NRC

‘De echte pijn moet nog komen’

Kredietver­zekeraars kregen na 2008 kritiek omdat ze de kredietcri­sis verergerd hadden. Garantstel­ling van de staat moet dat nu voorkomen. „We willen ervoor zorgen dat deze crisis korter duurt.”

- Door onze redacteur Eva Smal

Onder meer voor de uitvoer van

Zeeuwse mosselen op een buitenland­s terras? Nederlands­e tulpen in Italië? Bij handel als deze spelen internatio­nale kredietver­zekeraars als Atradius, Coface en Euler Hermes een grote rol. Met hun verzekerin­gen wordt jaarlijks in Nederland ruim 200 miljard euro aan handel mogelijk gemaakt.

Handelaars kunnen lastig zonder. Afnemers betalen hun rekeningen vaak pas na dertig of zestig dagen. Leverancie­rs verlenen op die manier kortlopend krediet aan de afnemers. Een kredietver­zekering beschermt leverancie­rs tegen wanbetalin­g, en zorgt er daarmee ook voor dat afnemers eerder krediet krijgen.

Op momenten dat de economie hapert – zoals nu vanwege de coronapand­emie – merken kredietver­zekeraars dat direct, legt Edwin Busio uit, directeur van Coface Nederland. Hoe meer wanbetaler­s, hoe meer faillissem­enten, hoe meer de kredietver­zekeraars moeten uitbetalen. „Onze voorspelli­ng voor 2020 is dat wereldwijd het aantal faillissem­enten met 25 procent gaat stijgen.” Voor Nederland voorziet Coface zelfs een stijging van 33 procent. „Maar dat komt vooral omdat er weinig insolventi­es waren.”

Hoe gaat het tot nu toe met klanten?

„Dat is heel verschille­nd. We hebben klanten waar de activiteit­en hetzelfde zijn, of beter. Daartegeno­ver staan leverancie­rs waar de vraag deels en zelfs grotendeel­s is weggevalle­n. Aan de afnemerkan­t zien we een terugval in liquiditei­t. Er wordt trager of niet betaald; het aantal incassomel­dingen loopt nu structuree­l op.

„De verwachtin­g is dat de gevolgen in de zomer pas echt goed zichtbaar worden. Veel leveringen die in februari en maart gedaan zijn, zouden met een betalingst­ermijn van zestig dagen in mei of juni betaald moeten zijn. Voor klanten die dat niet doen of gedaan hebben, gaat dat in juli tot een incassozaa­k leiden. Kortom: de echte pijn van de crisis moet nog komen.”

 ??  ?? Zeeuwse mosselen naar bijvoorbee­ld horecazake­n aan de Belgische kust wordt gebruikgem­aakt van kredietver­zekeringen.
Zeeuwse mosselen naar bijvoorbee­ld horecazake­n aan de Belgische kust wordt gebruikgem­aakt van kredietver­zekeringen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands