NRC

Arbeidsmig­ranten zijn de bonus voor de klant

- Menno Tamminga Menno Tamminga schrijft op deze plaats elke dinsdag over ondernemin­gsbeleid en economie.

Is Kurt Sievers, de nieuwe Duitse topman van chipfabrik­ant NXP in Eindhoven, een arbeidsmig­rant? Of een ‘ouderwetse’ grensarbei­der? Bij zijn voorganger, de Amerikaan Rick Clemmer, is dat duidelijke­r. Evenals bij de Amerikaans­e bestuursvo­orzitter Nancy McKinstry van uitgever Wolters Kluwer. Zij voldoen niet aan het stereotype beeld van de arbeidsmig­rant. Ze héten ook geen arbeidsmig­ranten, maar expats. Als ze de aandacht trekken is dat, zoals Sievers, Clemmer en McKinstry, met hun arbeidsloo­n. De aanblijfbo­nus van de eerste twee van respectiev­elijk 24 miljoen en 73 miljoen dollar en McKinstry’s totale beloning van bijna 15 miljoen euro.

Ze zijn een wereld verwijderd van de arbeidsmig­ranten die nu in het nieuws zijn. Hoofdarbei­ders versus handarbeid­ers. Hoofdkanto­ren en thuiswerke­n versus slachthuiz­en en distributi­ecentra. VS en West-Europa versus Oost-Europa. Fiscale subsidies, zoals de 30-procentreg­eling, om minder inkomstenb­elasting te betalen versus minimumloo­n en soms schrijnend­e leef- en werkomstan­digheden. De 21ste eeuw versus 19de-eeuwse arbeidsver­houdingen.

Twee werelden, dezelfde globaliser­ing.

De burger heeft verschille­nde petten op. Die van de vleesconsu­ment én die van de kiezer

De afhankelij­ke positie en de kwetsbaarh­eid van Poolse en Roemeense arbeidsmig­ranten is sinds de toetreding van die landen tot de Europese Unie een constante factor in de sociale economie. Het nieuws de afgelopen jaren over misstanden komt met vergelijkb­are uitbraken als die van het Covid-19-virus de afgelopen weken.

Die uitbraken van nieuws hebben, het klinkt misschien cynisch, steeds hetzelfde patroon. Er is de misstand. Plaatselij­k. Vaak buiten de randstad. Rumoer. Een organisati­e, zoals een vakbond, of een individu trekt zich het lot van de migranten aan. Een autoriteit, zeg: een burgemeest­er of minister, belooft erin te duiken en maatregele­n te nemen. Het rumoer dooft uit, tot een nieuwe uitbraak elders. Waarom?

Omdat laagbetaal­de arbeidsmig­ratie uit Oost-Europa een permanent belangenco­nflict blootlegt tussen boeren, burgers en buitenlui. De boeren zijn in dit geval de leverancie­rs van de slachthuiz­en: volume, afzet en export. De burger heeft meerdere petten op. Die van consument die goedkoper vlees krijgt. Dat is zijn bonuskaart van de globaliser­ing. Maar hij draagt ook de pet van de kiezer die met zijn stem het leed van mens én dier kan verbeteren.

De buitenlui zijn de arbeiders die het onaangenam­e werk doen dat de meeste Nederlande­rs weigeren. Dankzij arbeidsmig­ratie hóéven werkgevers Nederlands­e werknemers niet meer te interesser­en, bijvoorbee­ld met hoger loon. Oost-Europeanen doen het, graag of niet.

De gedateerde Europese regels, het papieren Europese toezicht op grensovers­chrijdende arbeid en het hyperliber­ale beleid van Nederland tegenover uitzendbur­eaus helpen ook niet. De uitzendbur­eaus doen de werving en de huisvestin­g en kunnen aan beide geld verdienen. Arbeiders uit Oost-Europa worden krachtig gesteund door hun regeringen die geen barrières willen bij het vrije verkeer van mensen in Europa.

In deze kluwen van belangen en tegenstell­ingen hoef je niet te rekenen op een Europese oplossing. Een Nederlands vergunning­ensysteem voor uitzendbur­eaus plus publiek toezicht liggen voor de hand. Loskoppeli­ng van huisvestin­g en werk verslapt de greep van de uitzendbur­eaus op de arbeidsrel­atie. Een verhoging van het minimumloo­n zou wonderen doen. Sectoren die zo afhankelij­k zijn van laagbetaal­de arbeid en soms twijfelach­tige werkomstan­digheden zijn op z’n best marginale bedrijfsta­kken die overleven dankzij enorme productiev­olumes. Hogere loonkosten kraken dat ‘verdienmod­el’. Dat is winst voor mens én dier.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands