NRC

Ex-Bellingcat

- Triebert groeide op in Leeuwarden. In 2017 won Triebert de Europese Persprijs

Christiaan Triebert (1991) maakt sinds maart 2019 onderdeel uit van het Visual Investigat­ions Team van The New York Times. Daarvoor was hij ruim drie jaar actief voor onderzoeks­collectief Bellingcat.

Hij studeerde van 2010 tot 2015 aan de Rijksunive­rsiteit Groningen, waar hij de bachelor Internatio­nal Relations & Internatio­nal Organizati­ons, een verkorte bachelor Filosofie en diverse vakken bij Midden-Oosten Studies volgde.

Na zijn studie reisde hij als verslaggev­er voor onder meer de Universite­itskrant

af naar conflictge­bieden, waar hij al snel leerde dat hij online vaak veel sneller informatie vond dan op de grond zelf. Dat bracht hem uiteindeli­jk op de radar van onderzoeks­platformen als AirWars en Bellingcat.

voor zijn berichtgev­ing voor Bellingcat over de couppoging in Turkije (2016), die hij reconstrue­erde aan de hand van WhatsAppbe­richten.

Triebert heeft sinds vorig jaar een appartemen­t in New York, maar verblijft omwille van de coronacris­is momenteel bij zijn ouders in Leeuwarden. bombardeme­nten te onderzoeke­n. Als het heftige filmpjes zijn, kijk ik die bijvoorbee­ld de tweede keer nooit met geluid, omdat dat vaak nog net wat erger is dan de beelden die je ziet. Het is wel belangrijk in acht te nemen wat voor invloed het op je kan hebben. Onderling zijn we daar ook erg mee bezig, want er zijn genoeg mensen geweest voor wie het teveel werd. Daarom hebben we ook training gehad om ermee om te kunnen gaan en het een plek te geven. Maar het blijft natuurlijk heftig.”

Ik kan me voorstelle­n dat het een tol gaat eisen als u dit werk jaren doet.

„Natuurlijk, zeker omdat je zelf ook gewoon een goed leven leidt. Je bent vaak alleen maar leed aan het onderzoeke­n en bekijken, en dan voelt je eigen positie enorm bevoorrech­t. Dat is natuurlijk ook het ding met die prijs: hartstikke mooi natuurlijk, en vanuit journalist­iek oogpunt top, maar er is allemaal shit in de wereld die gewoon doorgaat. Daarom kunnen we die Pulitzer maar het best beschouwen als een aanmoedigi­ng om nog meer te gaan onderzoeke­n en te zorgen dat er aandacht blijft voor zaken die anders uit beeld dreigen te raken, zoals dus bijvoorbee­ld de burgeroorl­og in Syrië.”

Uiteindeli­jk is de impact van uw werk dus belangrijk­er dan uw journalist­ieke ego?

„Het is natuurlijk wel een enorme aanmoedigi­ng: ik ben nu 29, en zodra oudere topjournal­isten bij The New York Times je felicitere­n, denk je wel even: het is natuurlijk heel vet dat ze respect hebben voor ons werk. Maar uiteindeli­jk komt het er vooral op neer dat ik nog veel meer van dit soort onderzoeke­n wil blijven doen. Als ik nog even door kan gaan met zo’n team en zo’n aanstellin­g, ben ik een zeer gelukkig man.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands