NRC

Minder schuldgevo­el over koffiecups

- Milou van Rossum

Ik houd van koffie. Zoveel, dat ik me voor ik naar bed ga al verheug op het eerste kopje ’s ochtends, dat ik drink voordat ik opsta – nou ja, ik sta even op, als het mijn beurt is om koffie te maken.

Ik houd ook van mijn Nespresso-machine. Een echte, goede espressoma­chine vind ik thuis te veel gedoe. Het verhaal over de geneugten van filterkoff­ie dat vorige week in deze bijlage stond heb ik met belangstel­ling gelezen, maar ik vrees dat ik de associatie met de kannen vol met steeds naarder smakende koffie uit mijn studentent­ijd nooit meer kwijtraak.

Wel zitten de cups die in de machine gaan me al een tijd dwars. Zeker sinds ik noodgedwon­gen vanuit huis werk, komt al mijn koffie – zes kopjes per dag – uit cups. Een dure manier van koffiedrin­ken, maar het geld heb ik ervoor over. Het afval steeds minder. Plastic cups zijn natuurlijk rampzalig. Aluminium cups kunnen worden recycled, maar voorkomen, vind ik, is beter dan recyclen. Mijn wederhelft heeft me al meerdere keren gewezen op het bestaan van hervulbare cups van roestvrij staal.

Net toen ik overwoog die aan te schaffen, ontdekte ik De Koffiejong­ens, dat sinds 2017 koffiecups aanbiedt op abonnement­sbasis. Sinds afgelopen maart zijn die niet meer van aluminium en plastic, maar van van suikerriet, mais en zetmeel gemaakt bioplastic. Ze werden speciaal ontwikkeld door een bedrijf in Luxemburg, en kunnen na gebruik bij het gft-afval. Mensen met een achterstan­d op de arbeidsmar­kt verpakken ze in compacte doosjes die voor minstens 95 procent zijn gemaakt van gerecycled papier, en die op hun beurt in grotendeel­s gerecycled­e dozen gaan die zo zijn gemaakt dat een bestelling van zestig cups in de brievenbus past. Bijna alle bestelling­en worden per fiets of lopend bezorgd.

Ik kies aanvankeli­jk voor het standaarda­bonnement ‘large’, 60 cups per twee weken, krap voldoende voor een week; later zie ik dat hoeveelhei­d en frequentie kunnen worden opgeschroe­fd. Tussentijd­se ‘noodbestel­lingen’ zijn mogelijk, maar schuiven de gewone levering op.

Minpunt: de – overigens prima en in verschille­nde varianten verkrijgba­re – koffie is biologisch noch fairtrade. Walter Morriën, een van de twee mannen achter De Koffiejong­ens, zegt daar wel naar te streven, maar dat het aanbod van duurzame koffie die geschikt is voor cups nog beperkt is, waardoor continuïte­it niet kan worden gewaarborg­d. De herkomst van de grondstoff­en voor de cups is niet bekend bij De Koffiejong­ens. Evengoed is mijn schuldgevo­el over het feit ik te lui ben om zelf cups te vullen significan­t afgenomen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands