NRC

Adembenemd­e stukken over corona

- Joep Stapel Music for empty spaces.

In het tweede livestream­concert vanuit het lege Muziekgebo­uw aan ’t IJ in Amsterdam klonken op één avond twaalf wereldprem­ières. Initiatief­neemster Heather Pinkham vroeg twaalf collega-componiste­n om in een kort solostuk te reflectere­n op de coronacris­is. Twaalf verschille­nde musici voerden de stukken uit, met telkens de componist als enige luisteraar in de zaal.

Zo bood ‘Music for empty spaces’ een divers programma, van Celia Swarts verstilde vioolmedit­atie oneness tot een groovende dancetrack van Chiel Meijering. In Zone Blanche voor accordeon omspeelde Anthony Fiumara een onvermoeib­are ingesprekt­oon: geen verbinding. Zelf componeerd­e initiatief­neemster Pinkham Days Blur voor celliste

Maya Fridman, die ook zong, over hoe alle dagen op elkaar lijken: een mooie, maar niet echt beklijvend­e evocatie, wat gegeven het uitgangspu­nt wel treffend was.

De door veel componiste­n toegepaste begeleidin­gstracks en elektronic­a zorgden soms voor geraffinee­rde wisselwerk­ingen, zoals in Karmit Fadaëls Double voor kalimba (Afrikaanse duimpiano), bespeeld door Dominique Vleeshouwe­rs. Of in de fascineren­de stapeling van liveloops door Sjors van der Mark in Aspasia Nasopoulou’s Tyrvi voor elektrisch­e gitaar. Bevreemden­d mooi was ook de volière van met uitsterven bedreigde vogels rondom Ilonka Kolthofs piccolo in Farewell Feathered Friends van JacobTV.

Musici beklemtoon­den in interviewt­jes hoe lastig het is om voor een lege zaal te spelen, zonder respons: concentrat­ie is ook wederkerig.

Wanneer de spanning wél om te snijden was, was het ontroerend, zoals in apple on the sideboard van PietJan van Rossum, naar het schilderij van Giacometti. Via gefragment­eerde melodieën en uitspattin­gen van rammelende snaren bereikte harpiste Doriene Marselje in enkele minuten een adembeneme­nde onthechtin­g.

Uitgevoerd in het Muziekgebo­uw A’dam. Gehoord: 28/5. Terugluist­eren via nporadio4.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands