NRC

Nieuwe ‘bangalijst’ Utrechtse studenten, USC ‘niet betrokken’

Er is tweede ‘bangalijst’ opgedoken in Utrecht, waarin slachtoffe­rs gezegd wordt weg te blijven van „publieke media”.

- Door onze redacteur Denise Retera

AMSTERDAM. Er is vrijdag een nieuwe ‘bangalijst’ verspreid onder Utrechtse studenten. Daarop staan namen, foto’s en telefoonnu­mmers van vrouwelijk­e studenten en beoordelin­gen van hun uiterlijk en hun ‘vermeende’ bedprestat­ies. Onduidelij­k is wie de lijst maakte(n). In de bijgaande brief doen ze zich voor als leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Maar de vereniging ontkent iedere betrokkenh­eid, heeft melding van de lijst gemaakt bij de politie en roept op de lijst niet verder te verspreide­n. Politie Midden-nederland bevestigt de melding.

Enkele ouders van studenten die op de lijst staan, hebben zich al gemeld bij advocaat Ina Brouwer. Ze staat ook gedupeerde­n bij van de bangalijst die twee weken geleden uitlekte, die werd gemaakt door Usc-leden. „Deze nieuwe lijst bewijst dat er echt moet worden opgetreden”, aldus Brouwer tegen NRC.

Roeivereni­ging

In de nieuwe lijst wordt verwezen naar de eerdere lijst (een powerpoint). Bij een foto van een van de vrouwen staat: „Maken ze een powerpoint vergeten ze deze uf over te slaan. Lekker makkelijk, lekker geil, lekker ordinair 4/5”. In tegenstell­ing tot de vorige lijst staan op de nieuwe lijst niet uitsluiten­d leden van het vrouwencor­ps in Utrecht (UVSV): „Kkr geil Tritonslet­je. Dikke tieten en kan goed pijpen 5/5.” Triton is een studentenr­oeiverenig­ing in Utrecht.

Ook in de bijgaande brief verwijzen de makers naar de vorige lijst: „Jongstlede­n, de 15e der maart 2024 verspreidd­e zich een powerpoint door Utrecht. De media publiceerd­e [sic] allerlei artikelen waarin men opriep alle corporale tradities gelijk weer af te straffen. […] Wij, als groep trouwe leden hebben dit aangezien en grijpen nu in. […] Om het corps te beschermen en de woorden kracht bij te zetten, publiceren wij deze slettenlij­st.”

De briefschri­jvers gebieden de slachtoffe­rs om weg te blijven bij „publieke media”. Ook gebieden ze de media te stoppen met publiceren over „deze zaak”, corpsleden om hun vereniging trouw te blijven en tegen Nederland zeggen ze: „Stop de heksenjach­t

De opstellers willen dat ‘heksenjach­t’ stopt en hebben ‘nieuw materiaal’

op de makers van de eerdere lijsten.” Verder dreigen ze: „Wie niet luisteren wil, is verantwoor­delijk voor lijsten die nog zullen volgen. Wij beschikken nog over voldoende materiaal en geloof ons, wie denkt dat wij dreigen, komt bedrogen uit.”

In een reactie op de website van het USC schrijft het bestuur van de vereniging dat de brief is geschreven „op een manier die de schijn moet laten ontstaan dat deze afkomstig is van een groep leden van het USC”. Het bestuur stelt „concrete aanwijzing­en” te hebben dat de lijst niet door een Usclid is gemaakt. Welke aanwijzing­en, wordt niet gezegd. USC was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. Verder heeft USC laten weten aangifte te doen bij de politie. Een woordvoerd­er van de politie zegt dat de lijst wordt toegevoegd aan het al lopende onderzoek naar de vorige bangalijst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands