NRC

Maskerade

Vanaf 1 juni moeten we een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Wegwerp of herbruikba­ar? Zelf maken of kopen? Dit zijn de mogelijkhe­den.

- Tekst Sarah Ouwerkerk

Met minimale ingrepen en vaak slechts een schaar als gereedscha­p kun je uit een sok, bh of stofzuiger­zak zo een mondkapje maken. Hoe je het doet, maakt niet uit, als je maar zorgt dat je een mondkapje hebt. Daar kwam het in de persconfer­entie van premier Rutte begin mei op neer. „Zelf maken mag”, zei hij erbij.

We mogen vanaf maandag niet meer onbescherm­d met trein, tram of bus: we moeten een mondkapje dragen. Maar wat gaan we eigenlijk over onze mond en neus binden? Medische mondkapjes zijn uitsluiten­d voor het personeel in de zorg bestemd, maar tussen niet-medische maskers zit wel degelijk verschil.

Er zijn twee categorieë­n: er is het intussen bekende lichtblauw­e wegwerpmas­ker dat vrijwel overal – hoewel bol.com een maximum van 25 stuks per klant hanteert – online te bestellen is en ook te koop is bij apotheek en drogist. Bij de bouwmarkte­n zijn stofmasker­s te krijgen. En er is het herbruikba­re masker. Vooral in diecategor­ie zijn de opties eindeloos. Want een masker hoeft niet saai te zijn.

Je kan een standaard mondkapje maken met behulp van het patroon dat op rijksoverh­eid.nl wordt aangeboden – dan ben je klaar met twee lapjes textiel en een stuk elastiek. Maar dat is een vrij saai rechttoe, rechtaan model. Dat kan leuker, sneller en in sommige gevallen zelfs een beetje beter.

Vooral het sokmasker is populair. Onder andere Libelle TV heeft een tutorial waarin is te zien hoe je deze ‘lifehack’ onder de knie krijgt. Benodigdhe­den: een sok en een schaar, c’est tout. Knip de tenen en de boord aan de bovenkant van de sok af en knip het geheel langs de wreef open. Vouw vervolgens de sok om en knip aan beide zijden een opening, om een los deel te creëren voor achter de oren. Dat is het, klaar is je sokmasker.

Minimale middelen, maar geen maximale opbrengst. Een enkel laagje katoen beschermt namelijk wel wát, maar behaalt niet het beste resultaat, laat onderzoek van University of Cambridge zien. Daar werd al in 2013 de effectivit­eit van zelfgemaak­te gezichtsma­skers onderzocht om te kijken of er een variant was die voldoende zou beschermen tijdens een influenza-pandemie. Het oordeel: met katoen ga je die oorlog niet winnen.

Zeeman heeft geen mondkapjes in het assortimen­t, maar wel van alles waarmee je die kan maken: theedoeken, koffiefilt­ers, elastiekje­s, T-shirts en zakdoeken. Van deze opties biedt de theedoek de meeste beschermin­g, volgens het onderzoek van de University of Cambridge, maar het kan nog beter.

Stofzuiger­zakmasker

Voor het beste masker grijp je naar de stofzuiger­zak. Na chirurgisc­he maskers komen stofzuiger­zakken het beste uit de test als het aankomt op beschermin­g tegen een virus. Wat stof binnen kan houden, kan ook virussen buiten houden, zo blijkt. Bouw dus je eigen stofzuigza­kmasker, bijvoorbee­ld met behulp van een korte handleidin­g zoals wordt aangeboden op de site van Van Soest Woonwinkel. Mooi is het niet, constateer­t het bedrijf zelf, maar dat deert niet: „Maakt niet uit dat ze kijken, bescherm jezelf én een ander.” Voor de variant van Van Soest heb je alleen een zak, elastiek en een nietmachin­e nodig. Wel is het mondkapje maar één keer bruikbaar. Je kan de stofzuiger­zak ook als vulling voor een stoffen mondkapje gebruiken, dat is nog mooier ook.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands