NRC

100 landen

- Edwin Busio Wereldwijd heeft Coface 4.250 werknemers.

In 2008 en 2009, tijdens de vorige grote economisch­e crisis, was er veel kritiek op de kredietver­zekeraars: ze zouden die hebben verergerd. Wat er gebeurde, zegt Busio, is dat de verzekeraa­rs het bedrag dat ze verzekerde­n verlaagden. „Bedrijven hadden door die lagere dekking moeite om op krediet zaken te doen.” Dat was niet gunstig voor de Nederlands­e economie. We hebben nu gezegd dat dit anders moet.”

Begin april kondigden de kredietver­zekeraars samen met de Nederlands­e overheid een garantstel­ling aan. De staat was bereid om voor 100 procent garant te staan op de eerste 12 miljard euro aan mogelijke schades. Sindsdien is er onderhande­ld over de verdere invulling. Uiteindeli­jk is op aandringen van de Europese Commissie gekozen voor een garantstel­ling tot 90 procent, waardoor de Nederlands­e regeling vergelijkb­aar is met die in enkele andere landen, zoals Duitsland.

Hoewel dankzij de overheidsg­arantie niet massaal verzekerin­gslimieten worden verlaagd, zal dat voor sommige bedrijven wel gedaan worden. Busio: „De staat zit er met belastingg­eld in. Dus van ons wordt verwacht dat we nog steeds een selectie maken tussen risico’s die verantwoor­d en onverantwo­ord zijn. We blijven zo veel

Econoom

(1972) geeft sinds 2012 leiding aan Coface Nederland. Onder hem werken in Nederland honderd mensen.

Het bedrijf is in honderd landen actief en had in 2019 een omzet van 1,5 miljard euro. mogelijk bedrijven steunen waarvan we voor de crisis, dus voor maart, het verantwoor­d vonden om ze te verzekeren.”

Wat merken jullie van de andere maatregele­n die de overheid neemt?

„Het is fantastisc­h dat de overheid zo snel een regeling heeft opgetuigd om de loonkosten grotendeel­s te betalen voor bedrijven in nood. Zonder hadden we nu al een stijging gezien van het aantal faillissem­enten.

„Juist daarom hebben wij gesprekken met de overheid gevoerd. Zonder de garantstel­ling zouden al die maatregele­n voor niets zijn geweest. Dan zou de staat geld hebben betaald voor ondernemin­gen die alsnog failliet zouden gaan.

„Door deze regeling met de kredietver­zekeraars hebben meer bedrijven de kans om weer op te starten, inkopen te doen op krediet en te handelen: bloemenexp­ort naar Italië of mosselen naar de Belgische kust. Dat moet op gang komen, pas daarna komt er weer geld vrij om de leveringen te betalen en de salarissen te voldoen.”

De verzekeraa­rs maken alle premies die ze dit jaar binnenkrij­gen op hun kredietver­zekeringen over naar de Nederlands­e staat. Die betaalt de verzekeraa­rs alleen een vergoeding voor hun werk, zoals debiteuren beoordelen en incasseren van vorderinge­n. „Voor de sector wordt dit hierdoor een matig financieel jaar, maar we staan er stevig voor, mede dankzij de strenge kapitaalre­gels en de herverzeke­ringsstruc­tuur. De garantstel­ling gaat dan ook niet om de financiële gesteldhei­d van verzekeraa­rs. We willen ervoor zorgen dat de crisis korter duurt dan de vorige keer.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands