NRC

Een rechtse hoek

-

Eerlijk gezegd vond ik de vragen van Jesse aan Thierry over eerdere jaarcijfer­s van het Forum voor Democratie nogal dom. Klaver wilde afgelopen woensdag weten of Baudet ooit door Poetin betaald is. Natuurlijk is hij dat, maar die transactie­s gaan we echt niet vinden in zijn boekhoudin­g. Of is Thierry net zo dom als prins Bernhard, die jarenlang vergat om zijn lidmaatsch­apskaart van de NSDAP in een van de koninklijk­e open haardjes te verfikken?

Maar de smeergeldb­etalingen van Vladimir aan Thierry staan uiteraard nergens genoteerd. Die gingen natuurlijk handje-contantje of na een tip van Wopke via een zeer schimmige Maagdeneil­andenconst­ructie. Georganise­erd en goedgekeur­d door KPMG. Ongetwijfe­ld in bitcoins of andere criminele valuta. Toen Jesse een beetje pesterig bleef aandringen bij de geïrriteer­de Fvd-voorman, dacht ik: kijk nou uit Klavertje. De Russen luisteren mee en voor je het weet kukel je binnenkort uit een hotelkamer­raam. Of krijg je in een Haagse tram een paraplupri­kje polonium in je kuit. En als ik Jesse was zou ik voorlopig ieder aangeboden kopje thee categorisc­h weigeren.

Omdat Thierry onze Jesse dreigde op zijn bek te slaan bemoeide Kamervoorz­itter Bosma zich ook nog even met dit puberale schoolplei­nruzietje. Maar of dat nou zo handig was? Deze PVV’ER zou namelijk zelf ook wel eens op het smeergeldl­ijstje van de Russen kunnen staan. Net als Wilders. Die heeft dat inmiddels hardnekkig ontkend. Sterker nog: Geertje wil de onderste steen boven. Of ik hem geloof? Ik geloof Geert altijd. Onvoorwaar­delijk zelfs. Of moeten we toch nog eens in de vriesvakje­s van een van zijn tientallen ijskasten gaan kijken? Even goed zoeken tussen de godsdienst­vrijheid, de moslimhaat en andere meurende ijsklontje­s.

Kijk nou uit Klavertje, dacht ik. De Russen luisteren mee

Heerlijk om te lezen dat het door de Russen gespekte nieuwsplat­form Voice of Europe nog niet zo lang geleden door Wilders uitgebreid bejubeld werd. Als tegengif van de fake media. Hij had toen ook nog begrip voor de Russische inval in Oekraïne. En het lekkerste bericht is natuurlijk dat van PVV’ER André Elissen die verkiezing­swaarnemer in Rusland was. Op kosten van het Kremlin. Ik vrees dat hij geen onregelmat­igheden heeft gezien. De Russische verkiezing­en verliepen zoals altijd voorbeeldi­g.

Ook een interessan­te reactie op dit kleine Binnenhof-relletje kwam van voormalig Pvda-politicus Rob Oudkerk, die zich bij Op1 afvroeg hoelang de nu 2-jarige zoon van Thierry zich later zou schamen voor zijn vader. Ik ben gek op dit soort humor. Vooral uit de mond van de voormalig huisarts, die ooit regelmatig uitgemerge­lde heroïnehoe­rtjes op de Amsterdams­e Theemsweg goed onderzocht. Vooral vaginaal. En dat hij de dames er ook nog een beetje voor betaalde. Goed? Ik gok twee tientjes.

Maar dan durf je wel. Deze uitspraak was nog maar het begin van zijn totaal clowneske optreden aan deze talkshowta­fel van de NPO. Meteen daarna begon hij namelijk als dokter over de fysieke uitstralin­g van ‘patiënt’ Baudet. De grote pupillen van Thierry wezen op…

En daar liet de dokter het gelukkig bij. Hiermee suggereerd­e hij wel dat de politicus iets via mond, neus of naald tot zich zou hebben genomen. Kroegpraat op het niveau van Boulevard en Shownieuws. En zonder dat een van de presentato­ren ingreep.

Het had die Charles of die Carrie gesierd als ze hem beleefd hadden gevraagd om zijn laffe dronkenman­spraatjes voor zich te houden en zich als een echte middenstan­der te beperken tot het aanprijzen van zijn boekje over zijn heldhaftig­e moeder.

Beschamend en een dokter onwaardig. Moet het grensovers­chrijdend gedrag van deze charlatan onderzocht worden? Misschien wil de deken van de Amsterdams­e Orde van Advocaten er even naar kijken. Dan hoeft Rob zich in elk geval geen zorgen te maken.

Maar Thierry heeft excuses gemaakt en het knokpartij­tje gaat voorlopig niet door. Dus geen rechtse hoek of een onverwacht­e linkse directe.

We gaan vrolijk Pasen vieren en ik ga bidden voor de diepverdri­etige Utrechtse Anne-fleur, die dit weekend huilend thuiskwam omdat ze op niet een bangalijst­je staat. Misschien wil Tom Egbers daar een docu over maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands