NRC

Verenigde Staten beginnen met opheffen van speciale status Hongkong

-

De Verenigde Staten

AMSTERDAM. gaan een begin maken met het opheffen van de speciale status van Hongkong. Dat heeft president Donald Trump vrijdag bekendgema­akt tijdens een persconfer­entie bij het Witte Huis. Toenemende Chinese controle over Hongkong, met name de onlangs vanuit Beijing opgelegde veiligheid­swetten, is de aanleiding voor Trumps besluit.

„Hongkong is niet meer autonoom genoeg om de uitzonderi­ngspositie te rechtvaard­igen die we het geven”, zei Trump. „China heeft het systeem van ‘één land, twee systemen’ vervangen door ‘één land, één systeem’.” Daarom geeft de president zijn regering opdracht de uitzonderi­ngen van tafel te vegen die

Hongkong nu nog geniet in het Amerikaans­e China-beleid.

Het intrekken van de speciale status door de VS kan grote gevolgen hebben voor Hongkong. De speciale bestuurlij­ke regio heeft nu nog een veel lossere relatie met de VS dan China, het land waarvan ze deel uitmaakt. Hongkong en de VS hebben geen onderlinge visumplich­t en er zijn nauwelijks in- en uitvoerhef­fingen. Mede dankzij zijn speciale status is Hongkong een van de belangrijk­ste zakenhubs in Zuidoost-azië. Daar kan veranderin­g in komen als de VS Hongkong gelijk stellen aan de rest van China.

Het Verenigd Koninkrijk dreigde vrijdag een visumregel­ing voor Hongkonger­s te verruimen als China

zijn besluit niet intrekt om veiligheid­swetgeving voor de autonome regio Hongkong te schrijven. Minister van Buitenland­se Zaken Dominic Raab zette met deze aankondigi­ng in een interview met de BBC de deur op een kier naar Brits staatsburg­erschap voor 300.000 inwoners van Hongkong.

Het gaat om houders van een overzees Brits paspoort. Dit zijn inwoners van Hongkong die zich als zodanig hebben geregistre­erd voordat het Verenigd Koninkrijk de kroonkolon­ie Hongkong in 1997 overdroeg aan China. Zij maken aanspraak op Britse consulaire steun, maar mogen bijvoorbee­ld niet zomaar werken of wonen in het Verenigd Koninkrijk. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands