NRC

Oud op nieuw: Friends op HBO Max

-

Het moest de tv-reünie van

het jaar worden. De zes hoofdrolsp­elers van de nog altijd heel populaire sitcom Friends (19942004) zouden samenkomen om een special op te nemen voor de nieuwe streamingd­ienst van WarnerMedi­a (van telecomcon­cern AT&T).

De videodiens­t, HBO Max, begon weliswaar op 27 mei, maar de Friends-cast is er voorlopig alleen in 236 oude aflevering­en samen te zien. Vanwege de coronacris­is zijn de opnames van de special uitgesteld.

Makers van andere series grepen de crisis juist aan

voor reünies. Neem de baanbreken­de comedy Community (2009-2015). De serie kent een heroplevin­g via Netflix. De hoofdrolsp­elers, onder wie Donald Glover en Alison Brie, kwamen via videoverga­derdienst Zoom samen om een aflevering voor te lezen en zo geld op te halen voor het goede doel.

Ook de gehele cast van Parks and Recreation (2009-2015) kwam onlangs via Zoom samen voor een reünie, met een geheel nieuwe aflevering waarin ambtenaar Leslie Knope (Amy Poehler) zich bekommert om de gezondheid van haar vrienden en collega’s (onder meer gespeeld door Nick Offerman, Aziz Ansari en Rashida Jones) . De special werd lovend ontvangen en – belangrijk­er nog – haalde bijna 3 miljoen dollar op voor de Amerikaans­e voedselban­k. Het maakt de Friends-reünie voor HBO Max nog iets minder essentieel.

HBO Max, voorlopig alleen in de VS, is de nieuwste toevoeging aan snel groeiende streamingm­arkt die wordt gedomineer­d door Netflix. Warner komt naast geliefde sitcoms uit de oude doos met series van kwaliteits­zender HBO en films uit het rijke archief van studio Warner Bros. De eerste reacties van recensente­n waren gemengd: de dienst mist volgens hen nog focus en er zijn amper nieuwe dingen te vinden.

Wie verse producties zoekt, kan voorlopig beter bij Netflix blijven. Dat blijft in een hoog tempo series lanceren en groeide het afgelopen ‘coronakwar­taal’ explosief: er kwamen 15,8 miljoen abonnees bij (wereldwijd heeft Netflix nu 183 miljoen abonnees).

Ook Disney+ blijft groeien: : de in november gestarte videodiens­t heeft wereldwijd bijna 55 miljoen abonnees.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands