NRC

Sorry dat ik praat

- In

TOp1. erwijl vijfduizen­d mensen samendromd­en op de Dam in Amsterdam, keek ik of het zaterdagse Op1-interview met de Amerikaans­e ambassadeu­r Pete Hoekstra zo erg was geweest als men zei. Het viel inderdaad niet mee. Hoekstra babbelde over zijn dochter in Minneapoli­s, hulde zich in vaagheden over de tweets van zijn president en de ondervragi­ng eindigde zonder dat er over racisme was gesproken. Het leek haast alsof ze de eerste de beste Amerikaans ogende kerel bij de gate op Schiphol een microfoon onder de neus hadden geduwd.

Groot was het contrast met de ondervragi­ng maandagavo­nd van de Amsterdams­e burgemeest­er Femke Halsema, die zich in kwam verantwoor­den voor het niet handhaven van de coronarege­ls bij de demonstrat­ie tegen racisme en politiegew­eld. Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven stonden zo op scherp dat ze elkaar verdrongen bij het stellen van hun kritische vragen over de volgens minister Grapperhau­s ‘pijnlijke’ beelden uit Amsterdam.

Halsema verdedigde zich door te zeggen dat de politie ondanks „anderhalve dag overleg” was overvallen door het snelle aanzwellen van de menigte. Het door de politie laten ontbinden van een vreedzame demonstrat­ie tegen politiegew­eld leek haar te riskant. Dat klonk redelijk, maar je hoeft geen politiek ziener te zijn om te voorspelle­n dat de grove onderschat­ting van de toestroom (misschien duizend man, dacht men maandagoch­tend nog) haar lang zal achtervolg­en.

In de loop van het kruisverho­or nam de irritatie van Halsema toe. Toen Dijkstra half grappend tegen een horecaonde­rnemer zei dat hij maar „een demonstrat­ie had moeten aanvragen”, reageerde de burgemeest­er dat je een demonstrat­ie niet aan hoeft te vragen, omdat het een grondrecht is. „Dus dat vind ik een kinderacht­ige vraag.”

Het daarna geplande gesprek over racisme kwam niet echt uit de verf. De verhalen bleven hangen in de Amerikaans­e situatie, terwijl de massalitei­t van de demonstrat­ie in Amsterdam juist duidelijk maakte hoe urgent het probleem ook in Nederland is. Bij en Beau leidde het onderwerp wel tot sterke gesprekken, met bekende mensen die deelgenome­n hadden aan de demonstrat­ie.

De energie van de demonstrat­ie was aan tafel bij Margriet van der Linden nog voelbaar. „Mijn hoofd is heet”, zei rapper Akwasi. Hij droeg een tekst voor die hij ook op de Dam had gelezen, met een hele reeks bijtend sarcastisc­he ‘sorry’s’ aan Nederland. Van „Sorry dat ik adem” tot „Sorry voor Sylvana Simons” en „Sorry dat ik praat”. Sosha Duysker, presentato­r van Het Klokhuis vertelde dat toen ze een tijdje geleden op bezoek ging bij haar ouders in het dorp waar ze opgroeide, ze – godbetert – werd onthaald op apengeluid­en.

Twee uur later bij Beau had zangeres Glennis Grace verwante verhalen over een zwembadbez­oek, waar zij als kind ruzie kreeg. Ook vertelde ze dat ze lang had getwijfeld of ze wel naar de talkshow wilde komen, omdat ze weet wat voor racistisch­e reacties ze zou krijgen op sociale media.

Die haatdragen­de figuren hoeven niet naar onze optredens te komen, vulde rapper Glen Faria aan: „Ontvolg ons maar.” Van Erven Dorens, die het net met hem had gehad over hoe de niet-witte Nederlande­r altijd extra zijn best doet om geacceptee­rd te worden, reageerde alert: „Nu ben je ook aan het overcompen­seren.”

DMinsdag zendt NPO2 de documentai­re I Am Not Your Negro uit, die begint met een vraag van talkshowho­st Dick Cavett aan schrijver James Baldwin: „Why are negroes not more optimistic? It’s getting so much better.” Dat was in 1968, 52 jaar geleden.

Arjen Fortuin

 ??  ?? Burgemeest­er Femke Halsema
Burgemeest­er Femke Halsema

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands