NRC

Beyoncé, Taylor Swift, Bob Dylan, Miles Davis

- Voor popcollega Taylor Swift kwam het politieke ontwaken een stuk later.

Het openbare leven komt stap voor stap weer op gang, maar de festivals gaan deze zomer niet door. Muziekfans kunnen het gemis compensere­n met de vele muziekdocu­mentaires op Netflix. Homecoming: A Film by Beyoncé is een registrati­e van het historisch­e optreden van Beyoncé op Coachella (2018). Als eerste zwarte vrouw stond ze als headliner op het podium van het befaamde festival. Politieke statements maken al een tijd deel uit van Beyoncés kunst.

In de persoonlij­ke documentai­re Miss Americana wordt Swift gevolgd terwijl ze besluit om zich vaker uit te spreken over maatschapp­elijk onrecht en zich in te zetten voor de Democraten.

Bob Dylan zat als doemprofee­t van de protestgen­eratie vanaf het begin in de politieke hoek. Daar werd hij zelf niet blij van, Dylan bleef graag ongrijpbaa­r. Dat is ook te zien in Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story van Martin Scorsese, een deels fictieve film over een tournee in 1975. De fantastisc­he concertbee­lden zijn wel echt.

Ook interessan­t: Miles Davis: Birth of the Cool, over de jazzgrooth­eid die met zijn zwoele gestopte trompet vooraan stond bij alle naoorlogse jazzstromi­ngen, van bebop via fushion tot jazz-rap. Hij was echter ook een grumpy junk die zijn vrouwen sloeg. „Hoe kan iemand zulke prachtige muziek maken en zich tegelijker­tijd zo gedragen?” vraagt zijn ex Frances Taylor zich af in de documentai­re.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands