NRC

In Minneapoli­s stikt het van de ‘onbekenden’

Het verschil tussen de demonstrat­ies overdag en ’s avonds was levensgroo­t, zeggen bewoners. ’s Avonds verschenen figuren met een eigen agenda: chaos.

- Door onze correspond­ent Bas Blokker

Boven de binnenstad van Minneapoli­s torent veertien verdieping­en hoog de Midtown Global Market uit. Het is een honderd jaar oud, bakstenen voormalig hoofdkanto­or van warenhuis Sears, waar nu winkeltjes, kleine bedrijven en woonhuizen met bewoners van verschille­nde etnische afkomst in zitten. De gebouwen eromheen zijn na een week van rellen smeulende ruïnes. Midtown Global Market is onaangetas­t, maar het heeft niet veel gescheeld. Drie nachten hebben de bewoners hun toren in ploegendie­nsten moeten verdedigen. Op vrijdag hoorden ze de anonieme aanvallers zeggen: „Hier gaat de fik in. Dit is een brandtrofe­e.”

De symboliek van een multicultu­reel pand tijdens demonstrat­ies tegen structuree­l racisme is niemand ontgaan. „Dit is een ideaal doelwit voor extreem-rechtse groepen”, zegt buurtbewon­er Sam Gould. Minneapoli­s heeft een week van rouw en geweld achter de rug. Rouw na de gruwelijke dood van George Floyd. Geweld als de uitloper van vredige protesten daartegen. In dat geweld, zagen buurtbewon­ers, hebben zich elementen gemengd met een heel eigen agenda: chaos en anarchie.

Het verschil tussen de vredelieve­nde demonstrat­ies overdag, met bloemen, muziek en zelfgemaak­te

protestbor­djes, en de grimmige opstand in de nacht, was duidelijk zichtbaar. Overdag was de populatie gemengd: wit en zwart, oud en jong. Ze kwamen bijeen rond de plek waar Floyd is gestorven. ’s Avonds trokken louter jonge, en in meerderhei­d witte demonstran­ten met honkbalknu­ppels, beenbesche­rmers en skatehelme­n naar het centrale politiebur­eau.

Politiebur­eau verwoest

Gould wijst op een betekenisv­olle dynamiek in de brandstich­ting. Eerst gingen filialen van grote snackketen­s, autozaken en warenhuis Target in vlammen op. Doelwitten van radicaal-links, zegt hij. Op donderdag werd een politiebur­eau verwoest – ook een doelwit van links en „volkomen begrijpeli­jk”, vindt Gould. „Maar vrijdag waren het ineens de winkeltjes van kleine ondernemer­s uit minderhede­ngroepen. Het postkantoo­r ging in de fik, woonhuizen. Dat hebben linkse demonstran­ten niet gedaan, en al helemaal niet de demonstran­ten uit deze stad.”

„De aanvallen tegen ons pand zijn georganise­erd”, zegt Carla Godwin. Zij woont op de elfde verdieping van de Midtown Global Market. „Bovenin wonen de rijkere, witte bewoners, in de goedkopere woningen beneden de bruine en zwarte”, zegt ze met gêne. „Zelfs bij ons zie je de ongelijkhe­id.” Godwin vertelt dat het pand werd geobservee­rd door onbekenden. „Een surveiller­ende bewoner zag vrijdag een auto zonder kentekenpl­aten in de parkeergar­age. De twee witte mannen die erin zaten, richtten een laser op de muren. Waarom, geen idee, maar ze waren duidelijk de boel aan het verkennen.”

Hamers en koevoeten

Die nacht en de volgende drongen mannen met hamers en koevoeten op naar het kolossale gebouw, ze schreeuwde­n tegen de bewoners maar trokken uiteindeli­jk weg. „Ik kan niet met zekerheid zeggen of ze rechts of links waren”, zegt Godwin. „Ze waren vooral erg agressief.”

President Trump heeft links-radicale activisten aangewezen als oorzaak van de gewelddadi­gheden. Hij had „geen enkele aanwijzing dat er racistisch­e, rechtse groepen bij waren”. Maar Paul Schnell, als bestuurder verantwoor­delijk voor het gevangenis­wezen in Minnesota, zei zondag op een persconfer­entie dat er „beslist” extreem-rechtse activisten,

white supremacis­ts, actief waren. „Het zijn agitatoren. Zij ‘gaan uit hun dak’ en sleuren zo een grotere groep mee in chaos.”

Op de houten platen voor de winkelruit­en aan Nicollet Avenue hangen pamfletten van nationalis­tische snit, met teksten als ‘Ik ben de Patriot

en mij zijn protesten en brandstich­ting niet vreemd’. Verschille­nde bewoners zeggen auto’s te hebben gezien met een vignet van de Boogaloo Bois, een los georganise­erde groep die uit is op anarchie waarna Amerikaans­e „patriotten” de macht veroveren op de overheid.

Gould zag mannen door de buurt lopen met oortjes in en „een manier van beweging die mij aan militaire training deed denken”. Zaterdag reed een auto met kentekenpl­aten uit Iowa door de steeg achter hun huizen. „Er zaten een witte man en een witte vrouw in en ze maakten foto’s van onze achtertuin­en.”

Een volle week rouwde de stad mee met de Afrikaans-Amerikaans­e gemeenscha­p om de dood van alweer een ongewapend­e, zwarte man door politiegew­eld – een lot dat jonge zwarten in Minneapoli­s tweeënhalf keer zo vaak treft als witte leeftijdge­noten. „Wij weten niet anders dan dat de politie onze vijand is”, zegt betoger Angela Williams. „De politie gedraagt zich nog steeds als de slavenopzi­chters van vierhonder­d jaar geleden.”

Zondag was de eerste relatief kalme nacht in de stad. „Er heeft nog geen vuilnisbak gebrand”, zei bestuurder Paul Schnell. Carla Godwin is blij dat de Midtown Global Market het heeft overleefd. „Zaterdag ben ik elders gaan slapen, een nachtje rust. Maar het lukte niet. Mijn hart klopte in mijn keel, ik zat rechtop in bed te luisteren naar geluiden. En toen bedacht ik: voor mij zijn dit een paar ellendige dagen van paniek. Mijn zwarte buren voelen zich zo elke dag, altijd.”

 ??  ?? De Dam in Amsterdam, maandagmid­dag rond 15.30 uur. „Dit gaat dit echt buiten de perken”, aldus minister Grapperhau­s.
De Dam in Amsterdam, maandagmid­dag rond 15.30 uur. „Dit gaat dit echt buiten de perken”, aldus minister Grapperhau­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands