NRC

Onrechtmat­ig

- J. Roelfsema jurist bij Raad van State

In OM niet blij met oproep om boetes niet te betalen (26/5) staat dat twee Schiedamme­rs, Lou van Rossum en Taco Nijman, die een boete kregen toen ze met zijn vieren op 1,5 meter afstand voor de deur een taartje aten, in verzet gaan tegen de strafbesch­ikking bij de officier van justitie. Het artikel betwijfelt of ze daar gelijk in krijgen. Immers gold volgens de noodverord­eningen van de veiligheid­sregio’s een verbod op samenkomst­en. Dit laatste is een misverstan­d.

De boetes zijn onrechtmat­ig, want er is geen bepaling van de noodverord­ening overtreden. Een samenkomst is in de noodverord­ening van de veiligheid­sregio RotterdamR­ijnmond (waar Schiedam onder valt) omschreven als: openbare samenkomst­en en vermakelij­kheden als bedoeld in artikel 174 van de Gemeentewe­t, samenkomst­en in voor het publiek openstaand­e gebouwen en daarbij behorende erven, alsmede in vaartuigen, en samenkomst­en buiten de publieke ruimte. Met zijn vieren buiten een taartje eten valt hier niet onder: bij ‘openbare samenkomst of vermakelij­kheid als bedoeld in art. 174 Gemeentewe­t’ moet je denken aan een kermis of een voetbalwed­strijd; het taart eten gebeurde niet in een voor het publiek openstaand gebouw; en ook niet buiten de publieke ruimte.

Premier Rutte bevestigde in de persconfer­entie op 19 mei dat het nooit verboden is geweest om buiten te zijn in groepen van meer dan drie personen: „Daar zit geen strikte begrenzing op”, mits de afstandsre­gels worden nageleefd en het geen evenement wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands