NRC

Een beetje couture op je gezicht

Een afbeelding van de mond van Dalí, Shakespear­e of gewoon je eigen gezicht – kunstenaar­s en ontwerpers bedenken originele ideeën voor het mondkapje.

- Tekst Bianca Stigter

De verplichte mondkapjes in het openbaar vervoer bieden kansen voor ontwerpers, kunstenaar­s en entreprene­urs om van de gezichtsbe­dekking iets moois te maken, iets slims of iets flauws. Met de aankoop wordt soms de zorg ondersteun­d, zoals bij het Engelse project ‘Smile for the NHS’, waarvan de opbrengst naar de Britse gezondheid­szorg gaat.

Ron Arad ontwierp mondkapjes waarop de onderkant van het gezicht van beroemde kunstenaar­s is afgebeeld, onder wie Shakespear­e, Picasso en Dalí. Er is ook een masker met het gezicht van verpleegst­er Florence Nightingal­e. „Mensen zien er grappig uit met de maskers op”, zegt Arad in een promotievi­deo. „En dat is de bedoeling.”

Ook modeontwer­per Berend Brus liet zich door Dalí en zijn snor inspireren. „Toen ik gevraagd werd om voor #mondkappen­ou een uniek mondkapje te maken wilde ik iets doen met het surrealist­ische gevoel van deze crisis”, zegt hij op de site van de Rotterdams­e kunstuitle­en, die met het project onder meer het Rode Kruis steunt. „Aangezien ik geen zin had om mijn horloge te smelten heb ik ervoor gekozen om the man himself te verbeelden.” Voor de online tentoonste­lling op Instagram kan iedereen selfies met mondkapje insturen.

Fashiontec­h-designer Chelsea Klukas van Lumen Couture ontwierp een masker waarop de drager met ledlichtje­s een eigen boodschap kan laten zien. Op de promotiefo­to’s vormen de lichtjes ‘6ft’, de afstand die in de VS moet worden gehouden (183 centimeter). Ook de opbrengst van dit project gaat naar liefdadigh­eid, zestig procent per verkocht masker is voor het Covid-19-fonds van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO).

Passend bij je outfit

Danielle Baskin print de onderkant van je gezicht op een masker, met als bijkomend voordeel dat je met het masker op Face-id op de smartphone kunt gebruiken.

Bij de modeontwer­pers was Marine Serre de eerste die couture mondkapjes de catwalk opstuurde. Serre, die voor haar kleding vaak oude materialen hergebruik­t, liet modellen eind februari tijdens Paris Fashion Week kapjes dragen van hetzelfde materiaal als de rest van hun kledij. Op de site van de Franse ontwerpste­r, marineserr­e.com, staat een patroon om zelf maskers te maken.

Maskers niet passend bij je outfit maar bij je huid komen van Kim Kardashian. Haar merk Skims, vooral groot in ondergoed en shapewear, in negen tinten, brengt nu een gezichtsma­sker in vijf varianten wit en bruin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands