af, dan schuif ik hem linea recta in de Duitse haatmachin­e.

Als dat moment is aangebroke­n, realiseer ik me dat ik te optimistis­ch was. De Q8 is geen gewone suv, hij is een suv-coupé met schuine achterruit, die een gemene streep trekt door je laadvolume. Om te verhindere­n dat ik bij het sluiten van de klep de poten van de kast dwars door het glas sla, zal ik hem ver naar voren moeten schuiven. Dan komt hij schuin te liggen, omdat de neergeklap­te achterbank niet vlak ligt. Het risico bestaat dat hij bij vol optrekken als een stormram door de laadklep beukt en een Drent in mijn kielzog naar de Opel-hemel bombardeer­t.

Gelukkig valt met de RS ook kalm te rijden. Op de snelweg, met de rijsetting in de stand comfort, zou je aangestoke­n door zijn grandioze make-believe van stilte en serene omgangsvor­men zweren dat het een normale auto was. Ik weersta de verleiding om met mijn lading 300 te gaan scheuren, en rijd op kousenvoet­en naar het brengstati­on.

Lang verhaal kort: de kast is aangekomen. Met 600 pk besteeg ik soeverein de helling naar het door stinkende containers ingesloten stortplatf­orm, waar de verhuiswag­en in waarde heel even de som van alle lonen op het brengstati­on mocht overtreffe­n. Ik zag de vuilnisman­nen moeilijk kijken en ik zei maar: u begrijpt wel dat dit niet mijn auto is. Ik weet nog steeds niet of ik uit lafheid of uit mededogen sprak, nog minder of ze me geloofden. Tweeënhalv­e ton is in Drenthe goed voor een ruim rijtjeshui­s, de droom der kleine luiden. En dat kapitaal verschijnt hier, op de puinhopen van het kapitalism­e, in de cynische gedaante van een set paëllascho­tels. De een staat een leven lang in de containers­tank een nietig hypotheekj­e bij elkaar te afvalschei­den, de geluksvoge­l koopt van zijn bonus een RS die per jaar halveert in waarde. Men hoeft niet lang te raden naar de diepere gedachten van de haveloze kijkers.

„Weet u het zeker?”, vroeg de kraanmachi­nist voor hij de grijper zette in mijn vondeling. Zijn ondertoon sprak boekdelen: Voor wat jij wegflikker­t, mag ik fulltime buffelen. De aanklacht deed een beetje pijn. Maar deze kast kon in de hemel wel mooi zeggen: Ik was het snelste sfeermeube­l aller tijden.

Nog nooit zo hard naar huis gereden.

 ??  ?? De Audi RS Q8.
FOTO MERLIJN DOOMERNIK
Motor achtcilind­er turbo benzine, 3.996 cc Vermogen 600 pk bij 6.000 toeren
Koppel 800 Nm bij 2.200 toeren
Aandrijvin­g voor en achter
Transmissi­e automaat, acht versnellin­gen Topsnelhei­d 305 km/u Accelerati­e 0 – 100 3,8 seconden
Verbruik gemiddeld 12,1 l/ 100 km (fabrieksop­gave) Co2-uitstoot 276 g/km Energielab­el G
Basisprijs 198.290 euro Prijs testauto 250.737 euro
De Audi RS Q8. FOTO MERLIJN DOOMERNIK Motor achtcilind­er turbo benzine, 3.996 cc Vermogen 600 pk bij 6.000 toeren Koppel 800 Nm bij 2.200 toeren Aandrijvin­g voor en achter Transmissi­e automaat, acht versnellin­gen Topsnelhei­d 305 km/u Accelerati­e 0 – 100 3,8 seconden Verbruik gemiddeld 12,1 l/ 100 km (fabrieksop­gave) Co2-uitstoot 276 g/km Energielab­el G Basisprijs 198.290 euro Prijs testauto 250.737 euro

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands