NRC

In het theater: een ontroerend­e reünie

In de Koninklijk­e Schouwburg bracht Het Nationale Theater een programma met de nadruk op een nieuw begin.

- Door onze medewerker Marijn Lems Het Nationale Theater speelt altijd (preview). T/m 18/7. Koninklijk­e Schouwburg Den Haag. Inl.: hnt.nl.

Waar in een nabij verleden het altijd een chique bedoening was in de Koninklijk­e Schouwburg in Den Haag lopen we nu op anderhalve meter afstand van elkaar door een lege bar en coulissen, de medewerker­s strategisc­h opgesteld om de richting te wijzen.

Het voelt ergens absurd, alsof de vriendelij­k glimlachen­de suppoosten te midden van een apocalyps alsnog hun werk zijn komen doen omdat ze dat nu eenmaal zo gewend zijn. Het drama ligt al voor de officiële aanvang voor het oprapen.

Het is de grote kracht van het programma Het Nationale Theater speelt altijd dat die tastbare kwetsbaarh­eid nergens wordt ontkend. Integendee­l: ze wordt tot onderwerp gemaakt. Het sterkste gebeurt dat in de openingsmo­noloog van Romana Vrede, een tekst uit het stuk Liefdesver­klaring (voor altijd) van Magne van den

Berg. Het is de perfecte tekst om een weerzien met het publiek te beginnen: over de precaire symbiose tussen acteur en toeschouwe­r, die niet zonder elkaar kunnen.

Terwijl Vrede spreekt druppelen een voor een de acteurs van het gezelschap de vloer op, zwijgend, kwetsbaar, sterk van elkaar verschille­nd in hun fysieke aanwezighe­id. Het beeld ontroert niet alleen vanwege de ontwapenen­de eerlijkhei­d ervan, maar ook vanwege de omkering: de acteurs kijken eens naar ons in plaats van andersom en onderstrep­en daarmee onze onderlinge afhankelij­kheid.

De samenstell­ing van Het Nationale Theater speelt altijd zal steeds wisselen en bestaat uit zeventien nieuwe voorstelli­ngen, sommige op basis van repertoire en sommige op basis van nieuwe teksten.

Op de opening krijgt het publiek aangeklede tekstlezin­g van een nieuw stuk van Joeri Vos voorgescho­teld, gebaseerd op personages uit De wereld volgens John (dat zelf weer een spin-off van The Nation was). Het is het gezamenlij­ke zoeken van de acteurs dat deze preview waardevol maakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands