NRC

Pandemie gevangen in 200 appjes

- KijkLeesHo­orspel Sander Janssens

van Illustere Figuren. Gezien: 28/5 ( WhatsApp). Nieuwe aflevering­en op 4 en 11/6. Aanmelden: illusteref­iguren.nl

Veel theatergro­epen zijn de afgelopen maanden ‘online’ gegaan; met voorstelli­ngen op Zoom, via livestream­s of met registrati­es van eerder werk.

Het Groningse theatercol­lectief Illustere Figuren bedacht een nieuw verhaal dat zich volledig op WhatsApp afspeelt. In ruim 200 appjes, audioboods­chappen, emoji en memes volg je hoe vijf vrienden omgaan met een (fictieve) pandemie.

Als toeschouwe­r val je in de groepsapp tijdens een persconfer­entie van Rutte. Het virus (‘borona’) blijkt zich niet te kunnen verspreide­n als mensen dicht bij elkaar blijven: op anderhalve meter of nog nabijer. Intimiteit is het devies. Reis samen, zoek drukte op. Wie alleen is, loopt gevaar.

Het is een spannend idee de collectiev­e paniek, verwarring en verdeeldhe­id terug te brengen tot een app-gesprek tussen vijf (jonge) mensen. De groepsdyna­miek staat al snel onder druk, het onderlinge vertrouwen en de verdraagza­amheid vertonen barstjes. De een reageert geschrokke­n en behulpzaam, een ander vindt alle maatregele­n onzin. WhatsApp leent zich slecht voor nuances en paniek is aanstekeli­jk.

Toch blijft de voorstelli­ng aan de oppervlakt­e. De omdraaiing die Illustere Figuren inzet kan een handvat zijn voor een interessan­te exploratie naar de kwetsbaarh­eid van eenzame mensen. In plaats daarvan verzanden de personages in onderling gebabbel en flauwe grappen. Een volstrekt ongeloofwa­ardig plotje waarin een van hen een aanslag probeert te plegen, illustreer­t hoe weinig serieus deze makers hun anekdote zelf nemen.

De eerste aflevering van deze WhatsApp-voorstelli­ng is een leuke vormvondst, zonder perspectie­ven op hoe er met een pandemie wordt omgesprong­en. Zoals vaak met een groepsapp, krijg je halverwege vooral de neiging eruit te stappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands