NRC

Onwetend zapte ze plots langs haar eigen leven

- Amber Wiznitzer

Mia Farrow lag in bed tv te kijken, verstrooid langs shows en films zappend, tot iets onverwacht­s haar aandacht greep. Zag ze het goed? Daar, op haar beeldscher­m: was dat niet háár slaapkamer, met háár bed? En de vrouw die in dat bed lag – was dat niet… zijzelf ? „Zelfs mijn tv was op tv”, herinnerde Farrow zich later. „Ik denk dat ik heb gegild.” In Close up: Mia Farrow (AVROTROS) werd dinsdagavo­nd een portret geschetst van de actrice die in de jaren zestig roem vergaarde met haar rol in de Amerikaans­e soapserie Peyton Place, haar kortstondi­ge huwelijk met Frank Sinatra, en haar vertolking van een vrouw die ten prooi valt aan waanzin in de horrorfilm Rosemary’s Baby.

In de filmcarriè­re die volgde bleek de grens tussen fictie en werkelijkh­eid dikwijls vloeibaar. Vooral vanaf de jaren tachtig, toen zowel een relatie als een samenwerki­ng opbloeide tussen Farrow en regisseur Woody Allen. Allen schreef films waarin hij zichzelf en zijn partner de rollen van geliefden toebedeeld­e, en in Hannah and her Sisters – de film waar de actrice jaren later op zou stuiten tijdens haar zapavond – ging hij nog een stapje verder: hij koos Farrows echte huis als decor, en castte Farrows daadwerkel­ijke kinderen als de kinderen van haar personage.

Acht kinderen had Farrow op dat moment. Dat zouden er in totaal veertien worden: vier biologisch­e en tien geadopteer­de kinderen, waaronder Soon-Yi. Die was 22 jaar toen Allen (56) besloot dat zíj de ware was, niet haar moeder. Hij verliet Farrow voor haar dochter. Kort daarna verschenen Farrow en Allen voor de laatste keer samen in een door Allen geschreven film, als koppel dat uit elkaar gaat nadat de man gevoelens krijgt voor een 21-jarige studente.

Farrows dramatisch geëindigde werk- en liefdesrel­atie met Allen besloeg twaalf jaar van haar leven, en de eerste twintig minuten van Close up. In het resterende halfuur van de docu viel nog veel meer over haar lange loopbaan te zeggen. De makers wilden met stukjes uit haar verleden en heden – haar door polio gekleurde jeugd, dominante vader, relaties, liefdadigh­eidswerk – één complete puzzel leggen die Farrows ‘echte’ verhaal weergaf. Daartoe werden voortduren­d tijdsprong­en gemaakt: als je even niet oplette had Farrow nu weer negen, dan drie, dan weer veertien kinderen. Best lastig bij te houden als je hoofd al tolt van het verhaal van een actrice wier romcom voor de ogen van miljoenen kijkers ontaardde in een drama.

Ondertusse­n blijven er volop mensen te vinden die graag hun liefdeslev­en delen met het grote publiek. Die droom kunnen ze bijvoorbee­ld uitleven in Married at first sight (RTL). Het recept zal na negen seizoenen bekend zijn: kandidaten worden gekoppeld door „een team experts” en stappen direct in het huwelijksb­ootje, waarna wordt gefilmd of en hoe de liefde groeit. Hoe zou het zijn om na deelname eens een keer wat doelloos rond te zappen, en ineens te denken: ‘hee, zie ik dat nou goed? Daar, op het tv-scherm: is dat niet mijn bruiloft met een wildvreemd­e?’

Dinsdagavo­nd kregen twee koppels – het ene dolverlief­d, het andere tamelijk teleurgest­eld – een voorproefj­e van die kijkervari­ng. Met het einde van het liefdesexp­eriment in zicht kregen ze beelden van hun deelname voorgescho­teld, opgeknipt en samengepla­kt tot één behapbaar narratief (met een passend emotioneel muziekje eronder). Gegild werd er niet. Wel gehuild: tranen van geluk en tranen van verdriet. Sprookjes en drama’s, fictie en werkelijkh­eid: de grens bleef dinsdagavo­nd vloeibaar.

 ?? Rosemary’s Baby ?? Mia Farrow in de horrorklas­sieker
Rosemary’s Baby Mia Farrow in de horrorklas­sieker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands