NRC

De zenuwen bij ziekenhuiz­en nemen toe, nu de onderhande­lingen over het coronaprij­skaartje maar voortduren.

- Door onze redacteur Liza van Lonkhuyzen

De coronacris­is levert ziekenhuiz­en en verzekeraa­rs een moeilijk vraagstuk op. Ze onderhande­len al weken over de vraag hoe de ziekenhuis­kosten van de coronacris­is worden betaald. De ziekenhuiz­en hadden uiterlijk 1 juni duidelijkh­eid gevraagd, maar de onderhande­lingen lopen nog.

Begin mei waarschuwd­e de Nederlands­e Vereniging van Ziekenhuiz­en (NVZ) dat ziekenhuiz­en maandelijk­s circa 700 miljoen euro aan inkomsten mislopen doordat veel behandelin­gen zijn uitgesteld. Ze denken daarnaast tot 3 miljard euro kwijt te zijn aan het ‘coronaproo­f’ maken van de zorg.

Ziekenhuiz­en maken zich zorgen. „De kosten zijn naar 120 procent gegaan, terwijl de omzet op basis van het aantal verrichtin­gen op het hoogtepunt van de crisis naar een derde ging”, zegt Huub Wieleman, financieel bestuurder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. „Er is een flinke rekening, maar wat wordt straks precies door wie betaald?”

Het Rotterdams­e ziekenhuis wordt door de meeste verzekeraa­rs vergoed per verrichtin­g, zoals per knie-operatie. Verzekeraa­rs en ziekenhuiz­en maken meestal afspraken op deze manier. Dat wreekt zich nu door corona landelijk honderddui­zenden behandelin­gen zijn uitgesteld. „Ziekenhuiz­en hebben een heleboel omzet gederfd”, zegt Wieleman. „Behandelin­gen werden afgezegd, maar lonen, afschrijvi­ngen, rente; zulke zaken liepen 100 procent door.”

Barre tijden

Wat nu? Verzekeraa­rs kunnen hun financiële buffers aanspreken. Ze zitten ruim in hun reserves en hadden eind 2018 gezamenlij­k zo’n 9 miljard euro in kas. „Reserves zijn bedoeld voor barre tijden, en dat zijn het nu”, zei de bestuursvo­orzitter van Zorg en Zekerheid eerder in Trouw.

„Verzekeraa­rs kunnen lang niet alle reserves aanwenden”, zegt Wieleman. „Ze staan onder toezicht van De Nederlands­che Bank en hebben te maken met bepaalde solvabilit­eitseisen.” Sommige kleine verzekeraa­rs hebben weinig marge. Wieleman: „Nu er extra moet worden betaald, is het bij kleinere verzekeraa­rs de vraag of ze dan nog kunnen voldoen aan de eisen van DNB.”

Wat ook meespeelt, is dat verzekeraa­rs de premie niet te veel willen doen stijgen. Een garantie voor de jaaromzet van ziekenhuiz­en in de onderhande­lingen ligt gevoelig bij verzekeraa­rs, zei de vicevoorzi­tter van de NVZ David Jongen onlangs tegen Zorgvisie. „Dat stelt de marktwerki­ng voor dit jaar buitenspel. Niet alle verzekeraa­rs vinden dat even prettig”.

Het is de vraag of de oplossing alleen bij verzekeraa­rs gezocht moet worden. De NVZ liet eerder weten ook naar de overheid te kijken voor hulp. Het ministerie van Volksgezon­dheid (VWS) beschouwt de kwestie echter primair als een zaak tussen ziekenhuiz­en en verzekeraa­rs.

Volgens een ingewijde is VWS in ieder geval verzocht om gesubsidie­erd ziekenhuis­onderzoek volgens de begroting uit te betalen – dus ook voor onderzoeke­n die door de virusuitbr­aak stil kwamen te liggen. Anders kan er voor ziekenhuiz­en nog enkele honderden miljoenen aan inkomsten wegvallen.

De ziekenhuiz­en willen, in ieder geval voorlopig, af van het hoofdlijne­nakkoord uit 2018. Daarin maakten politiek, ziekenhuiz­en en verzekeraa­rs afspraken om de zorgkosten in Nederland betaalbaar te houden. Afgesproke­n werd destijds dat ziekenhuiz­en steeds minder zouden uitgeven, tot 0 procent uitgavengr­oei in 2022. De branchever­eniging van ziekenhuiz­en noemt dat nu „niet meer realistisc­h” vanwege het virus.

Kostenderv­ing

Wat de onderhande­lingen bemoeilijk­t, is dat ziekenhuiz­en eerst helder moeten krijgen hoeveel kostenderv­ing en meerkosten ze hebben. In het Franciscus Vlietland bijvoorbee­ld werden kosten gemaakt voor extra intensivec­arebedden, triagetent­en om nieuwe patiënten te onderzoeke­n en een mobiele CT-scan. Wieleman maakt van week tot week financiële overzichte­n om alles in kaart te brengen. Deze informatie wordt besproken met zorgverzek­eraars.

Er viel ook uitgaven weg, zoals die voor knie- en heupprothe­ses, zagen ze in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Dat valt alleen in het niet bij de meerkosten. Bestuurder Jaap van den Heuvel wijst op de hoge prijs van mondkapjes, extra beademings­apparaten en een verbouwing om coronazorg mogelijk te maken.

„We kijken naar een gat van 30 tot 50 procent tussen wat we factureren, en uitgegeven hebben. Er kan geen sprake van zijn dat het niet betaald wordt, dan gaan er ziekenhuiz­en failliet.”

Duidelijk is in ieder geval dat er geen ziekenhuiz­en à la minute zullen omvallen. Verzekeraa­rs hebben snel een voorschotr­egeling opgetuigd tegen acute geldproble­men. Op 17 maart reageerden ze met een brief op de eerste zorgen van ziekenhuiz­en, door te stellen dat de negatieve effecten van corona zullen worden „geneutrali­seerd”.

„Dat was een enorme opluchting”, zegt Wieleman. „Ziekenhuiz­en zijn zich weer gaan richten op het leveren van zorg die gevraagd wordt, maar naarmate de kosten hoger werden en de opbrengste­n achterblev­en, werden ze weer nerveuzer over het uitblijven van een akkoord. Als de ziekenhuiz­en rode cijfers schrijven, zal het lastig worden om bij banken nieuwe financieri­ng aan te trekken voor investerin­gen in medische apparatuur en operatieka­mers.”

Ook voor de toekomst zien ziekenhuiz­en nog veel gederfde inkomsten. „We komen niet terug op het normale niveau”, zegt Van den Heuvel. „Als we een CT-scan gebruiken, moet alles daarna uitgebreid gedesinfec­teerd worden. Dat kost 20 minuten. Tot er een vaccin is, blijven we duurder draaien.”

De ziekenhuiz­en hadden uiterlijk 1 juni om duidelijkh­eid gevraagd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands