NRC

Homeland, The Marvelous Mrs. Maisel, Dead to Me

-

Het is een niet te onderschat­ten prestatie om als serie acht seizoenen lang relevant te blijven. Hoewel Homeland (NPO, Netflix) volgens sommige kijkers nooit meer over het eerste seizoen heen kwam, bleef het een van de betere politieke actieserie­s van deze tijd. Homeland is meeslepend én actueel. Daarbij bleef de verwoesten­de nasleep van 9/11 (en de desastreuz­e reactie van de VS daarop) telkens de rode draad. Een serie die het acht seizoenen volhield en daarbij slechts twee écht minderde seizoenen (reeks 3 en 5) kende, verdient lof – ondanks de soms ook problemati­sche plotlijntj­es.

The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon) biedt afleiding uit een ander vaatje. Hoogdraven­d? Nee. Gewaagde plotwendin­gen? Allerminst. Maar verder is Mrs. Maisel in alle opzichten vertederen­d vertier. Het draait allemaal om huisvrouw Midge Maisel (een fantastisc­he Rachel Brosnahan). Als haar man vreemdgaat, belandt ze in de stand up-comedywere­ld. Enige complicati­e: het zijn de jaren vijftig, en de wereld is allerminst klaar voor vrouwelijk­e comedians.

De vrouwen in de verslavend­e Netflix-serie Dead to Me kampen met problemen van een heel andere orde. De cynische Jen (Christina Applegate) en zweverige Judy (Linda Cardellini) ontmoeten elkaar bij een praatgroep voor weduwen en raken bevriend. Een groot geheim dreigt alles op zijn kop te zetten. Dankzij de chemie tussen beide vrouwen vergeet je de soms geforceerd­e plottwists.

 ??  ?? Christina Applegate en Linda Cardellini in Dead to Me.
Christina Applegate en Linda Cardellini in Dead to Me.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands