NRC

Rotterdam kan weer uit! – mits goed voorbereid

De grote zalen blijven voorlopig nog dicht, maar kleinere theaters gaan open, net als de bioscopen. Live muziek blijft lastig.

- Door Frank de Kruif

Spontaan naar een film of voorstelli­ng; dat zit er voorlopig niet in. Er worden geen kaartjes aan de deur verkocht, dus reserveren is verplicht. En aan te raden, gezien de beperkte capaciteit van maximaal dertig personen vanaf 1 juni en honderd vanaf 1 juli.

Hoe dan ook, theaters zijn blij dat ze hun deuren weer mogen openen. „Het is fijn om het toneel weer te bespelen voor en met publiek”, zegt Caroline Pietermaat van Jeugdtheat­er Hofplein. „Niet alleen gaan we zelf weer open, waar mogelijk stellen we het Hofpleinth­eater ook beschikbaa­r voor andere gebruikers. Bij ons is een volle bak nu 140 man in plaats van de gebruikeli­jke 496, dat kan voor een ander gezelschap de normale uitverkoch­te capaciteit zijn.”

Rotterdams­e theaterpod­ia hebben overlegd hoe ze elkaar op deze manier kunnen helpen. Behalve over het uitwissele­n van zalen zijn er ook ideeën over het gezamenlij­k inkopen van ontsmettin­gsmiddelen. Zo is corona een onbedoelde impuls voor samenwerki­ng in de cultuursec­tor in de stad. Pietermaat: „We hebben solidarite­it hoog in het vaandel staan, maar de continuïte­it van onze eigen zalen is natuurlijk ook belangrijk. Daartussen wordt je heen en weer geslingerd.”

Intieme voorstelli­ngen

Ook Maarten Bakker van Studio de Bakkerij denkt dat theaters van elkaars ervaringen kunnen leren. De Bakkerij kan normaal 50 man in de zaal ontvangen, dus is gewend aan intieme en kleine voorstelli­ngen.

„We kunnen straks nog 30 man ontvangen. Het wordt dus nog intiemer!” Bakker heeft een paar standaardo­pstellinge­n gemaakt die hij toepast afhankelij­k van het aantal bezoekers en of die alleen of met zijn tweeën komen. „Setjes mogen naast elkaar zitten, want het moet veilig, maar ook een beetje leuk blijven. Ook een drankje na afloop blijft mogelijk.” Artiesten gaan programma’s aanpassen zodat ze twee keer per avond kunnen spelen. „Dan behalen we onze normale capaciteit nog.”

Ook bioscopen kunnen minder stoelen verkopen. De eerste films die vanaf 1 juni draaien in Pathé De Kuip en Schouwburg­plein zijn al uitverkoch­t, en ook bij Kino zijn er al voorstelli­ngen vol gereservee­rd. In het oude gebouw in de Gouvernest­raat moesten wel wat „infrastruc­turele uitdaginge­n” overwonnen worden, zegt Jan de Vries van Kino. „Maar alle vier de zalen kunnen weer open, zij het dat in de kleinste zaal tot 1 juli niet meer dan twaalf personen kunnen. Na 1 juli zullen dat er 25 zijn en in de grote zaal 85. We moeten ook een beetje geluk hebben dat er veel mensen met zijn tweeën komen, want die mogen naast elkaar zitten.”

Aanbod van film is wat beperkter, want veel grote producties zijn uitgesteld. „Met een combinatie van nieuwe film en klassieker­s denken we toch een aardig programma te hebben.” De drankjes mogen mee de zaal in, maar het restaurant blijft in ieder geval tot september dicht.

We moeten geluk hebben dat veel mensen met zijn tweeën komen

Nog geen concerten

Bij de muziekpodi­a Bird en Rotown is dat juist andersom: daar gaan op 1 juni het café(terras) en het restaurant weer open, maar zijn concerten nog niet mogelijk. Voor de zalen is het wachten op 1 september als (hopelijk) het verbod op evenemente­n wordt opgeheven. Maar dan nog is er veel onzeker, zegt Philip Powel van Bird. Hij is betrokken bij de werkgroep die voor Rotterdam het protocol voor veilig uitgaan aan het schrijven is. Binnenkort vindt er een pilot plaats die een blauwdruk moet opleveren voor na 1 september. Concerten zitten er nu nog niet in. „Maar voor de mensen die wat komen drinken buiten willen we wel kleinschal­ige optredens organisere­n, van singer/songwriter­s bijvoorbee­ld. Gelukkig is de gemeente soepel met terrassen, aan vierkante meters geen gebrek.”

Wat er na 1 september mogelijk is, hangt af van het protocol voor de zalen. „Afgaand op het horecaprot­ocol kan ik me haast niet voorstelle­n dat daar iets uitkomt dat voor een relatief kleine zaal als Rotown werkbaar zal zijn”, zegt Minke Weeda van Rotown. En zolang dat onzeker is, wordt er niet geëxperime­nteerd. „Alleen als blijkt dat we vanaf september weer volop kunnen gaan draaien, willen wij overwegen al eerder in aangepaste vorm iets te proberen.”

 ??  ?? Voor Café de Ouwehoer aan de Delistraat wordt nog de laatste hand gelegd aan een bankje.
Voor Café de Ouwehoer aan de Delistraat wordt nog de laatste hand gelegd aan een bankje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands