NRC

Spontaan wordt de polonaise ingezet

Het enige café in de dorpskern werd maandag nieuws. Emoties wonnen het van de voorzichti­gheid.

- Door onze redacteur Eppo König

Even voor twaalf uur ’s middags is er al een polonaise in Café Schuttersh­of in het Noord-Brabantse Esbeek. Niet omdat het enige café in de dorpskern na tweeënhalv­e maand coronaslui­ting weer open mag. Vandaag dragen uitbaters Gerrit en Ellen van Gerven de exploitati­e na zeveneneen­half jaar over aan een bewonersco­öperatie.

Er worden mooie dankwoorde­n gesproken. Er wordt gelachen en gehuild – en een moment winnen de emoties het van het voorschrif­t om anderhalve meter afstand te houden. Op het levenslied Laat de zon in je hart host het personeel in een rij een rondje door de zaak. Familie en vrienden, die langs de wand staan, klappen mee.

Een filmpje van de polonaise van NRC op Twitter wordt overgenome­n door onder meer de NOS, RTL en Hart van Nederland. Lokale omroepen, en een wethouder en de loco-burgemeest­er van de gemeente Hilvarenbe­ek hangen na een uur aan de lijn bij het café. Wildvreemd­e mensen bellen Schuttersh­of ook op, om alleen even te schelden.

Op sociale media barst het los. „Ik denk dat we permanent een hek om Brabant moeten zetten”, reageert een zekere Jeff Bosch – wat de meeste reacties wel zo’n beetje samenvat. „Voor we hier allemaal over oordelen: het is in dit soort dorpjes natuurlijk niet uitgeslote­n dat dit allemaal één gezin is”, twittert televisiep­resentator Arjen Lubach.

„Jammer”, reageert Jan Pulles van de beheercomm­issie van Café Schuttersh­of. „Het was een interne, emotionele bijeenkoms­t voor de opening en dit gebeurde spontaan. Niet verstandig, maar het is nu eenmaal gebeurd.”

Buiten alle telefoontj­es en tweets is het een lome Pinksterda­g in Esbeek. Op het terras van Schuttersh­of drinken mensen gemoedelij­k speciaalbi­er aan tafeltjes. Er is desinfecti­emiddel en een geplastifi­ceerd kaartje met corona-aanwijzing­en voor gasten. Om het terras met leilindes is een oranje lint gespannen. „Wie eronderdoo­r glipt, moet een rondje betalen”, grapt Piet Verhoeven, oud-veehouder en voorzitter van de bewonersco­öperatie.

Het was stil in Esbeek zonder Schuttersh­of, zeggen de mensen. Het café en het dorp zijn één: de coöperatie kocht het in 2007 om te voorkomen dat het laatste café in de dorpskern zou verdwijnen. Het andere café, de supermarkt, de bakker en de Heilige Adrianuske­rk: ze zijn allemaal gesloten.

De koopsom van het café van ruim 1 miljoen euro werd opgebracht met geld van dorpelinge­n en een banklening. Schuttersh­of is dus eigendom van zo’n 340 Esbekenare­n met een certificaa­t, oplopend van 200 tot 5.000 euro.

Bruine kroeg met zonnepanel­en

De bewonersco­öperatie heeft het dak van Schuttersh­of zelf gerenoveer­d. Daar zijn door de gemeente zo’n driehonder­d zonnepanel­en aangebrach­t. Zo dient het café als een ‘energiecen­trale’ voor de naastgeleg­en Adrianuske­rk, waar tegenwoord­ig een basisschoo­l en kinderopva­ng in zijn gevestigd. Met zulke plannen probeert de coöperatie het dorp te betrekken én te verjongen. Esbeek won er vorig jaar een landelijke dorpsverni­euwingspri­js mee.

Maar door de coronacris­is moesten alle vaste gasten de afgelopen tijd thuisblijv­en: van toneelvere­niging ‘In de Kèkert’, de blaaskapel­len en de kaartende en biljartend­e ouderen, tot de mountainbi­kers en wandelaars, de voetbal- en korfbalver­eniging en de yogaclub.

Toch is het deze openingsda­g niet zo druk. „Ik had er wat meer van verwacht”, zegt een serveerste­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands