NRC

Kritiek op Halsema na menigte op Dam

De dood van de Amerikaan George Floyd bracht duizenden naar de Dam. Anderhalve meter afstand houden was onmogelijk.

- Door Lisa Dupuy en Sjoerd Klumpenaar

Dat er zoveel mensen op de Dam staan, was niet de bedoeling. De organisati­e van de demonstrat­ie tegen het politiegew­eld bij de dood van de Amerikaan George Floyd riep op zo veel mogelijk afstand te houden – maar ruim voor de demonstrat­ie begon, bleek dat praktisch onmogelijk. De actievoerd­ers lijkt het niet te deren. „Dit is belangrijk­er”. zegt Ilayda. „Als er mensen doodgaan om hun huidskleur, dan is een ziekte eventjes wat anders.”

Volgens Moiz Da Silva (21), die met een vriend is gekomen, laat de menigte zien hoe belangrijk dit is. Maar of het verstandig is? „Het is eigenlijk niet handig, nee. We hebben mondkapjes meegenomen en proberen wat afstand te houden.”

De Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema kreeg veel kritiek omdat ze de demonstrat­ie had laten doorgaan.

Minister Ferd Grapperhau­s (Justitie en Veiligheid, CDA) zei tegen de NOS dat de beelden „pijnlijk” waren om te zien. „In deze tijd waarin we er als samenlevin­g alles aan doen om het coronaviru­s onder controle te houden, gaat dit echt buiten de perken.” Ook bij veel Kamerleden was de demonstrat­ie in het verkeerde keelgat geschoten. Politici van onder meer VVD, CDA, PVV, ChristenUn­ie en FVD zeggen niet te begrijpen dat er niet was ingegrepen. „Compleet gestoord”, twitterde Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA). VVD-fractievoo­rzitter Klaas Dijkhoff zei: „Zoveel mensen dicht bij elkaar: dat moet je nu absoluut niet willen.”

Tegen de Amsterdams­e zender AT5 zei Halsema zondagmidd­ag dat „demonstrat­ievrijheid een heel groot goed” is. Daarom zag ze geen grond om de demonstrat­ie te ontbinden: „Daarvoor is hij ook te belangrijk en bovendien zijn mensen zelf verantwoor­delijk.” Bij de talkshow erkende de burgemeest­er ’s avonds dat de autoriteit­en niet hadden verwacht dat de demonstrat­ie „tot deze proporties zou aanzwellen, daar was de politie niet op voorbereid”. „Dat betekent dat je met politie-overmacht, ME en mogelijk met geweld had moeten ingrijpen”, zei ze dinsdagoch­tend op Radio 1. Dat was in haar ogen „niet verantwoor­d” geweest. „Er is daar zoveel emotie, dan is het heel lastig om met de politie – waar het protest zich ook tegen richt – in te grijpen.” Wel erkende Halsema op de radio het eens te zijn met de kritiek dat het te druk was geweest.

Bij een van de toeristenw­inkels aan de Dam worden maandag de ansichtkaa­rten kort voor 17.00 uur haastig naar binnen gehaald. De laatste klanten kunnen nog net een mondmasker krijgen, daarna gaat het rolluik dicht.

Op de Dam verzamelen zich intussen veel mensen voor de demonstrat­ie. Onderligge­nde reden voor veel demonstran­ten: geweld en racisme, ook in Nederland.

De opeengepak­te demonstran­ten vormen een groot contrast met de anderhalve­meterregel­s die tot nu toe het straatbeel­d bepaalden. Vooraf rekende de organisati­e, het collectief Kick Out Zwarte Piet in samenwerki­ng met Black Queer & Trans Resistance NL, op zo’n driehonder­d man. Maar er komen duizenden mensen. Ook in andere Europese steden werd afgelopen weekend gedemonstr­eerd.

Vanaf een podium in de verte worden demonstrat­ieleuzen aangeheven. De gescandeer­de leus ‘Black Lives Matter’ valt ook op veel kartonnen bordjes te lezen. Er zijn spandoeken en veel mondmasker­s.

„Dat er zo veel support is en dat er mensen zijn van zoveel afkomsten. Dat doet me goed, ik voel me trots”, zegt de 23-jarige Ilayda. Ze staat met een vriendin net buiten de grote drukte.

We zien geen grond om de demonstrat­ie te ontbinden, daarvoor is hij ook te belangrijk Femke Halsema Burgemeest­er Amsterdam

Solidarite­it

Ook Yael (28, geeft liever geen achternaam) en zijn vriendin (27) zijn onder de indruk van de drukte. Ze hopen dat daarmee een signaal wordt afgegeven: racisme is niet alleen iets uit Amerika. „Het gaat hier om racisme in eigenlijk de hele westerse wereld. Dat is een onderwerp dat voor ons allemaal relevant zou moeten zijn.”

Rond 18.30 uur stroomt de Dam leeg. De vriendinne­n Lara Dieudonné (26, uit Luxemburg) en Esma Derdour (32, Parijs) lopen uit het gedrang. „Het voelt goed om solidair te zijn.” De solidarite­it voelde ditmaal extra diepgaand, zeggen ze, omdat iedereen zo lang binnen moest blijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands