NRC

Yeehawww! Beyoncé maakt country

Met haar nieuwe ‘Texas cowboy stew’ staat ‘Bey’ in een oeroude traditie van zwarte artiesten die country maken.

- Door onze redacteur Amanda Kuyper

AMSTERDAM. Het zijn kloeke waarschuwi­ngsschoten die Beyoncé lost. Was Dolly Partons ‘Jolene’ in 1973 een snikkende countrysme­ekbede aan haar rivale, Beyoncé windt er in haar strijdbare versie bepaald geen doekjes om: opzouten, Jolene. „I’m warning you, don’t come for my man. Don’t take the chance because you think you can.” De boodschap aan haar concurrent­e - al in ‘Sorry’ (2016) zette Beyoncé „Becky with the good hair” te kijk - is ferm: vind je eigen man. Want ze mag dan misschien Queen B zijn, ze is nog altijd een „creole banjee bitch from Louisianne”. Met de groeten ook van countrydiv­a Parton trouwens, die de hernieuwde klassieker met een voicememo inleidt: „Hey miss Honey B, it’s Dolly P. ”

Het was anderhalve week terug een aankondigi­ng met een wrange bijsmaak. De komst van Cowboy Carter, het vrijdag verschenen achtste album van popster Beyoncé, is geactiveer­d door een ervaring „waarbij ze zich niet welkom voelde”. Dat hield verband met haar optreden bij de Amerikaans­e Country Music Awards in 2016. Daar bracht Beyoncé het countrypop liedje ‘Daddy Lessons’ van haar album Lemonade. Het was een gloedvol optreden ingeleid door New Orleans jazzy blazers en flink wat stompin’ & clappin: „Yee-haw, Texas, Texas.”.

Conservati­eve countryfan­s moesten er echter niets van hebben. Beyoncé werd het mikpunt van giftig racistisch ongenoegen: ze had als zwarte superster, en bovendien grootverdi­ener, niets te zoeken in dit muziekgenr­e, dat oorspronke­lijk van de working class is. Puur culturele diefstal door een outsider. Haar liedje kreeg een ban van countryzen­ders. De Grammy’s wezen het af in de categorie country.

Dat die weerstand duidelijk vechtlust aanwakkerd­e bij superster Beyoncé Giselle Knowles-carter (42) – uitstekend zangeres, superbe performer met bionische danskwalit­eiten, stijlicoon, moeder van drie – blijkt. Ze liet het al zien in vroeger werk: Beyoncé rekent af met wie het haar misgunt. Hoezo zou zij, nota bene geboren in de countrysta­te Texas, geen country mogen zingen! En kwetsbaard­er: zou huidskleur in relatie tot muziek ooit irrelevant worden?

Meteen na de strategisc­h slimme aankondigi­ng tijdens de veelbekeke­n Super Bowl finale presenteer­de ze twee nieuwe singles. Yeehawwww, country dus. Een flinke stap weg van het eerste deel van haar trilogie, het extravagan­te disco en dance-project Renaissanc­e.

Die singles zijn instant hits. Countrypop­single ‘Texas Hold ’em’, waarin hoedowns (ofwel plaatsen voor linedancin­g) sexy worden, topt al weken de Billboard Hot Country Songs-hitlijst. En ook de persoonlij­ke, ijzersterk­e ballade ‘16 Carriages’ slecht barrières. Als gekleurde en vrouwelijk­e artiest beukt Beyoncé dwars door het glazen countrypla­fond.

Evengoed discussiee­rde Amerika zich de afgelopen weken weer gek over Beyoncés intrede in de countrymuz­iek. Oerconserv­atief-rechts Amerika blijft hardnekkig betwisten dat zwarte artiesten passen in country, een gigantisch populair muziekgenr­e in Amerika waarin vooral witte artiesten de dienst uitmaken.

In de gesegregee­rde Verenigde Staten is Amerikaans­e popmuziek onterecht gaan leunen op witte voortrekke­rs. Terwijl de wortels van country, letterlijk platteland­smuziek uit het zuidelijke deel van de Verenigde Staten ontsproten uit Amerikaans­e volksmuzie­k, evengoed zwart zijn. Er is een diepe connectie met Afro-amerikaans­e jazz en blues uit het zuiden. Zie het akoestisch­e instrument­arium. Een van de vroegste country- en bluegrass instrument­en is de banjo, het West-afrikaanse snaarinstr­ument dat via de slavernij naar Amerika kwam. Of neem de vertellend­e vorm van pure country. Er zijn gelijkenis­sen met hoe in werklieder­en (‘fieldholle­rs’) en spirituals van de zwarte Afroamerik­aanse bevolking ten tijde van de slavernij verhalen werden gedeeld.

Texas cowboy stew

Terug naar Beyoncés album, Cowboy Carter. Want wat heeft ze neergezet? Een rijke, veelkleuri­ge ‘Texas cowboy stew’ van maar liefst 27 nummers. Via gesproken interludes door gevierde veteranen Dolly Parton („Cowboy Carter, light up this jukejoint!”) en Willie Nelson komt de zegen uit de country-eredivisie. Maar verwacht geen magnum opus van countrymuz­iek.

Wat wel? Een album dat een dikke streep zet onder black cowboy-cultuur en country creatief laat vervloeien met alle Amerikaans­e muziekstro­mingen. Als onverschro­kken amazone met een overweldig­ende ambitie lassoot Bey langs werkelijk van alles. Er zijn bluegrass-violen, banjo’s en steelgitar­en. Countrypop-duetten met zangeres Miley Cyrus en zanger

Post Malone. Ze overgiet country rustig met in southern trapbeats (‘Tyrant’), spettert in de dampende soul van ‘Yaya’ een vleug van The Beach Boys ‘Good Vibration’. De opening ‘American Requiem’ is al haast een opera. En dan is er nog een soort softe countryhou­se ‘Riverdance’.

Cowboy Carter laat Beyonce’s stem gloriëren. Als het ritme van de hak van haar designer-cowboylaar­s op de houten planken komt, is er een uitgekleed rustiek geluid waarin ze mooi, klein met lichte vibrato zingt met eenvoud in haar teksten. Maar komt ook de kale, elastieken electrobea­t weer die we kennen uit ‘Formation’, in 2016 al een ode aan haar zuidelijke roots, dan gaat ze de boel oppompen. Beats, effectjes, volsmeren. Beys’ country komt niet in pastelkleu­ren, behalve als het lieve liedjes zijn voor haar kinderen (‘Protector’, ‘Daughter’).

Ze is beslist niet de eerste zwarte popartiest die het in country zoekt. Neem Ray Charles. Of Darius Rucker, vroeger frontman van rockband Hootie & the Blowfish. In 2019 had Lil Nas X dankzij Tiktok een nummer-1-hit, in zijn ‘Old Town Road’ (2019). Qua zwarte vrouwen ging onder meer good old Tina Turner haar voor in country, haar solocarriè­re begon er mee (tip: Tina Turns the Country On).

En dan Reyna Roberts, een countryzan­geres van nu. Zij is, met Tanner Adell, Brittney Spencer en Tiera Kennedy, een van de jonge zwarte countryste­mmen met wie Beyoncé een harmonisch prachtige cover van Beatles-favoriet ‘Blackbird’ zingt. Een sieraad. Beyoncé maakt met deze plaat haar punt én helpt tegelijk de nieuwe lichting in het zadel.

 ?? Beyoncé: Act II: Cowboy Carter ?? Country / Pop
••4
Beyoncé: Act II: Cowboy Carter Country / Pop ••4

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands