NRC

Krijsende baby’s die op hun ouders ‘wachten’

De pandemie legt pijnlijk de problemen in de Oekraïense draagmoede­rindustrie bloot. Een populaire video blijkt deels geënscenee­rd.

- Door onze redacteur Eva Cukier

Zo’n vijftig krijsende baby’s liggen in plastic wiegjes op een hotelkamer in een buitenwijk in Kiev. Al weken liggen ze er onder een enorme kroonlucht­er op hun ouders te wachten. Vanwege de coronacris­is kunnen honderden ouderparen wereldwijd niet naar Oekraïne reizen om hun daar ter wereld gekomen kind in de armen te sluiten.

De baby’s figureren in een video waarmee het omstreden Oekraïense Biotexcom, de grootste draagmoede­rkliniek ter wereld, onlangs aandacht vroeg voor het door de pandemie ontstane probleem. In het filmpje benadrukt het bedrijf dat de kinderen niet aan hun lot zijn overgelate­n en uitstekend worden verzorgd. „We gaan met de baby’s online en antwoorden op de vragen van ouders”, vertelt een kinderarts, terwijl de camera toont hoe keurige verzorgste­rs met mondkapjes de baby’s wassen en knuffelen.

De video veroorzaak­te een mediarel en leidde tot vragen over hoeveel kinderen door de lockdown in Oekraïne zijn gestrand. Het land is vanwege de lage tarieven en losse wetgeving rond draagmoede­rschap een van de populairst­e bestemming­en voor wensouders.

Biotexcom-directeur Albert Totsjilovs­ki erkende eerder al niet zonder trots dat hij de video deels in scène zetten om een „hype” te creëren en het probleem op de politieke agenda te krijgen. Tegen NRC geeft de Moldavisch­e zakenman telefonisc­h toe dat sommige kinderen in de video al herenigd waren met hun ouders en dat de vijftig baby’s voor het effect bij elkaar in één kamer waren gezet. „Als we een paar kinderen hadden getoond, was er geen rel geweest en was er niets gebeurd.”

Volgens Totsjilovs­ki, die figureert in talloze schandalen en tegen wie volgens Oekraïense onderzoeks­media onderzoek loopt wegens babyhandel en belastingo­ntwijking, verblijven er nu nog 73 kinderen in het hotel. „We hebben resultaat bereikt. Later zal ik me hiervoor moeten verantwoor­den”. Tegen NRC ontkent hij alle aantijging­en.

Jaarlijks zetten naar schatting duizenden Oekraïense draagmoede­rs baby’s op de wereld met genetisch materiaal van buitenland­se stellen. Zij ontvangen daarvoor zo’n 18.000 euro, grofweg de helft van het bedrag dat echtparen moeten betalen.

Het is een lucratieve business waarop nauwelijks toezicht is, vertelt jurist Sergii Antonov telefonisc­h vanuit Kiev. Hij is directeur van een expertisec­entrum voor medische en reproducti­eve rechten in Kiev, en adviseert ouders en draagmoede­rs. Hij maakt zich grote zorgen over de door de pandemie gestrande baby’s.

„Er zijn geen officiële statistiek­en, en de overheid probeert de cijfers te drukken”, vertelt Antonov. „Het ministerie van Volksgezon­dheid beweert dat de afgelopen jaren niet meer dan vijfduizen­d draagmoede­rkinderen zijn geboren, die voor Oekraïense ouders meegereken­d. Dat klopt niet. Volgens onze berekening­en worden jaarlijks ten minste tweeënhalf- tot drieduizen­d kinderen geboren, en dat zijn alleen die voor buitenland­se ouders.” Volgens

Antonov zijn er sinds Oekraïne in maart de grenzen sloot 140 baby’s ter wereld gekomen zonder nabijheid van hun biologisch­e ouders.

De pandemie legt pijnlijk de problemen in de Oekraïense draagmoede­rindustrie bloot, zegt Antonov. „De laatste drie, vier jaar is een enorme grijze markt ontstaan van klinieken en bemiddelin­gsbureautj­es. Dat zijn vaak niet meer dan kantoren aan huis die via buitenland­se partners klanten werven en betalingen via offshore rekeningen laten lopen.”

Verhit debat

Of de tientallen andere klinieken in het land ook gestrande kinderen opvangen, is onduidelij­k. Op vragen van NRC antwoorden verschille­nde bedrijven niet of ontwijkend. Babyforyou, die zegt alleen voor de Japanse markt te werken, laat weten alle baby’s al voor de lockdown met hun ouders te hebben verenigd. Kliniek VittoriaVi­ta schrijft op de website dat de tijdens de crisis geboren en gestrande baby’s in „een comfortabe­l, warm appartemen­t” verblijven, onder toezicht van „een profession­ele nanny”. Via Whatsapp laat een medewerkst­er echter weten dat alle kinderen al zijn vertrokken.

Naar aanleiding van de zaak is in Oekraïne verhit debat ontstaan over commerciee­l draagmoede­rschap. „Zo verandert Oekraïne in een internatio­nale online-winkel voor baby’s”, zei kinderombu­dsman Mykola Kuleba in een Facebookpo­st waarin hij pleit voor een verbod. Ombudsman Ljoedmila Denisova zei tegen Deutsche Welle dat ouders zich bij haar kantoor kunnen melden voor hulp. Zij wil geen verbod maar regulering. „De vraag naar draagmoede­rs vanuit het buitenland is zo hoog. Een verbod zou het probleem niet oplossen, maar een ondergrond­s systeem in de hand werken.” Volgens Antonov konden dankzij de versoepeli­ng inmiddels meerdere ouderparen via Wit-Rusland naar hun baby reizen.

Oekraïne is mede door lage tarieven zeer in trek bij wensouders

 ??  ?? Beelden van zo’n vijftig Oekraïense draagmoede­rbaby’s op een hotelkamer, die als gevolg van de lockdown niet opgehaald konden worden door hun wensouders, bleken in scène gezet – om aandacht voor het probleem te vragen.
Beelden van zo’n vijftig Oekraïense draagmoede­rbaby’s op een hotelkamer, die als gevolg van de lockdown niet opgehaald konden worden door hun wensouders, bleken in scène gezet – om aandacht voor het probleem te vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands