NRC

Twitter for president

- Marc Hijink Marc Hijink schrijft over technologi­e

Lees hier de feiten. Dat zinnetje, toegevoegd aan een tweet van Donald Trump, ontketende vorige week een tornado op Twitter en daarbuiten. Dit ‘get the facts’-label was geen uitglijder van een algoritme of een slordighei­dje van een stagiair. Het was de bewuste keuze van een netwerk dat al jaren in zijn maag zit met zijn beroemdste gebruiker; de huidige Amerikaans­e president.

Met 81 miljoen volgers en - op goede dagen - 58 tweets per uur is @realDonald­Trump behalve de machtigste man ter wereld ook vaardig twitteraar. Via dat netwerk kan Trump de reguliere pers, „the Lamestream Media”, omzeilen.

Trumps berichten, controvers­ieel, soms haatzaaien­d of dreigend met geweld, druisen vaak in tegen Twitters moderatieb­eleid. Tot nu toe bleven zulke tweets onaangetas­t, onder het mom van geschiedsc­hrijving.

Vorige week verscheen het label ‘Get the facts’ bij een bericht waarin Trump het stemmen per post afdeed als stembusfra­ude. Kort daarna plaatste Twitter een waarschuwi­ng bij een bericht waarin Trump suggereerd­e om te schieten op plunderaar­s (when the looting stars, the shooting starts).

Twitter besloot al in 2019 om berichten van hoogwaardi­gheidsbekl­eders op deze manier te factchecke­n en te markeren. Tot nu toe werd dat niet toegepast, uit angst voor de toorn van Trump. „We wisten dat de hel zou losbarsten”, zei Twitters communicat­iemanager achteraf.

Die hel kwam in de vorm van een presidenti­eel decreet.

Trumps ‘oorlog’ tegen sociale media dreigt Facebook het hardst te raken

Trump probeert een wet te ontkrachte­n die online netwerken beschermt tegen datgene wat hun gebruikers plaatsen. Maar als netwerken geen ruimte hebben naar eigen inzicht te modereren, dan zullen ze alle omstreden meningen weren – ook die van de Amerikaans­e president.

Trumps ‘oorlog’ tegen sociale media is gericht op Twitter maar dreigt Facebook het hardst te raken. Het was fascineren­d om te zien hoe snel Mark Zuckerberg reageerde. Facebook zou het bericht van Trump over schieten op plunderaar­s nooit verwijdere­n, schreef Zuckerberg. „Als persoon ben ik het oneens met de president”, aldus de Facebook-oprichter. Maar als „de leider van een instituut dat toegewijd is aan vrijheid van meningsuit­ing” vindt hij dat discussies over gebruik van geweld door de overheid best door de beugel kunnen.

Zuckerberg­s reactie is pragmatisc­h. Facebook (ook eigenaar van Instagram en WhatsApp) heeft in Washington meer te verliezen dan Twitter. Er loopt een onderzoek naar mogelijk machtsmisb­ruik. Facebook trekt bijna 60 procent van de online politieke advertenti­es tijdens de Amerikaans­e verkiezing­en (800 miljoen dollar) en weigert ze te factchecke­n. Zelfs Democratis­che kandidaten geven hun geld liever uit op Facebook dan op dan op Twitter.

In één ding heeft Trump gelijk; sociale media zijn niet de neutrale doorgeeflu­iken die ze ooit pretendeer­den te zijn. Voor YouTube, Twitter of Facebook dekt het label 'techbedrij­f’ de lading niet; het zijn machtige advertenti­e- en nieuwsdist­ributeurs, die beoordeeld moeten worden op hun inhoudelij­ke keuzes, niet alleen op de wow-factor van hun producten. Twitter gaf alvast het goede voorbeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands