NRC

In Minneapoli­s wordt de politie vervloekt

In het epicentrum van de onrust vertellen bewoners dat ze banger zijn voor hun ‘eigen’ politieage­nten dan voor wie dan ook. De politie is hier „een bezettings­macht”, zeggen zij.

- Door onze correspond­ent Bas Blokker Sam Gould buurtbewon­er

Onder de bewoners van Minneapoli­s gaat een filmpje rond van een buurtbewoo­nster. Ze staat in de schemering op haar veranda te filmen als een colonne agenten in draf de straat in komt. „Kijk nou”, zegt ze verrast. „Ga je huis in”, brullen de agenten. Zij betrekt het bevel niet op zichzelf en blijft filmen en babbelen. Een paar seconden later roept een agent: „Light ’em up”, en dan schieten ze met rubberkoge­ls op de vrouw.

Als je bewoners in het epicentrum van de onrust van de afgelopen week vraagt voor wie ze het meest bang zijn, dan zeggen ze niet de demonstran­ten („helemaal niet!”), ook niet de radicaal-linkse activisten („die proberen we te steunen”) en zelfs niet de racistisch-rechtse agitatoren die zich onder hen hebben gemengd. Ze zijn het bangst voor hun eigen politie, banger nog dan voor de gemobilise­erde militairen van de Nationale Garde met hun zware legeruitru­sting. „De politie van Minneapoli­s is een bezettings­macht”, zegt Sam Gould in de tuin van zijn huis aan Elliot Avenue.

De demonstrat­ies en de rellen in Minneapoli­s, die in de loop van de week oversloege­n op andere steden in de Verenigde Staten, begonnen bij het optreden van de MPD, de Minneapoli­s Police Department. Maandag hielden vier agenten George Floyd aan die met een vals biljet van 20 dollar zou hebben betaald. Op filmpjes is te zien hoe ze aan hem trekken en sjorren tot hij uit zijn auto komt. Ze smijten hem op de grond, waarna drie agenten op hem gaan zitten, een van hen plaatst zijn knie op de nek van Floyd. We horen zijn gekerm. „Ik kan niet ademen. Mamma!” We horen smeekbeden van omstanders. En we zien de agent schijnbaar zonder emotie blijven zitten. Negen minuten lang, en dan is Floyd dood.

De politie van Minneapoli­s wordt in alle toonaarden vervloekt bij demonstrat­ies. Fuck the police! Fuck 12! Fuck the Pigs! Toen gouverneur Tim Walz van Minnesota zaterdag op een persconfer­entie uitlegde waarom de autoriteit­en van Minneapoli­s in eerste instantie ruimte leken te geven aan de demonstran­ten, ook toen er branden werden gesticht en winkels werden geplunderd, zei hij: „De protesten zijn ontstaan door excessief politiegew­eld, dan laat je niet de politie meteen keihard optreden om ze de kop in te drukken.”

Somalische buren

Sam Gould, boekverkop­er en organisato­r van literaire evenemente­n, legt uit hoe de politie zich van de stedelinge­n heeft vervreemd. „Ze rijden rond in hun auto’s met van die zware platen en daar komen ze niet uit. Ga hier op de hoek van onze straat staan en ik garandeer je dat er binnen drie minuten een politieaut­o langs komt, op zoek naar mensen die ze kunnen lastigvall­en. Dat doen ze niet in rijke, witte buurten, maar wel hier. Die manier van surveiller­en komt neer op het gevangen houden van mensen in hun buurt.”

Hij wenkt Tom en Jessica Mueller, zijn overburen in de lommerrijk­e straat met zijn karakteris­tieke houten huizen met veranda’s. Zij vertellen dat ze op zaterdag na het ingaan van de avondklok, die sinds vrijdag is ingesteld, de Somalische buren hoorden thuiskomen, die net een dag in

Als je drie minuten buiten staat, komt de politie je lastig vallen. Dat doen ze niet in witte buurten

 ??  ?? De bestuurder en inzittende­n van een auto worden uit hun auto gehaald door de politie en moeten op de grond gaan liggen, zondag in Minneapoli­s.
De bestuurder en inzittende­n van een auto worden uit hun auto gehaald door de politie en moeten op de grond gaan liggen, zondag in Minneapoli­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands