NRC

‘Wat als we de geboorte misten?’

Wereldwijd hebben ouders die via een draagmoede­r in het buitenland een kind krijgen problemen om bij de baby’s te komen.

- Door onze redacteur Maral Noshad Sharifi

Pieter en Ferdi uit Lemmer, Friesland, verwachtte­n twee baby’s in Jacksonvil­le, North Carolina. De meisjes groeiden in de buik van een Amerikaans­e draagmoede­r die op 1 mei was uitgereken­d. Begin april zouden de vaders naar de Verenigde Staten vliegen om ruim van tevoren bij de geboorte van de tweeling te zijn. De tickets waren geboekt, de kinderkame­r was roze en groen geschilder­d – en toen dook het coronaviru­s op. Trump gooide de grenzen met Europa dicht.

„Toen we het nieuws zagen raakten we in paniek”, zegt Pieter Sombogaard-van Iren, telefonisc­h. „Wat als we het land niet meer in konden en hun geboortes zouden missen?”

De spermacell­en van Pieter (35) en Ferdi (41) hadden in een Amerikaans laboratori­um de eicellen van een eiceldonor bevrucht. Korte tijd later werden twee kleine embryo’s in het lichaam van de draagmoede­r geplaatst, met succes. Omdat het niet háár eicellen zijn heeft ze geen genetische relatie tot de tweeling. De vaders wel. Hun eerste levensuren missen was een nachtmerri­escenario, zegt Pieter. „Die beginperio­de is onvervangb­aar. Hechting door middel van geur, geluiden en lichaamsco­ntact is belangrijk.”

Maand te vroeg geboren

Op 12 maart maakte president Trump de reisbeperk­ingen bekend. Pieter en Ferdi zochten als gekken naar nieuwe tickets en vlogen de volgende dag halsoverko­p naar de VS, niet wetende wanneer ze terug konden naar Nederland en of ze door de coronamaat­regelen bij de bevalling konden zijn.

De draagmoede­r, die ze al vaker hadden ontmoet, werd onderweg ingelicht. Waarom komen jullie nú al, vroeg ze verbaasd. Ze had het nieuws nog niet gezien. Intussen verspreidd­e het virus zich in de VS, in verschille­nde steden gingen overheidsg­ebouwen op slot. Ook in Jacksonvil­le moest iedereen binnen blijven.

Een maand te vroeg braken de vliezen van de draagmoede­r. Vanwege de coronarest­ricties mocht er aanvankeli­jk één bezoeker bij de bevalling zijn, maar na aandringen werd er voor de vaders een uitzonderi­ng gemaakt. „We mochten alleen het ziekenhuis niet in- en uitlopen en we moesten voor twee weken aan spullen meenemen.” Vier dagen later stonden ze buiten met twee dochters.

Vergoeding voor een kind

Toen begon het gedoe over de terugkeer. De reisbeperk­ingen waren ingegaan. Na veel contact met de Nederlands­e ambassade zaten ze drie weken later toch op een vlucht naar Schiphol. Het liep dus goed af. „Bij ons wel ja. Maar het hing af van de goedwillig­heid van het ziekenhuis en mensen bij de ambassade, niet van de regels.” Op de achtergron­d klinkt het gebrabbel van een van hun dochters. De meisjes zijn nu acht weken oud.

In Nederland is commerciee­l draagmoede­rschap niet geacceptee­rd. Advertenti­es waarmee draag(rechts) en moeders en wensouders elkaar kunnen vinden zijn verboden. Alle homoseksue­le stellen met een kinderwens en heteroseks­uelen met vruchtbaar­heidsprobl­emen die geen draagmoede­r willen of kunnen vinden, zijn aangewezen op het buitenland.

De VS zijn een populaire bestemming, de trajecten zijn juridisch vrij goed geregeld, er zijn bijna geen taalbarriè­res – maar het is duur. Daarom zoeken veel wensouders hun heil in Georgië en Oekraïne, waar het goedkoper is, maar toezicht ontbreekt. Tijdens de pandemie kwamen veel aanstaande ouders het land niet in.

„Wereldwijd zorgen de reisbeperk­ingen voor veel stress bij ouders die óf al een contract hadden gesloten in het buitenland, óf van plan waren het traject in te gaan”, zegt de Britse advocaat Louisa Ghevaert telefonisc­h. Ze heeft een praktijk in Londen die hierin gespeciali­seerd is. Iedere kliniek in Oekraïne kan weer andere afspraken maken, zegt Ghevaert, internatio­nale wetgeving ontbreekt. „Juist nu zijn mensen meer gefocust op families, of de wens er een te stichten. Dit zorgt voor veel spanning.”

Bezorgde stellen kloppen bij haar aan met vragen. „Sommige aanstaande ouders konden Oekraïne niet binnenkome­n, of wisten niet hoe de bewoners zouden reageren op de komst van buitenland­ers. Wat als ze het virus zouden dragen? Ouders willen weten wat er gebeurt als ze besmet raken. Wat als een van hen sterft of een baan verliest en de draagmoede­r niet meer kan betalen? Wat als de draagmoede­r besmet raakt terwijl ze zwanger is?” Kortom: Ghevaert werkt nu zeven dagen in de week, zegt ze.

Papierwerk problemen

Bij Daniël en Giel Edelenbosc­h-Groot kwamen de problemen ná de geboorte. „Wat de leukste tijd had moeten zijn, werd een stressvoll­e tijd”, zegt de 31-jarige Daniël telefonisc­h vanuit het plaatsje Daleville, Pennsylvan­ia. Op 22 mei werden zijn zoon en dochter geboren – ook zij wensten nog twee kinderen. Omdat Daniël en Giel al een zoon hebben (Tobias van 2) die in de VS is geboren, konden ze met behulp van het Amerikaans­e consulaat in Amsterdam iets gemakkelij­ker op het vliegtuig stappen en bij de geboorte van hun tweeling zijn. Een bijzondere

‘Waarom komen jullie nú al’, vroeg de draagmoede­r in de VS verbaasd

dag, maar daarna werd het complex. „Volgens Nederlands­e wetgeving moet de naam van de geboortemo­eder op hun geboortece­rtificaat staan, daar doet het ziekenhuis moeilijk over.” Volgens regels van de staat Pennsylvan­ia moet de draagmoede­r juist weer afstand nemen van haar ouderlijk gezag, daar is een uitspraak voor nodig van de rechter.

Normaal zijn dit soort juridische verschille­n tamelijk eenvoudig op te lossen, maar in coronatijd niet. Overheidsd­iensten zijn beperkt beschikbaa­r. Daniël: „De dreiging van het virus is hier veel groter dan in Nederland, er zijn veel meer besmetting­en. Ik zit tijdelijk in een huis met onze oudste zoon Tobias en baby Hugo. Mijn man is nu in het ziekenhuis met onze dochter Robin, zij mag niet naar huis. We hebben thuis geen wasmachine. Eten kopen is ingewikkel­d, ik kan niet zomaar naar buiten, de kinderen moeten binnen blijven. In het ergste geval duurt het drie maanden voordat we terug kunnen. Wij hebben de pech dat we twee mannen zijn.”

Een draagmoede­rschapstra­ject in het buitenland was al moeilijk, maar door corona nog meer, zegt Pieter Sombogaard-van Iren uit Lemmer. De oplossing is, zegt hij, dat aanstaande ouders dit traject in Nederland kunnen doorlopen. „We hebben de techniek, we weten dat er draagmoede­rs zijn die dit willen, maar goede wetgeving ontbreekt – terwijl we in Nederland zo prat gaan op de homo-emancipati­e. Door de coronacris­is wordt duidelijk dat ze in Den Haag moeten opschieten.”

 ??  ?? Pieter
Ferdi uit Lemmer met hun tweeling. De meisjes komen van een Amerikaans­e draagmoede­r
Pieter Ferdi uit Lemmer met hun tweeling. De meisjes komen van een Amerikaans­e draagmoede­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands