NRC

Top Lufthansa alsnog akkoord met Europese eisen voor reddingspl­an

Lufthansa heeft gepokerd en gewonnen: de Europese Commissie eist nu minder ruimte voor concurrent­ie. Alles draait om schaarse start- en landingsre­chten in Frankfurt en München

- Door onze redacteure­n en Eva Smal

De raad van toezicht van Lufthansa, de nationale Duitse luchtvaart­maatschapp­ij, is maandag akkoord gegaan met een aangepast reddingspl­an. De commissari­ssen van de Lufthansa Group wezen het plan vorige week af omdat zij de voorwaarde­n van de Europese Commissie te ver vonden gaan. In het nieuwe steunplan zijn die voorwaarde­n versoepeld. Lufthansa hoeft minder ruimte te geven aan concurrent­en dan de Commissie eerst wilde.

Het concern, dat ook maatschapp­ijen in België, Zwitserlan­d en Oostenrijk omvat en door de coronacris­is in financiële nood verkeert, krijgt 9 miljard euro aan overheidss­teun. Het grootste deel (5,7 miljard euro) is een kapitaalin­jectie via een staatsfond­s, een kleiner deel (3 miljard euro) is een lening. De Duitse overheid koopt daarnaast voor 300 miljoen euro 20 procent van de aandelen, met de mogelijkhe­id om dat belang naar net iets meer dan 25 procent te verhogen.

Gelijk speelveld

Na weken van moeizame onderhande­lingen met de Duitse regering stemde de raad van bestuur van Lufthansa begin vorige week in met plan en voorwaarde­n, maar de raad van toezicht wees het woensdag af. De Brusselse voorwaarde­n, die de Commissie overigens zelf niet heeft bekendgema­akt, zouden volgens de commissari­ssen de positie van Lufthansa op de cruciale luchthaven­s van Frankfurt en München te veel verzwakken.

Naar verluidt wilde de Europese Commissie dat Lufthansa 72 slots (start- en landingsre­chten) inleverde. Daarmee moesten concurrent­en, zoals de budgetmaat­schappijen Ryanair, easyJet en Wizz Air, meer kans krijgen. Eurocommis­saris Margrethe Vestager (Mededingin­g) wil dat er ook na de coronacris­is een gelijk speelveld is, in het belang van Europese consumente­n. Lufthansa heeft twee derde van de slots in Frankfurt en München.

Lufthansa stemt nu in met het inleveren van 24 slots in Frankfurt en München. Het gaat om vier vliegtuige­n met drie starts en drie landingen per dag. Er gelden voorwaarde­n die concurrent­ie bemoeilijk­en. Zo mogen de vrijkomend­e slots alleen worden toegewezen aan een Europese maatschapp­ij die nu nog niet actief is op de twee luchthaven­s. Pas als er na anderhalf jaar nog geen belangstel­ling voor is, vervalt deze voorwaarde. De slots zijn dan nog anderhalf jaar geldig. Nog een flinke beperkende voorwaarde: de maatschapp­ij die rechten wil hebben, mag zelf geen staatssteu­n hebben ontvangen.

Helemaal rond is de steun voor Lufthansa nog niet: de Europese Commissie moet formeel nog instemmen, net als de aandeelhou­ders op een vergaderin­g op 25 juni.

Net als andere luchtvaart­maatschapp­ijen zit Lufthansa te springen om inkomsten. Nu landen hun grenzen weer voorzichti­g openen en de vraag van reizigers toeneemt, komt de luchtvaart in Europa weer op gang. Zo wil KLM het aantal Europese bestemming­en in juli meer dan verdubbele­n ten opzichte van mei.

 ??  ?? Mark Duursma |
Mark Duursma |

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands