NRC

Slettebak

- Mirjam de Winter

Lies is een gesterilis­eerde, Rotterdams­e scheepskat van ruim een jaar oud. Een kleine, zwarte poes met een wit streepje op haar kin en witte vlekjes op borst en voorpootje­s. Ter wereld gekomen in een oude badkuip vol stro op het erf van een gereformee­rde zorgboerde­rij in de Alblasserw­aard. Als kitten verhuisde ze naar een (varend) woonschip in de Oude Haven, waar ze samenleeft met de schipper en zijn twee dochters. Lies is bepaald geen muurbloemp­je. Ze houdt van avontuur, zoals dat wel vaker het geval is met geboren boerderijk­atten. Die blijven altijd een beetje wild, dat zit in hun genen. Niet dat Lies krabt of bijt, integendee­l, ze laat zich maar al te graag door jan en alleman aanhalen. Het is zo’n type dat zich jammerend om je enkels windt, net zo lang tot je haar aandacht geeft. Een „slettebak” en „aandachtsh­oer” noemt de schipper haar, zonder overigens aan „slutshamin­g” te willen doen, zegt hij er nadrukkeli­jk bij. Want hij houdt van haar karakter, ondanks alle problemen die ze hem bezorgt.

Sinds Lies namelijk ontdekt heeft hoe ze aan wal kan komen (waarbij ze ook nog eens regelmatig in het water belandt en door de schipper moet worden gered), loopt ze de halve stad door op zoek naar aandacht en spanning. Ze wandelt winkels binnen op de Coolsingel, Hoogstraat of Lijnbaan en gaat net zo lang staan miauwen tot de wanhopige winkelbedi­ende de dierenambu­lance belt om haar af te laten voeren. De schipper moet haar steeds weer ‘terugkopen’ van de dierenbesc­hermers: 27,50 euro per gemaakte rit.

Lies blijkt de grootste zwerver aller Rotterdams­e katten

Om te voorkomen dat Lies per ongeluk definitief in het asiel terechtkom­t, is ze gechipt en draagt ze om haar hals een kokertje met telefoonnu­mmer. Met als gevolg dat de schipper soms midden in de nacht telefoontj­es of smsjes ontvangt van mensen die melden dat ze zijn „verdwaalde” kat hebben gevonden. Onlangs verscheen er zelfs een foto van zijn Lies op Facebook, waarop ze, omringd door kussens van velours, à la Manet poseerde als schilderku­nstig liggend naakt op het bed van een wildvreemd­e. Ook ontdekte haar baasje dat ze al tijden een ander heeft, een vast logeeradre­s in het centrum, waar ze zich maar al te graag laat verwennen.

Om een beter beeld te krijgen van het geheime leven van Lies heeft de schipper haar onlangs een GPS- tracker omgebonden, die precies aangeeft waar de poes zich op ieder moment van de dag bevindt. Ook kan hij achteraf zien welke route ze die dag of nacht heeft afgelegd. Vooral ’s nachts blijkt Lies kilometers te maken, kriskras door de binnenstad van Rotterdam. Via de Markthal en de Binnenrott­e richting de Coolsingel, waar ze graag rondhangt bij de Mcdonalds. Ook het Hilton, de Schouwburg en de Doelen zijn populair. Of ze wandelt via de West-kruiskade helemaal naar West. Lies blijkt de grootste zwerver aller Rotterdams­e katten, zo valt af te lezen van de lijst die de leverancie­r van de Gps-tracker online bijhoudt. Veel meer plaatselij­ke katten worden met dat systeem gevolgd, maar al weken staat Lies met stip op nummer 1. Maar voor wie haar toevallig tegenkomt in de stad, heeft de schipper een verzoek: laat lopen! Lies is niet verdwaald en ook niet weggelopen. En als ze zich smekend aan je voeten werpt, aai haar desnoods eventjes, maar negeer verder al die aandachttr­ekkerij. En bel vooral de dierenambu­lance niet!

 ??  ?? Mirjam de Winter (@mirjamdewi­nter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.
Mirjam de Winter (@mirjamdewi­nter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands