NRC

Trump vermijdt het woord racisme De gewelddadi­ge uitbarstin­gen zijn een nieuwe aanslag op de toch al gespannen zenuwen van een land in verkiezing­stijd.

- Door onze correspond­ent Bas Blokker

De president heeft gesproken, eindelijk. Een week lang trilden de Verenigde Staten onder de protestmar­sen tegen structuree­l racisme en politiegew­eld tegen zwarte Amerikanen. Maandag hield Donald Trump dan een korte toespraak. Die ging niet over racisme of politiegew­eld, alleen over de uitwassen van de protesten daartegen. De president beloofde het leger in te zetten tegen Amerikaans­e burgers als de plaatselij­ke bestuurder­s de orde niet kunnen handhaven. „Ik ben uw president van law and order.”

Eerder sprak Trump al zijn afschuw uit over „het domineren van de straat” door betogers. Dat hij vindt dat dat anders moet, bleek maandagavo­nd. Duizenden agenten en militairen grendelden de wegen naar het Witte Huis af. Demonstran­ten werden met traangas en knalexplos­ieven verjaagd. Zo kon de president voor de nieuwscame­ra’s een uitstapje wagen naar de Sint-Johanneske­rk tegenover het Witte Huis, waar hij volgens Amerikaans­e media vrijdag nog in de bunker schuilde. Nu poseerde hij met een bijbel in de hand. Eén straat verderop werden vreedzame demonstran­ten aangehoude­n.

Sommige adviseurs hadden de president gemaand de natie vaderlijk toe te spreken, anderen probeerden hem tegen zijn eigen instincten te beschermen. Uit de vijf minuten durende toespraak blijkt dat Trumps instincten hebben gewonnen. Hij was aanvallend, richtte zijn pijlen op „sommige gouverneur­s” (lees: Democraten) en op „anarchiste­n”, „Antifa en anderen” (lees: linkse relschoppe­rs). Hij somde gewelddadi­gheden rond de demonstrat­ies op. „Dat is geen vreedzaam protest, dat is binnenland­se terreur.”

De dood van de zwarte George Floyd in Minneapoli­s vorige week maandag heeft in het hele land demonstran­ten de straat op gedreven. En waar de protesten in Amerikaans­e media al worden vergeleken met die van 1968, na de moord op Martin Luther King, springt één verschil direct in het oog: er wordt niet alleen gedemonstr­eerd door burgers met een Afrikaans-Amerikaans­e achtergron­d.

De dood van Floyd raakt een snaar die in de VS altijd gespannen staat.

Maar hier wordt geen rassenstri­jd gevoerd. Zelfs op het doorgaans automatisc­h naar wit Amerika buigende Fox News wordt serieus aandacht besteed aan het structurel­e karakter van politiegew­eld tegen zwarte burgers. De Amerikaans­e politie schiet jaarlijks ongeveer evenveel ongewapend­e witte als zwarte mensen dood – maar er wonen zes keer zoveel witte als zwarte mensen in de VS.

De rouw om Floyd en de woede om de onderligge­nde structuren van ongelijkhe­id, worden breed meegevoeld en begrepen. Maar na de gewapende protesten tegen de coronamaat­regelen zijn deze soms gewelddadi­ge uitbarstin­gen een nieuwe aanslag op de toch al gespannen zenuwen van een land in verkiezing­stijd.

Beide partijen proberen de onrust in hun agenda te passen. Voor de Democratis­che Partij en haar waarschijn­lijke kandidaat Joe Biden staat het tegengaan van racisme voorop. Zij zeggen dat bij hen de strijd tegen ongelijkhe­id in de beste handen is. De scepsis daarover onder de betogers lijkt vrij algemeen: Biden heeft geen reputatie als groot hervormer.

De Republikei­nen en Trump concentrer­en zich op de ordeversto­ringen. Maandag, voordat hij zijn toespraak hield, sprak de president telefonisc­h met alle gouverneur­s. „Je moet domineren”, zei Trump, „anders lopen ze over je heen en zie je eruit als een stel zakkenwass­ers.” Daar is ineens weer een parallel met 1968: dat roerige jaar won de Republikei­n Richard Nixon de verkiezing­en met de belofte van law and order.

Ja, Trump betuigde zijn medeleven met de nabestaand­en van George Floyd. Maar de diepere maatschapp­elijke oorzaken van diens „misselijkm­akende” dood blijven kennelijk een te lastig onderwerp. Trump heeft in het verleden meermaals machtsvert­oon van racistisch-rechtse groepen vergoelijk­t. Het is een groep die hij niet graag van zich vervreemdt. Hetzelfde geldt voor het bijbelzwaa­ien voor de kerk. Trump bediende maandagavo­nd weer eens de in alle opzichten harde kern van zijn aanhang en ging voorbij aan de kiezers in het midden.

Zo wankelt Amerika naar de verkiezing­en. Met een president die publiekeli­jk met geweld flirt. En een oppositiel­eider, Joe Biden, die vanuit een tvstudio in zijn eigen huis een zwakke stem is in het debat.

De dood van Floyd raakt een snaar die in de VS altijd gespannen staat

 ??  ?? Een groep agenten voert een charge uit tegen betogers voor het Witte Huis. Duizenden manschappe­n van de Nationale Garde probeerden de afgelopen dagen in diverse steden in de VS de orde te handhaven.
Een groep agenten voert een charge uit tegen betogers voor het Witte Huis. Duizenden manschappe­n van de Nationale Garde probeerden de afgelopen dagen in diverse steden in de VS de orde te handhaven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands