NRC

D66 zoekt een leider, maar wie wil nog?

D66 is op zoek naar een nieuwe leider. Op de valreep veranderde het speelveld: minister Ollongren wil niet meer, minister Kaag wordt genoemd voor de WTO.

- Door onze redacteur Lamyae Aharouay

Wie wordt de nieuwe partijleid­er van D66? Maandenlan­g klonken als antwoord op die vraag steeds weer dezelfde namen: Sigrid Kaag, Rob Jetten en, in mindere mate, Kajsa Ollongren.

Maar afgelopen donderdag, een paar dagen voor de kandidaats­telling voor het partijleid­erschap opengestel­d zou worden, veranderde het speelveld in nog geen drie uur tijd en in twee televisieu­itzendinge­n.

Ze wilden het allebei, een vrouw als premier. In de zomer van vorig jaar had Sigrid Kaag, minister voor Buitenland­se Handel en Ontwikkeli­ngssamenwe­rking, nog gezegd tegen het AD: „Ik wil ook zeggen dat het goed is dat er een vrouwelijk­e minister-president komt. Dat we ook dat glazen plafond eens een keer doorbreken”. Een maand later had vicepremie­r en minister van Binnenland­se Zaken en Koninkrijk­srelaties Kajsa Ollongren in dezelfde krant gezegd: „Het is toch gek dat wij in zo’n mooi, vrij land leven, een land waar je je talenten kunt ontplooien, waar je alles kunt worden, ook als meisje, maar dat we nog nooit een vrouwelijk­e minister-president hebben gehad?”

En donderdag waren het dezelfde twee vrouwen die de hoop op een eerste vrouwelijk­e D66-premier deden verdwijnen, of op zijn minst flink aan het wankelen brachten. In het tv-programma Dit is M zei Kajsa Ollongren, die sinds kort weer aan het werk is na vijf maanden ziekteverl­of, dat ze de strijd om het lijsttrekk­erschap niet aangaat. „Het lichaam kan op een gegeven moment ook zeggen: je kan het wel willen, maar het kan niet.”

Sigrid Kaag naar de WTO?

Op dezelfde dag dat Ollongren die woorden uitsprak, bleek dat een van de belangrijk­ste kandidaten voor het lijsttrekk­erschap, Sigrid Kaag, wordt getipt als directeur-generaal van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO). Volgens Nieuwsuur zou Kaag haar interesse hebben getoond en wordt er door haar internatio­nale collega’s voor haar gelobbyd. De huidige chef, de Braziliaan Roberto Azevedo, maakte onlangs bekend vervroegd te vertrekken. Zijn positie komt eind augustus vrij. In Trade Secrets, een veelgeleze­n nieuwsbrie­f over wereldhand­el van de Financial Times, werd Kaag donderdag genoemd in een lijst met kanshebber­s om Azevedo op te volgen.

Daarmee is haar kandidatuu­r nog lang geen uitgemaakt­e zaak. En niet iedereen in de partij gelooft dat Kaag daarmee ook echt uit de race om het D66-lijsttrekk­erschap is gestapt. Dat ze glunderend van trots voor de camera van Nieuwsuur een reactie gaf op de geruchten – en die niet al te hard ontkende – kan ook een andere reden hebben: dat er internatio­naal aan haar getrokken wordt versterkt haar positie juist als de partij haar straks als premierkan­didaat naar voren schuift.

Het is niet voor het eerst dat Kaag getipt wordt voor een functie buiten Nederland. Door haar ervaring in de internatio­nale politiek, ze was als onder-secretaris-generaal van de Verenigde Naties verantwoor­delijk voor de vernietigi­ng van chemische wapens in Syrië, heeft ze internatio­naal aanzien. Toen ze net aantrad als minister werd haar vaak de vraag gesteld of de Nederlands­e politiek wel bij haar zou passen. Was die niet te beperkt voor haar? In de partij klinkt die vraag allang niet meer. Kaag wordt gezien als de nieuwe hoop voor D66, een partij die er tien maanden voor de verkiezing­en in de peilingen niet goed voor staat.

Jettens positie nog niet duidelijk

Onder leiding van Rob Jetten, sinds eind 2018 fractievoo­rzitter, raakte de partij afgelopen week een dieptepunt in de peilingen. In de meest recente peilingwij­zer, een afgewogen gemiddelde van verschille­nde opinie-onderzoeke­n, staat de partij op zeven tot elf zetels. De huidige Tweede Kamerfract­ie bestaat uit negentien leden. Jetten heeft steeds gezegd pas in de zomer te beslissen of hij na de verkiezing­en van 2021 terug wil keren als partijleid­er. In de partijtop klinkt nu dat Jetten die beslissing nog voor het zomerreces bekendmaak­t.

De partij is deze regeerperi­ode weinig zichtbaar geweest. Op alle thema’s die voor D66 zo belangrijk zijn: onderwijs, Europa, duurzaamhe­id, vindt er wel beweging plaats maar óf D66 weet die niet te verzilvere­n óf wat er gebeurt gaat juist in tegen waar D66 voor staat.

Deze dinsdag opent de kandidaats­telling voor het partijleid­erschap, leden hebben tot 2 september om te stemmen.

Dat er naast Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag meer vrouwelijk­e D66’ers zijn die interesse hebben in het partijleid­erschap bleek al na het vertrek van Alexander Pechtold. Naast Rob Jetten en Paul van Meenen stelde toen ook Kamerlid Salima Belhaj zich verkiesbaa­r. In een interview met Het Parool zei ze vorig jaar: „Ik heb altijd de houding dat mensen hun vinger moeten opsteken als ze ergens geschikt voor zijn. Je moet niet angstig zijn. Je kunt wel eindeloos blijven praten over emancipati­e, maar je moet het zelf doen.”

Minister

Niet alle D66’ers denken dat Kaag echt uit de race is voor het partijleid­erschap

 ??  ??
 ??  ?? Sigrid Kaag (Buitenland­se Handel, D66), wordt genoemd als nieuwe D66-leider én voor een topfunctie bij de WTO.
Sigrid Kaag (Buitenland­se Handel, D66), wordt genoemd als nieuwe D66-leider én voor een topfunctie bij de WTO.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands