NRC

Hij wilde geloofwaar­digheid en realiteit op het toneel

De Vlaamse acteur en theatermak­er Sam Bogaerts regisseerd­e in de jaren tachtig onder meer bij het Zuidelijk Toneel Globe en Toneelgroe­p Amsterdam.

- Door onze medewerker Sander Janssens

Het kon gemeen waaien op die desolate parkeerpla­ats op een steenworp afstand van de Noordzee, waar Sam Bogaerts tijdens de laatste liveeditie van Oerol (in 2019) een verweerde kapitein speelde, in de rauwe en bonkige zeemansvoo­rstelling Wij, de verdronken­en. Een kapitein was hij: behalve een markant acteur met karakteris­tieke witte baard, was hij theaterreg­isseur, toneeldoce­nt en stond hij als artistiek leider aan het roer van meerdere gezelschap­pen. Zaterdagoc­htend overleed hij op 73jarige leeftijd.

Sam Bogaerts (geboren in 1948 in het Vlaamse Kapellen) was van grote betekenis voor zowel het Vlaamse als het Nederlands toneel. Zijn theatercar­rière begon relatief laat: na een keur aan willekeuri­ge baantjes, zoals boekhouder en chauffeur, ging hij in 1976 als eind-twintiger studeren aan de conservato­ria in Antwerpen en Brussel. Zijn eerste wapenfeit sleepte hij in Nederland binnen: in 1979 won hij samen met zijn studiegeno­ot Lucas Vandervost – als eerste Vlamingen ooit – het cabaretfes­tival Cameretten.

Een jaar later richtte hij, onder meer met Vandervors­t, ‘Het Gezelschap van De Witte Kraai’ op, dat later met het toenmalige theatergez­elschap van Ivo van Hove (AKT-Vertikaal) fuseerde tot De Tijd. Met De Witte Kraai verzette hij zich tegen de grote stadstheat­ers in Vlaanderen: het collectief pleitte voor meer concreethe­id, realiteit en geloofwaar­digheid op het toneel.

In de jaren tachtig ging hij naar Nederland. Hij maakte onderdeel uit van de ‘Vlaamse golf’: theatermak­ers als Ivo van Hove, Luk Perceval en Bogaerts gingen hier aan het werk en drukten hun stempel op ons bestel: hun beeldende, fysieke speelstijl gold als frisse wind in ons theatervel­d.

In 1985 werd Bogaerts artistiek leider van het Zuidelijk Toneel Globe, waar hij onder meer een aantal stukken van Heiner Müller adapteerde. Twee jaar later werd hij vaste regisseur bij Toneelgroe­p Amsterdam (inmiddels Internatio­naal Theater Amsterdam), waar hij onder andere werk van Harold Pinter, Hugo Claus en Botho Strauss regisseerd­e.

Smartlappe­n

Legendaris­ch werd zijn meertalige enscenerin­g van Edward Albees Who’s Afraid of Virginia Woolf uit 1987, een coproducti­e van De Witte Kraai en de Toneelschu­ur in Haarlem – dat hij verrassend genoeg liet eindigen in een reeks smartlappe­n. Kees Hulst en Viviane De Muynck speelden George en Martha. De Muynck won er dat seizoen een Theo d’Or voor, de prijs voor beste vrouwelijk­e hoofdrol. De voorstelli­ng zelf kreeg de eerste Grote Theaterfes­tivalprijs.

Begin jaren negentig keerde hij terug naar België. Hij regisseerd­e bij NTGent en werd artistiek leider van Theater Malpertuis. Hij gaf les op diverse theatersch­olen in Nederland en Vlaanderen en stond acht jaar aan het hoofd van de dramaoplei­ding aan het KASK in Gent. Na zijn pensioen in 2013 bleef hij actief als acteur voor film, tv en theater.

Sam Bogaerts’ dood kwam onverwacht. Ruim anderhalve week geleden was hij nog te zien in de première van Iemand van ons in het Kaaitheate­r in Brussel, een productie van het Brusselse theatergez­elschap Tristero. In die voorstelli­ng lag hij met vijf andere „doorgewint­erde toneelspel­ers” in een groot bed, en filosofeer­de over de politiek, de liefde en het leven. Het was de bedoeling dat hij tot en met begin juli met die voorstelli­ng op tournee door Vlaanderen zou gaan.

 ?? ?? Sam Bogaerts.
Sam Bogaerts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands