NRC

Maar begrijpen wij Amerika wel zo goed?

- Tom-Jan Meeus

Het fijne van Amerika is: ga er op bezoek en het voelt alsof je het land al jaren kent. Een filmdecor waarin mensen schijnbaar zichzelf spelen. Een cultuur die we hier zo intensief volgen dat Nederlande­rs geregeld doen alsof ze de Verenigde Staten beter begrijpen dan de Amerikanen zelf.

Je ziet het terug in de reacties op de dood van een ongewapend­e zwarte man, het zoveelste geval, door nodeloos geweld van een witte agent in Minneapoli­s. Protest, onrust, argwaan, plundering­en. Aanslagen op verslaggev­ers, een president zonder gezag buiten de eigen kring. Onvermogen en verval in dagen van vertwijfel­ing.

Sommige Nederlands­e politici juichten dat Trump, zoals hij aankondigd­e, Antifa tot terroristi­sche organisati­e zal bestempele­n. Klein detail: dat zou in strijd met de Amerikaans­e Grondwet zijn, zoals terrorisme­deskundige Peter Bergen vaststelde, dus dat is kansloos. Andere Nederlande­rs wisten zeker dat de dood van de zwarte man bewijst dat de VS een door en door racistisch land zijn. Je gevoel zei dit weekeinde: zit veel in. Aan de andere kant: dat land heeft een zwarte president gehad, een zwarte minister van Buitenland­se Zaken, een hoogste militair die zwart was, et cetera. Vergelijk dit even met Nederland.

Een Amerikaans­e tragedie – en een onderligge­nde les voor Nederland

Het zou ook kunnen dat we de VS minder goed kennen dan we denken. Amerika is een strijdcult­uur. Een land van 100 percenters, zoals ze dat zelf noemen: mensen die spelen op alles of niets. Politici voeren altijd campagne met de afgrond voor ogen: winner takes all. Een bedrijf groot maken is afrekenen met slappeling­en. The cowards never started and the weak died along the way ,schreefde grondlegge­r van Nike over zijn geesteskin­d. Zelf sprak ik in mijn correspond­entenjaren Amerikaans­e agenten voor wie een vechthoudi­ng vanzelfspr­ekend was: wie zwakte toont, zeiden ze, gaat er sowieso aan.

Het staat mijlenver van ons vandaan. Hier wil de politie depolarise­ren. Hier zoeken bedrijven tot vervelens toe ‘verbinding’. Wie hier in de politiek honderd procent opeist zal zeker niets te zeggen krijgen. Daarom functionee­rt de democratie hier nog wel – en daar nog amper.

Het leert ook dat het vermoedeli­jk te simpel is de laatste Amerikaans­e tragedie alleen uit racisme te verklaren. Dat speelt vast een rol, en wie daartegen in Amsterdam wil demonstrer­en moet dat doen (wel op anderhalve meter graag).

Maar je hoopt dat Nederlande­rs nu ook zien wat het fundamente­le gebrek van de Amerikaans­e cultuur is: als je elk thema verheft tot strijd, en elke opponent of verdachte tot vijand, ontmenseli­jk je uiteindeli­jk alle mensen met een andere opvatting of levenshoud­ing, van welke kleur dan ook. Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands