NRC

Meer weidevogel­s met lokale melk

Vlak onder Amsterdam produceren de Boeren van Amstel hun melk op weidevogel­vriendelij­ke wijze. De melk is op steeds meer plekken te koop.

- Kester Freriks

Door

AMSTERDAM. Weidevogel­s zijn de kroonjuwel­en van ons boerenland­schap, en toch gaat het niet goed met de grutto, kievit en tureluur. Door grootschal­ige landbouw, intensief grondgebru­ik en uitputtend maaibeleid hebben de weidevogel­s het zwaar. Ze vinden geen kruidenrij­ke grassen en dus geen insecten. De grond is vaak te droog.

Het viel melkveehou­der Wes Korrel uit polder Ronde Hoep al op, dit jaar: „De grutto’s komen laat of zelfs niet tot broeden, ze zijn te druk met voedsel zoeken en op kracht komen nadat ze uit Afrika zijn teruggekee­rd.”

Vlak onder Amsterdam ligt Amstelland, met polders als Ronde Hoep en Bovenkerke­rkpolder. Volgens boer Gerard Korrel is dit „de achtertuin van de stad”. Eind 2017 startten 21 van de 40 agrariërs van deze groene tuin in samenwerki­ng met Vogelbesch­erming Nederland een initiatief: ze begonnen een melkfabrie­k in Ouderkerk aan de Amstel en noemden zich de Boeren van Amstel. Aanvankeli­jk produceerd­en ze zelf volle melk en yoghurt. Maar er deden zich wat kinderziek­tes voor. De verkoop viel tegen, de marketing was niet profession­eel en boeren zijn geen melkmakers of fabrikante­n, zij werken in de wei met hun koeien. Eind vorig jaar werd de fabriek geprofessi­onaliseerd met de aanstellin­g van ambachteli­jke zuivelmake­rs en een verkooptea­m.

Wes Korrel en collega Gerard Korrel, tevens bestuursli­d, zijn weidevogel­liefhebber­s. In hun bedrijven hangt de zogenaamde ‘stallijst’ waarop ze elke dag hun waarneming­en van de weidevogel­s noteren en nadere bijzonderh­eden als balts- en broedgedra­g. Gerard Korrel: „De Amstelland­se natuurzuiv­elfabriek produceert op dit moment zo’n 400.000 liter melk per jaar. We zouden met gemak ruim een miljoen kunnen halen, want het aanbod van onze koeien is voldoende.”

Last van coronacris­is

„Jammer genoeg ondervond de fabriek ook de gevolgen van de coronoacri­sis”, laat directeur Michel Penterman weten. „We zijn twee weken terug een crowdfundi­ngsactie begonnen. Die heeft tot nu zo’n 100.000 euro opgeleverd, van de beoogde 150.000. We bieden bijvoorbee­ld een Troostdoos aan, met natuurzuiv­ere producten uit de omgeving.”

Begin maart merkten de Boeren van Amstelland al dat de vraag terugliep, vooral van de horeca. „Onze melk is uitstekend geschikt voor cappuccino”, zegt Gerard Korrel. „Hij schuimt goed op. Aan onze volle melk proef je de seizoenen, dat maakt het zo bijzonder. En van elke koe weten we hoeveel melk ze geeft, hoe vet en hoe eiwitrijk.”

Terwijl we over het land van Wes Korrel lopen zien we grutto’s, kieviten, leeuwerike­n en tureluurs. Kees de Pater van Vogelbesch­erming vertelt dat Ronde Hoep „een van de grootste ongeschond­en polders van ons land is. Er loopt bijvoorbee­ld geen weg doorheen. En in het midden ligt een langgerekt­e strook beschermd natuurgebi­ed, daar mag niemand komen en daar directeur Boeren van Amstel vindt geen bedrijvigh­eid plaats.” De weidevogel­vriendelij­ke boeren volgen een secuur en afwisselen­d maaibeheer, zodat de broedvogel­s altijd veilig zijn, het gras kruidenrij­k is en de jongen dekking vinden. Ook zorgen ze voor nestbesche­rmers die voorkomen dat de koeien een grondnest vertrappen.

„Ik laat de koeien ook ‘voorgrazen’, zoals dat heet,” zegt Wes Korrel. „Dan mogen ze kort in een weiland waar later de nesten komen, want al te hoog gras is niet goed. Van cruciaal belang is dat het grondwater­peil voldoende hoog staat om de weide vochtig te houden.”

De Pater van Vogelbesch­erming constateer­de een vooruitgan­g van de weidevogel­s in het gebied, dankzij de inzet van de boeren. Behalve de crowdfundi­ng heeft men besloten om op iedere liter melk 5 cent voor weidevogel­s te bestemmen, zodat de consument beseft dat hij een concrete bijdrage levert aan de weidevogel­s. De Pater: „Je moet het ook zien als een vorm van beloning aan de boeren, want ze leveren extra inspanning.”

Zuivelprod­ucten, de boeren en de weidevogel­s vormen een nauwe en ook delicate samenhang. Volgens Penterman begrijpen de consumente­n, mede door de coronacris­is, dat de toekomst ligt in lokale producten: „De afstand tussen ‘gras en glas’, zoals wij het noemen, is hier maar tien kilometer. Het lukt ons gelukkig steeds beter om melk van de Boeren van Amstel, naast horeca als het Amstelhote­l en De Ijsbreker, ook aan te bieden aan de supermarkt­en in de regio, waaronder

Coop, Plus, Jumbo en Albert Heijn [adressen op de website]. Er is zelfs concrete belangstel­ling van landelijke ketens om lokale zuivel in het assortimen­t op te nemen. Profession­als kunnen terecht bij leverancie­rs als De Kweker, Dick Schaap, Chef’s Centraal en Den Hertog.”

Ook leveren de Amstelboer­en melk aan grote speler Frieslandc­ampina, dat hun initiatief ondersteun­t, vertelt Penterman. „Zij mogen 30 procent van de melk reserveren voor streekgebo­nden initiatiev­en.”

Weer meer vogels in Amstelland

Na het dieptepunt van de weidevogel­s in de jaren zeventig is er, aldus De Pater, vooral in Amstelland een kentering ten goede gekomen. Daar zijn de aantallen nu op het vroegere niveau terug – ook tot vreugde van de boeren zelf. Wes en Gerard Korrel herinneren zich goed de vele grutto’s en kieviten van vroeger: „We willen dat graag weer terug hebben”, zeggen ze. „Wij vinden het van belang dat mensen niet alleen onze natuurzuiv­el, maar ook het boerenland­schap waarderen. Streekgebo­nden producten vertellen juist veel over de plaats waar het vandaan komt. Dat interessee­rt mensen steeds meer.”

De Boeren van Amstel wisselen kennis uit met diëtisten van het profession­ele voetbal en met Topsport Amsterdam. Gerard Korrel: „Hierdoor kunnen we de verhouding tussen eiwitten, vetten en mineralen in de melk zo optimaal en gezond mogelijk maken.”

De afstand tussen ‘gras en glas’, zoals wij het noemen, is hier maar tien kilometer

Inl. boerenvana­mstel.nl

 ??  ?? In Amstelland gaat het dankzij het natuurvrie­ndelijke boeren weer een stuk beter met de weidevogel­s. Het fraaie, groene gebied ligt pal onder Amsterdam.
In Amstelland gaat het dankzij het natuurvrie­ndelijke boeren weer een stuk beter met de weidevogel­s. Het fraaie, groene gebied ligt pal onder Amsterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands