NRC

Van lelijk eendje naar de top van de Britse beurs

Deze rubriek belicht iedere week beursfonds­en die in de belangstel­ling staan. Ditmaal: farmaceuti­sch concern

- Guus Ritzen

nieuws te melden. Eind april koos het Jenner Institute, een prestigieu­ze medische onderzoeks­groep van Oxford University, het farmaconce­rn als partner voor de ontwikkeli­ng van een coronavacc­in. AstraZenec­a helpt onderzoeke­rs van het instituut die het mogelijke vaccin vonden bij de productie en distributi­e ervan als het klaar is (op zijn vroegst dit najaar). Halverwege mei volgde een duizelingw­ekkende subsidie van de Amerikaans­e overheid voor dit project, omgerekend 1 miljard euro.

Het recente succes van AstraZenec­a (24,3 miljard dollar omzet, ruim 61.000 werknemers) komt niet uit de lucht vallen. De farmagigan­t, die in 1999 ontstond door fusie van het Zweedse Astra en het Britse Zeneca, is al acht jaar stilletjes bezig met een transforma­tie. Deze is ingegeven door topman Pascal Soriot, die eind 2012 overkwam van de Zwitserse concurrent Roche.

„Destijds was AstraZenec­a het lelijke eendje van farma”, zegt Marcel Wijma van het Van Leeuwenhoe­ck Institute, dat zich toelegt op financieel en marktonder­zoek in zorg en biotech. Onder Soriot rukte het concern op naar de voorste linies in de branche. Letterlijk. In 2016 is het hoofdkanto­or verplaatst naar Cambridge, het centrum van de Britse medische wetenschap. „Daarmee hebben ze veel meer zicht op de laatste ontwikkeli­ngen en kunnen ze nieuwe wetenschap­pers aantrekken.”

Belangrijk­er dan dat, zegt Wijma, is dat AstraZenec­a veel meer geld in onderzoek is gaan steken. „Ze waren in 2012 voor hun inkomsten afhankelij­k van een paar patenten op het gebied van maagaandoe­ningen en hart- en vaatziekte­n. Die waren toen aan het aflopen.” Uit eigen onderzoek zijn de laatste jaren kankermedi­cijnen Tagrisso, Imfinzi en Lynparza ontstaan, de nieuwe vlaggesche­pen van AstraZenec­a.

Kijk je naar de omzet, dan valt op dat die sinds 2012 is áfgenomen, met 4 miljard dollar. De winst is zelfs met twee derde verminderd tot 2,9 miljard dollar. In de tussentijd steeg de beurskoers toch met meer dan 200 procent.

De crux zit ‘m in hoe de omzet is opgebouwd. In 2012 was een tiende daarvan afkomstig uit oncologie. De rest kwam vooral uit maag- en hartmedici­jnen waarvan het patent afliep. Vorig jaar kwam bijna 40 procent uit oncologie, met dank aan die drie nieuwe kankermidd­elen. Naar verwachtin­g zal de verkoop daarvan de komende jaren sterk stijgen. En precies die belofte, samen met het vaccin dat in ontwikkeli­ng is, stuwt AstraZenec­a tot boven Unilever en Shell, zegt Wijma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands