NRC

Het blijft een lastig plein

Het Schouwburg­plein gaat vermoedeli­jk weer ingrijpend op de schop

- Door Tara Lewis

Spannende tijden voor het Schouwburg­plein. Als alles volgens plan verloopt, gaat Rotterdams meest verguisde plein ingrijpend op de schop. In de voorjaarsn­ota, die 16 juni wordt gepresente­erd, zal bekend worden of het college het plein als een van de Big Five bestempelt. Dat zijn vijf plekken in de stad waarin, mits de raad akkoord is, substantie­el wordt geïnvestee­rd, eventueel vanuit de Enecogelde­n van de gemeente.

Bijzonder is dat de Vereniging Verenigd Schouwburg­plein, met daarin alle omliggende culturele instelling­en, de Pauluskerk, bewonersor­ganisaties en ondernemer­s, actief heeft meegedacht over het plan. Een van de belangrijk­ste vragen die nog niet is beantwoord: zal landschaps­architect Adriaan Geuze van West 8 (weer) gevraagd worden?

Zelden werd een plein zo intensief bediscussi­eerd, gehaat én bewierookt als het Schouwburg­plein. Onder vakgenoten kan het conceptuel­e ontwerp van Geuze op bewonderin­g rekenen. De maquette werd aangekocht door het Museum of Modern Art in New York als een van de beste tien pleinen ter wereld. Tegelijker­tijd zong stadstroub­adour Arie van der Krogt in 1997, het jaar van de oplevering:

Dacht je eindelijk een plein te krijgen midden in je stad, krijg je dat. Want dat plein is veel te glad en de helft is altijd nat. Met dat hout, dat rubber, dat cement, het is toch net alsof je op maandagmid­dag bij de Gamma bent. (..) Daar heeft Adriaan Geuze van West 8 heel diep over nagedacht. Straks mag hij voor een paar miljoen, al zijn fouten nog een keertje overdoen.

In 2012 mocht Geuze inderdaad het plein voor 3 miljoen euro opknappen. Programmeu­r en producent van het Schouwburg­plein Marjorie van der Windt-veit wijst een aantal plekken aan. „Daar en daar hebben ze het plein toegankeli­jker gemaakt en er is verlichtin­g bijgekomen aan de zijkanten.” De rand werd van natuurstee­n en voor de helft een trap. Al het staal en epoxy werd door hout vervangen en er kwamen platanen rondom het plein. Of dat verschil heeft gemaakt? „Misschien. Maar het plein is zo groot. Dat maakt het moeilijk om intiem te maken. Het is 8900 vierkante meter.” In het originele programma van eisen voor het plein was die leegte juist een eis.

Op een frisse donderdago­chtend overziet ze een testshoot voor een yogales. „Al acht jaar wordt hier twintig weken elke zondag yoga gedaan, met gemiddeld zo’n honderdtwi­ntig bezoekers. Dan ligt het hier helemaal vol. Om de ziel van het plein in leven te houden zenden we binnenkort digitale lessen uit.”

Zelf woont ze al dertien jaar aan het plein. „Het was voor de renovatie natuurlijk een ijzeren plein, dus het kon glad zijn. Als het geregend had was dat best eng. Vroeger liepen mensen ook altijd om het plein heen. Ik ook, zeker in de winter.” Volgens Bert Determann,

tot 2018 zakelijk directeur van Theater Rotterdam, is Geuze zich uitstekend bewust van deze kritiek. „Als deze discussie speelt zegt Adriaan altijd dat hij te weinig budget had én dat hij de stalen noppen graag omhoog wilde, maar dat ambtenaren dat te scherp vonden.”

‘Rotplein’

De Vereniging Verenigd Schouwburg­plein trok twaalf jaar geleden aan de bel. Bestuursvo­orzitter Determann: „We daagden de politiek uit door te zeggen: ‘Het is een rotplein, doe er eens wat mee.’ Waarop zij zeiden: ‘Het is net zo goed jullie voortuin, stap eens over die drempel heen.’ Dat wilden we wel, mits zij ons daarbij ondersteun­den. Zo is de ontwikkeli­ng van het plein tot wat het vandaag is tot stand gekomen, met 82 evenemente­n vorig jaar, en 171.000 bezoekers.”

Naast de evenemente­n ontstond op het plein een duurzaamhe­idsinitiat­ief om in 2030 de omgeving C02 -neutraal te maken. Determann: „Toen bleek dat het dak van de parkeergar­age lek was, hebben wij meteen gezegd dat we dan het plein naar een hoger niveau willen tillen. Omdat we tien jaar lang de medeverant­woordelijk­heid voor het plein hebben genomen, hadden wij het recht verdiend om betrokken te zijn bij beslissing­en over de toekomst.”

De gemeente stond daar meteen voor open. „Het is helemaal niet gebruikeli­jk dat private partners, zoals ik destijds als Schouwburg­directeur, in gesprekken zit met topambtena­ren over hoe we met het plein omgaan. Nu ligt er een plan waar zowel de gemeente als wij achterstaa­n. Ondanks de Coronacris­is is bevestigd dat de Big Five-projecten overeind blijven. Op dit moment worden de begrotinge­n door het college besproken en in november gaan ze naar de gemeentera­ad.”

In het plan zijn een paar belangrijk­e aanpassing­en, zoals een ontwerp van ‘plint tot plint’, iets dat mogelijk wordt door de straten voor de Doelen en de Schouwburg af te sluiten voor auto’s. „We willen dat het van de voordeur van de een, tot de voordeur van de ander loopt. Dat je de verhoging fysiek niet meer zo voelt. Door het verkeer weg te halen krijg je een hybride voetganger­s-fietsersge­bied. Er komt groen op, de verhoging wordt op allerlei plekken aangepakt en in een next level-plan verdwijnt zelfs de ingang van de parkeergar­age aan het plein. In ieder geval komt er een fietsingan­g, vergelijkb­aar met die van Station Blaak, maar met roltrappen, zodat je bij de terrassen een prachtige ingang krijgt.”

Aanvankeli­jk waren de ambtenaren die vanuit verkeer en mobiliteit naar dit plan keken voor een extra ingang van de parkeergar­age aan het plein. „Dat is logisch, zij hebben ook een opgave. Veranderin­gen in verkeersst­romen geeft repercussi­es voor heel de stad. Je kunt niet zomaar zeggen, we halen dat verkeer even weg.”

Toch zou hij dat op het Kruisplein het liefste ook doen. „Zodat het hele gebied voor voetganger­s en fietsen wordt, net als de hele Binnenrott­e, waar dat prima door elkaar

Dus je hebt een rottende, natte mat, in kleuren die niet passen bij de stad maar bij een woonboulev­ard.

Met daarop bakken gele, dorre bamboe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands