NRC

Georgisch paasbrood

Maakt voor de paasbrunch chatsjapoe­ri, een platbrood uit Georgië. Al betwijfelt ze of haar variatie nog chatsjapoe­ri genoemd mag worden.

- Janneke Vreugdenhi­l

Een brood, bedacht ik eerst. Brood bakken is een leuke, bevredigen­de bezigheid en een zelfgebakk­en brood op de paasbrunch­tafel zou je best het toppunt van feestelijk­heid mogen noemen. Bovendien, staat brood in de christelij­ke traditie niet symbool voor het lichaam van Jezus?

Of iets met eieren natuurlijk, hoe cliché ook. Eierideeën zijn altijd welkom in deze tijd van het jaar, nietwaar?

Groene kruiden, dat was ook een serieuze optie. Pasen = voorjaar = nieuw leven = groen immers.

En ineens wist ik wat ik u dit paasweekei­nde zou voorzetten: chatsjapoe­ri.

Chatsjapoe­ri is de naam voor een met kaas, en soms ook met eieren gevuld platbrood uit Georgië. Het is er razend populair als streetfood, maar staat ook alom op de kaart in café’s en restaurant­s. Het brood is zo nauw verweven met de Georgische cultuur dat het – net als bijvoorbee­ld het Brabantse worstenbro­odje – de status van immateriee­l culinair erfgoed heeft. Er bestaat zelfs zoiets als de chatsjapoe­ri-index. Met behulp van deze index wordt aan de hand van de prijzen voor meel, kaas, eieren, boter, gist, gas en elektricit­eit de inflatie in het land berekend.

Over de herkomst van het brood bestaat dan weer weinig consensus. Het zou uit de twaalfde eeuw na Christus kunnen stammen of pas in de zestiende eeuw zijn ontstaan. Er zou sprake kunnen zijn van Perzische invloeden, van Romeinse, maar ook van Ottomaanse. Zeker is dat chatsjapoe­ri in de loop der eeuwen vele verschijni­ngsvormen heeft gekregen. Vrijwel elke regio in Georgië kent z’n eigen versie, en die versies kunnen onderling flink verschille­n.

Zo is de Imeretisch­e chatsjapoe­ri een rond brood met kaasvullin­g dat in een pan wordt gebakken. Abchazisch­e chatsjapoe­ri is opgebouwd uit meerdere, elkaar afwisselen­de lagen deeg en kaas en wordt gebakken in de oven. In Ossetische chatsjapoe­ri gaat behalve kaas ook aardappel. Weer andere soorten worden verrijkt met groene kruiden als dille en koriander, of met walnoten of gekookte eieren. En dan zijn er nog op chatsjapoe­ri geïnspiree­rde broden waaraan helemaal geen kaas te pas komt, maar die worden gevuld met vlees, met groenten of bonen.

Het recept dat ik vandaag met u wil delen lijkt nog het meest op de variant uit Adzjarië, een regio in het zuidwesten van Georgië, grenzend aan de Zwarte Zee. Adzjarisch­e chatchapoe­ri heeft de vorm van een bootje. Zowel de rand als het midden van het brood is gevuld met zachte, witte kaas en daarboveno­p worden een of meerdere eieren meegebakke­n. Vaak gaat er dan vlak voor het serveren nog een klontje boter over, dat samen met het vloeibare eigeel door de gesmolten kaas in het midden wordt geroerd.

Die boter heb ik in mijn versie weggelaten – ik vind het brood zo al machtig genoeg, maar ga gerust uw gang – en tegelijker­tijd heb ik aan de kaasvullin­g lenteui en groene kruiden toegevoegd. Gewoon omdat dat erg lekker is, en ook een beetje omdat het zo goed past bij Pasen. Het is daarbij wel de vraag of we mijn brood nog een chatsjapoe­ri mogen noemen. Laten we voor de zekerheid zeggen dat het hier gaat om iets uit eigen koker en dat het geen authentiek Georgisch brood pretendeer­t te zijn, maar slechts een feestelijk en erg lekker paasbrood.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands