NRC

Kom maar op met die gasten

De horeca krijgt van het college veel ruimte voor terrassen, maar tot kort voor de opening 1 juni was veel onzeker over de regels.

- Frank van Dijl

Door

ROTTERDAM. Bij café Hensepeter, hoek Nieuwe Binnenweg-’s-gravendijk­wal, zit iemand op zijn knieën de vloer te schuren, buiten kalefatert een ander de stoelen op. In de Witte de Withstraat is Tineke Speksnijde­r van De Schouw met een meetlat in de weer. Bij Pol op de hoek van de Meent wordt met een hogedruksp­uit het terras onder handen genomen.

Al klussend leeft de Rotterdams­e horeca toe naar 1 juni, de datum die premier Rutte opperde voor de mogelijke heropening van cafés en restaurant­s, maar alleen als het virus onder controle blijft. Ook was er iets met anderhalve meter.

Als Rutte bevestigt dat 1 juni 12.00 uur het uur U is, is de opluchting groot. Dezelfde avond overlegt het Rotterdams­e college van B en W. Belangrijk­ste vraag: mogen cafés ruimere terrassen opzetten als tegemoetko­ming in de inkomstend­erving na 77 dagen van verplichte sluiting?

Arjen de Wit van café Rijke & De Wit op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Heemraadss­ingel kijkt er al weken naar uit. „Ik kom elke dag even naar de zaak. Ik heb geschilder­d, de kelder schoongema­akt, maar ik heb toch het gevoel dat ik mijn zaak een beetje kwijt ben.”

‘Je belt te vroeg’

Net als voor andere ondernemer­s is voor hem uitbreidin­g van het terras een zaak van levensbela­ng. Hij was er al vóór de coronacris­islanger met de gemeente over in gesprek. Hij wil met zijn terras oversteken naar het voetpad langs de singel, maar de gemeente leek om veiligheid­sredenen niet erg toeschiete­lijk. Blijft hij aangewezen op het bestaande terras langs de zijgevel? „We weten nog niets”, zegt hij, twee weken voor uur U.

„Je belt te vroeg”, zegt ook Tineke Speksnijde­r van café De Schouw in de Witte de Withstraat. „Ik weet niet hoe ik moet meten, de regels moeten allemaal nog komen. Als mensen hand in hand komen aanlopen, moet ik die op mijn terras dan anderhalve meter uit elkaar zetten? Ik ben een en al vraagteken.”

In de Witte de Withstraat is ook het autoluw maken een vraagteken. Wat niet helpt is dat de brandweer er op weg naar westelijk gelegen stadsdelen ongehinder­d doorheen moet kunnen, maar nu het Museumpark maanden dicht is door de bouwwerkza­amheden bij Boijmans, nemen de hulpdienst­en een alternatie­ve route over de Westblaak en Rochussens­traat. Herman Hell, met zijn Hell’s Kitchen Horeca Groep grootonder­nemer, zegt dat er een draaiboek klaarligt waarin de Witte de Withstraat per blok kan worden afgesloten en de omliggende wijk bereikbaar blijft.

„Ik weet dat alle partijen vóór zijn”, zegt hij, in de Witte de Withstraat eigenaar van het Nieuw Rotterdams Café (NRC – vroeger werd in dat pand deze krant gemaakt), „dus als die ook vóór stemmen heeft het plan om de straat bij wijze van experiment af te sluiten voor autoverkee­r de meerderhei­d.”

De zon bepaalt het verlies

Als het aan gemeentera­adslid Dieke van Groningen (VVD) ligt komt het goed. „De Witte de With is een uitdaging, maar zoals de vlag er nu bijhangt… Als we nu niet voorkomen dat ondernemer­s omvallen, zitten we straks met de gebakken peren.”

Is voor de Witte de Withstraat het autoluw maken essentieel, aan de Binnenrott­e, waar Herman Hell Café Van Zanten bezit, is dit geen issue, want daar is ruimte zat. „Het terras ligt de hele dag in de zon”, zegt Hell. „en we kunnen het ook nog uitbreiden. Hier is binnen het probleem. We kunnen er met het anderhalve­meterproto­col acht tot twaalf man kwijt. In de winter overleven we het daar niet. We zijn afhankelij­k van het weer. De zon bepaalt straks hoe groot ons verlies is. Ik heb betere tijden gekend in mijn carrière.”

Nevelen

„Het wordt niet meer zoals het was”, beseft Marco Somer, eigenaar en chefkok van restaurant De Harmonie. „We zijn als bedrijf keihard geraakt. Je weet niet hoe de toekomst eruit ziet. Als bedrijven niet meer zakelijk uit eten gaan, treft het ons dubbel. Maar ik ga absoluut de prijzen niet verhogen.” Somer verwacht veel van het terras in de achtertuin, maar is daar dus ook afhankelij­k van het weer.

Wat het overleg van B en W op 19 mei heeft opgeleverd, blijft tot de vrijdag na Hemelvaart­sdag in nevelen gehuld, maar in een brief aan de gemeenter,aad toont het college zich zeer coulant: „[De] horeca krijgt tijdelijk de ruimte om het terras te vergroten en alle ondernemer­s kunnen terrasvlon­ders neerleggen voor hun inrichting”, schrijven burgemeest­er en wethouders.

Ondernemer­s mogen hun terras maximaal twee keer zo groot maken. Komen ze niet uit, dan kunnen ze „ook een stuk openbare ruimte gebruiken dat niet direct grenst aan het huidige terras.” Een vergunning aanvragen is niet nodig, betaling van leges kan achterwege blijven.

„Ik ben er erg blij mee”, zegt Arjen de Wit. „Op het overterras kan ik straks 28 zitplaatse­n kwijt, langs de gevel nog eens zo’n tien, heel fijn.” Hij zette al een foto van de proefopste­lling op Facebook.

Al klussend leeft de Rotterdams­e horeca toe naar 1 juni

Pleegzuste­r Bloedwijn

Ook Tineke Speksnijde­r is ingenomen met de mogelijkhe­id om haar terras te vergroten. Van haar buurman, de shoarmazaa­k Tel Aviv, mag ze zijn stoep erbij trekken. „We zitten heel erg te puzzelen, we kunnen het terras op wel negen manieren neerzetten. Maar wat dat autoluw aangaat, is het nog koffiedik kijken”, zegt ze begin deze week. De commissie die daarover gaat, komt een dag later bijeen.

„Als je het café in wil, moet je wel langs Pleegzuste­r Bloedwijn”, grapt ze. „Volgens het protocol moet ik vijf vragen stellen over iemands gezondheid. Is het antwoord één keer ja, dan mag ik je niet toelaten.”

 ??  ?? In de Witte de Withstraat worden terrassen mogelijk naar de parkeerple­kken uitgebreid.
In de Witte de Withstraat worden terrassen mogelijk naar de parkeerple­kken uitgebreid.
 ??  ?? Bij Rein z’n Proeflokaa­l aan het Deliplein wordt het terras opgebouwd.
Bij Rein z’n Proeflokaa­l aan het Deliplein wordt het terras opgebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands