NRC

Minder goed zien in tijden van Corona

-

Heeft de coronacris­is ook gevolgen voor de ogen van Rotterdams­e kinderen? Dat onderzoekt Clair Enthoven, optometris­t en promovenda betrokken bij Generation R. Schoolwerk vanaf de computer, meer filmpjes kijken op de smartphone en minder vaak naar buiten. Door de uitbraak van Covid19 zullen Rotterdams­e kinderen meer tijd binnen en achter een scherm hebben doorgebrac­ht. En dat heeft weer invloed op het ontstaan van bijziendhe­id.

„De laatste 50 jaar is er een sterke toename van het aantal jongvolwas­senen dat bijziend is (een minafwijki­ng, red.)”, zegt Enthoven, die onderzoek doet onder de supervisie van hoogleraar Caroline Klaver. 80 procent van de jongvolwas­senen in stedelijke gebieden in Azië is myope (bijziend). In Europa is dat 50 procent. Op 9-jarige leeftijd was 12 procent van de Generation R kinderen bijziend. Op 13-jarige leeftijd is dat een kwart. „Het ziet ernaar uit dat wij ook op die 50 procent uit gaan komen.” De oorzaak van de verslechte­ring van het zicht is een veranderen­de leefstijl. „Het oog is gemaakt om ver weg te kijken”, zegt Enthoven. „Door veel binnen te zitten en ‘dichtbijwe­rk’ te doen, zoals lezen in een boek en kijken op een scherm, wordt het oog gestimulee­rd om te ver door te groeien.” En zo’n te lang oog kan goed dichtbij kijken, maar niet meer veraf.

En er is nog een risico. Omdat het oog te lang is, rekt het netvlies uit en is het risico groter op scheurtjes, bloedingen en zelfs loslatinge­n wat weer kan zorgen voor slechtzien­dheid en zelfs blindheid op latere leeftijd. „Vooral vanaf een sterkte van -6 neemt het risico hierop fors toe”, zegt Enthoven. Tegen deze beschadigi­ngen is nog geen goede behandelin­g beschikbaa­r. Er is echter wel een remedie om te voorkomen dat de ogen van kinderen te ver doorgroeie­n; meer buiten spelen. „Wij houden de 2020-2 regel aan”, zegt Enthoven.

Dat betekent dat na 20 minuten lezen of computeren, aan te raden is om 20 seconden in de verte te staren en tenminste twee uur per dag buiten te spelen.

Tijdens het buitenspel­en worden de ogen niet alleen getraind om veraf te kijken, maar het buitenlich­t helpt de groei te stoppen. „Dat komt waarschijn­lijk omdat het dopamineni­veau in het oog stijgt door de invloed van daglicht. En dat blokkeert weer de drang om verder te groeien.” De afgelopen weken was de verleiding om veel dichtbijwe­rk te doen en weinig

 ??  ?? Marjolein Kooyman
Marjolein Kooyman

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands