NRC

Rob Kruisman was één bonk onversnede­n muzikalite­it

Bandleider, saxofonist en zanger Rob Kruisman (76) was de drijvende kracht bij bands als Ekseption, de Bintangs, Carlsberg en de Gigantjes.

- Door onze medewerker Jan Vollaard

Bandleider, saxofonist, zanger en multi-instrument­alist Rob Kruisman kreeg er altijd een beetje de kriebels van als hij een nederpople­gende werd genoemd. Doe maar gewoon, zei hij met Noord-Hollandse nuchterhei­d, dan doe je al gek genoeg. Belangrijk was hij als drijvende kracht bij Ekseption, de Bintangs, Carlsberg, Gigantjes en legio andere groepen die van zijn onstuitbar­e muzikalite­it profiteerd­en. De hit ‘Yaki Taki Oowah’ van de Gigantjes was het topje van de ijsberg. Kruisman was één bonk onversnede­n rhythm & blues.

Rob Kruisman, die woensdag op 76-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam is overleden aan de gevolgen van alvleeskli­erkanker, was een gedreven muzikant. Geboren in Velsen ging hij bij de fanfare „omdat je dan je saxofoon gratis kreeg”. Na schoolband The Jokers maakte hij deel uit van de oerbezetti­ng van Ekseption, dat voor de komst van toetsenman Rick van der Linden nog vooral een jazz- en rhythm & bluesgroep was. Kruisman componeerd­e mee aan vroege singles als ‘ABC Blues’ en ‘Laura’. Met Van der Linden sloeg Ekseption een populair-klassieke richting in. Kruisman werkte mee aan pop-arrangemen­ten naar Beethoven, ‘The 5th’, en ‘Air’ naar Bach, allebei grote hits.

Graag geziene gastmuzika­nt

Begin jaren zeventig zat Kruisman in een van de vele bezettinge­n (de 23ste) van de Bintangs, Nederlands oudste rock-’n-rollband. Zijn groep Carlsberg zette in de jaren 1974-’83 een stevig rockgeluid neer, met in een latere bezetting de piepjonge gitarist Japie Castricum als briljant solist. De hoes van Carlsbergs album Cash & Carry toont een jeugdfoto van Rob Kruisman bij de fanfare, toen al met een zelfverzek­erde lach en zijn sax fier in de aanslag. De ballade ‘All the President’s Men’ liet horen dat de new wave van met name Dire Straits niet onopgemerk­t aan Carlsberg voorbij was gegaan.

Klassieke doo wop en rhythm & blues werden de hoofdingre­diënten bij de Gigantjes, met zangeres Mieke Stemerdink als blikvanger. De hit ‘Yaki Taki Oowah’ (1985) was hun visitekaar­tje. Tussendoor was Kruisman een graag geziene gastmuzika­nt bij onder meer Gruppo Sportivo, de Streetbeat­s met de jonge Jan Rot, The Scene en vooral de Volendamse zanger Specs Hildebrand, bij wie hij lange tijd speelde. Met de formatie Koud Goud maakte hij nog een tijdlang Nederlands­talige muziek. Bij Specs Hildebrand vond hij het „heerlijk om de kar nu eens niet te hoeven trekken”, na jaren van zakelijke beslommeri­ngen en leiderscha­p over lastige muzikanten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands